Μολότοφ στο κέντρο, οδοφράγματα στα Εξάρχεια μετά τις απεργιακές συγκεντρώσεις




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ Ομάδες αντιεξουσιαστών έχουν στήσει αυτή την ώρα οδοφράγματα στην οδό Στουρνάρη, κοντά στην πλατεία Εξαρχείων, ενώ έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Παράλληλα, στην οδό Πατησίων βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Ομάδες αντιεξουσιαστών πέταξαν μολότοφ στο κτίριο της Τραπέζης της Ελλάδος, στην οδό Πανεπιστημίου. Παράλληλα, οι αντιεξουσιαστές εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες κάνουν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Δύο προσαγωγές έχουν γίνει μέχρι αυτή τη στιγμή από την αστυνομία, για τα επεισόδια που προκάλεσαν νωρίτερα αντιεξουσιαστές, στο κέντρο της Αθήνας. Αυτή την ώρα ομάδες αντιεξουσιαστών έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή της Ομόνοιας, ενώ στο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Άγνωστοι πέταξαν,βόμβες μολότοφ προς την πλευρά της διμοιρίας των ΜΑΤ, που βρισκόταν έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.
Η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Στο μεταξύ άνοιξαν οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίοι ήταν κλειστοί από το πρωί, λόγω των απεργιακών συγκεντρώσεων. Αυτήν την ώρα παραμένει κλειστή μόνο η οδός Πατησίων.

Τα επεισόδια καταδικάζει η ΝΔ και εκφράζει τη συμπαράστασή της στο δημοσιογράφο που χτυπήθηκε.

«Οι λίγοι γνωστοί άγνωστοι με τις κουκούλες, διέλυσαν την έκφραση αγανάκτησης των πολλών. Καταδικάζουμε απερίφραστα τα σημερινά θλιβερά επεισόδια. Όπως πάντα, άλλωστε, καταδικάζουμε τη βία από όπου κι αν προέρχεται. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στο δημοσιογράφο που χτυπήθηκε και του ευχόμαστε να γίνει γρήγορα καλά», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κουμουτσάκος.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Σε απεργιακούς ρυθμούς κινείται σήμερα όλη η Ελλάδα, λόγω της γενικής απεργίας που πραγματοποιούν τα συνδικάτα ενάντια στο σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης, με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να ηγούνται της κινητοποίησης.

Λόγω των συγκεντρώσεων, όλοι οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Ομονοίας είναι κλειστοί αυτήν την ώρα ενώ με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους γύρω από το κέντρο. Ιδιαίτερα έντονη είναι η αστυνομική παρουσία με δυνάμεις των ΜΑΤ μοτοσικλετιστές και κλούβες να βρίσκονται διασκορπισμένες σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας για την αποφυγή επεισοδίων.

Συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία της Αθήνας με την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να βρίσκονται στην πλατεία Κλαυθμώνος, την ΓΣΒΕ και ΕΣΕΕ μπροστά από τα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων στην οδό Μητροπόλεως, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και το «κάλεσμα» του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Μεγάλη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την ώρα και στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτέλους.

“Η μεγάλη επιτυχία της πανελλαδικής γενικής πανεργατικής απεργίας, τα μεγάλα συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας, τα αγωνιστικά μπλόκα της αγροτιάς, η συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων, νέων και γυναικών των λαϊκών οικογενειών, στέλνουν ένα μήνυμα: Δεν πάει άλλο. Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο – έκτρωμα. Να καταργηθούν οι αντεργατικοί αντιλαϊκοί νόμοι”, δήλωσε στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

“Κλιμακώνουμε, συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη. Με εργατική ενότητα, με την εργατική πρωτοπορία, με κοινωνική λαϊκή συμμαχία όλων των εργαζομένων σε όποιο κλάδο κι αν ανήκουν. Με προσανατολισμό ενάντια στα μονοπώλια που μας εκμεταλλεύονται, ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που κατρακυλά τη ζωή του εργαζόμενου όλο και πιο κάτω. Για να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, για να πάρουμε τις ζωές μας. Καλή επιτυχία, καλή δύναμη σε όλους και όλες”, κατέληξε στην δήλωσή του, ο κ. Κουτσούμπας.

Στη Θεσσαλονίκη, ιδιοκτήτες βυτιοφόρων, ταξί αλλά και αγρότες διαδήλωσαν από το κέντρο της πόλης προς το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ενώ πορείες πραγματοποιούν το ΠΑΜΕ αλλά και αντιεξουσιαστές. Νωρίτερα αγρότης προσπάθησε να ρίξει την πύλη του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης με αγροτικό αυτοκίνητο.

Με κορναρίσματα και αναμμένα τα φώτα, τρακτέρ, αγροτικά αυτοκίνητα και φορτηγά, κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης των Τρικάλων, στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό.

Παράλληλα, μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, όπου μετά τις ομιλίες οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορείες σε κεντρικές οδούς της πόλης των Τρικάλων.

Επίσης, αγρότες απέκλεισαν στις 12 το μεσημέρι για τρεις ώρες τον κόμβο Καρδίτσας στην Ε.Ο. Τρικάλων – Καρδίτσας, πράγμα το οποίο, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κ. Παύλος Σπυρόπουλος θα γίνεται καθημερινά.

Ακόμα, πρόσθεσε, θα σκληρύνουν τη στάση τους τις επόμενες μέρες με διάφορες δράσεις που θα πάρουν σάρκα και οστά. Να σημειώσουμε, τέλος, πως «νέκρωσε» στο σύνολό της η πόλη των Τρικάλων, καθώς καφέ, ουζερί αλλά και κάθε άλλου είδους καταστήματα είναι κλειστά, συμμετέχοντας στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στη Λάρισα πολίτες κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης και πορεύτηκαν σε δρόμους της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό πως σε όλη την πόλη είναι ελάχιστα τα καταστήματα που έχουν ανοίξει σήμερα, ενώ στη συγκέντρωση συμμετείχαν πολίτες κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης.

Παρόμοια εικόνα και στη Λιβαδειά, όπου όλα τα καταστήματα έκλεισαν, ενώ οι αγρότες από το μπλόκο του Κάστρου μπήκαν στην πόλη με τα τρακτέρ τους για για να διαδηλώσουν με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Στην Πάτρα πραγματοποιείται πορεία στο κέντρο της πόλης, με τη συμμετοχή αγροτών με τα τρακτέρ τους, φοιτητών και εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί και ελεύθεροι επαγγελματίες έδωσαν το χρώμα στην πορεία που έγινε στην Κοζάνη υπό βροχή και με όλα τα καταστήματα να είναι κλειστά.

Μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες, πραγματοποιούνται σε όλες τις πόλεις της Ηπείρου, ενώ στα μπλόκα των αγροτών προστέθηκε ακόμη ένα, στην παλιά εθνική οδό Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων στο ύψος του Βουτσαρά.

Χιλιάδες διαδηλωτές από όλους τους επαγγελματικού χώρους, συνδικαλιστικές οργανώσεις, φορείς και κόμματα, τρακτέρ φορτηγά ,ταξί και λεωφορεία, έχουν μπλοκάρει το κέντρο των Ιωαννίνων από τις 11 το πρωί, ενώ όλες οι επιχειρήσεις ακόμη και οι καφετέριες είναι κλειστές.

Από 4 διαφορετικά σημεία της πόλης στη Πρέβεζα, ξεκίνησαν τις 10 το πρωί οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στην συνέχει ακολούθησαν πορείες στο κέντρο της πόλης μαζί με τα τρακτέρ. Στην ‘Αρτα ,η πορεία του πραγματοποίησε Εργατικό Κέντρο κατέληξε στο μπλόκο των αγροτών στην παλιά γέφυρα που παρέμεινε κλειστή από χθες το απόγευμα και άνοιξε μόνο για μισή ώρα το πρωί προκειμένου να περάσουν οι απεργοί.

Στο κέντρο της πόλης, πραγματοποιείται μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση από συνδικαλιστικά σωματεία και φορείς. Ανάλογη είναι και η εικόνα στη Ηγουμενίτσα όπου από τις 6 το πρωί έδεσαν κάβους τα πλοία λόγω της 48ωρης απεργίας των ναυτεργατών.

Στο αγροτικό μπλόκο του Ισθμού έφτασαν με αυτοκίνητα και ταξί που συμμετέχουν στην απεργία οι απεργοί από την πόλη της Κορίνθου, όπου λίγο νωρίτερα επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΕΕ.

Παλαιά και νέα εθνική είναι κλειστή και με δυσκολία περνούν από παράκαμψη οι οδηγοί μέσα από το χωριό Καλαμάκι. Εν τω μεταξύ να σημειώσουμε ότι μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε και από το ΠΑΜΕ στα Περιβολάκια της Κορίνθου.

Εξαιρετικά μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δερβενακίων στο Άργος, από το σύνολο των συνδικαλιστικών φορέων της Αργολίδας, ενώ και δεύτερη συγκέντρωση με πολύ κόσμο πραγματοποιήθηκε από το ΠΑΜΕ.

Οι συγκεντρώσεις έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ενώ από νωρίς οι αγρότες είχαν αποκλείσει τις δύο εισόδους του Άργους στο νοσοκομείο και τη Δαλαμανάρα. Αυτή την ώρα ολοκληρώνεται η πορεία στο κέντρο του Άργους, που έχει νεκρώσει, αφού κλειστά είναι όλα τα καταστήματα και τα καφέ της πόλης.

Επίσης, κλειστά είναι τα καταστήματα και στο Ναύπλιο, με ανοικτά μόνο τα καφέ της πόλης. Οι απεργοί μπροστά και οι αγρότες με τα τρακτέρ από πίσω κατευθύνονται πεζή προς το Κεφαλάρι και τους Μύλους της Λέρνης με σκοπό να κλείσουν και την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – Άργους αποκόπτοντας τελείως την ανατολική Πελοπόννησο.

Εντυπωσιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Τρίπολης και από το ΠΑΜΕ στην πλατεία Πετρινού, ενώ πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις σε όγκο και παλμό έχουμε αυτή την ώρα σε εξέλιξη στην Σπάρτη.

Στην Τρίπολη οι συγκεντρώσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, με το σύνολο των καταστημάτων κλειστό, ομοίως και τα καφέ, ακόμα και τα περίπτερα έχουν βάλει λουκέτο. Οι απεργοί της πλατείας Πετρινού μετά την συγκέντρωση έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης με τρακτέρ να προπορεύονται.

Στην κεντρική πλατεία Τρίπολης υπήρχε πάγκος που μοίραζε καφέ και τσάι στους απεργούς, οι οποίοι μετά τις ομιλίες, με λεωφορεία που διέθεσε δωρεάν το ΚΤΕΛ Αρκαδίας, έχουν φτάσει στα διόδια Νεστάνης, μαζί με τα ταξί ενισχύοντας το αγροτικό μπλόκο.

Στην Σπάρτη περισσότερα από τετρακόσια τρακτέρ και πάρα πολλά αγροτικά αυτοκίνητα μπήκαν στην πόλη συμμετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίηση και την συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στο πάρκο του ΟΤΕ, όπου είχαν φτάσει και οι οδηγοί ταξί και φορτηγών, αλλά και οι υπόλοιποι απεργοί.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχει γίνει στην πόλη με τα καταστήματα και τα καφέ κλειστά, ενώ μεγάλη για τα δεδομένα της περιοχής ήταν και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία.

Ουσιαστικά η Σπάρτη βρίσκεται σε κυκλοφοριακό μπλακ-άουτ, δεν κινείται τίποτα από τα τρακτέρ και τα αγροτικά που έχουν καταλάβει το κέντρο της πόλης, σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, με την πορεία αυτή την ώρα να ολοκληρώνεται.
Όσοι οδηγοί κινούνται προς την νότια Λακωνία, μετά την γέφυρα του Ευρώτα στην είσοδο της πόλης, ακολουθούν τον περιφερειακό δρόμο και βγαίνουν στο ύψος της Αγίας Βαρβάρας συνεχίζοντας στην εθνική οδό Σπάρτης – Γυθείου.

Οι αγρότες θα μείνουν στο κέντρο της Σπάρτης και αργότερα το μεσημέρι, έχουν προγραμματίσει να καταλάβουν την γέφυρα του Ευρώτα αποκόπτοντας τη Σπάρτη και τη Λακωνία. Τέλος, να σημειώσουμε ότι έκλεισαν και τον παράδρομο στο Καλαμάκι και η Πελοπόννησος έχει κυριολεκτικά αποκοπεί από την Αττική.

Δυναμικό “παρών” στο κάλεσμα των κοινωνικών φορέων του Έβρου, για συμμετοχή στις σημερινές κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό, δίνουν οι εργαζόμενοι του νομού. Ειδικότερα, υψηλά ποσοστά αποχής υπαλλήλων σημειώνονται στις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες και των πέντε δήμων, ενώ μέχρι στιγμής η συμμετοχή των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης “αγγίζει”, σύμφωνα με τον προϊστάμενο Στέργιο Αποστολακούδη, το 60%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά κλειστά είναι σήμερα στο σύνολό τους τα καταστήματα καθώς και οι επιχειρήσεις καφέ εστίασης, σε όλο το νομό. Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν με την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων, στις 11.00, στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, της Ορεστιάδας και του Διδυμοτείχου.

Έθνος, Mega, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα, Ιωάννινα, Τρίπολη, Αλεξανδρούπολη, Άργος, Τρίκαλα, Σπάρτη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: