Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι μία μη βιώσιμη λύση: Εκδήλωση στη Λάρισα




«Η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται εδώ και δεκαετίες μια μη βιώσιμη λύση. Οποιοδήποτε περιεχόμενο και εάν έχει όχι μόνο αποτελεί χειροτέρευση της κατάστασης μετά το 1974 αλλά επιπλέον εγκαθιδρύει ένα απολύτως μη βιώσιμο κράτος που θα καταστήσει την Κύπρο υποχείριο των ορέξεων της Άγκυρας».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιώτης Ήφαιστος, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων – Στρατηγικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς κατά διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2016, από το Σύλλογο Κυπρίων Νομού Λάρισας και το Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Μεγάρου με θέμα: «Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία – Ανθρώπινα Δικαιώματα – Ευρωπαϊκό Κεκτημένο – Α.Ο.Ζ.» με ομιλητές τον στρατηγικό σύμβουλο κ. Ν. Λυγερό και τον κ. Γ. Συλλούρη, δικηγόρο και πρόεδρο της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας κ. Αυγουστίνου Αυγουστή που έκανε λόγο για την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στην Κύπρο, στο Αιγαίο, στη Θράκη και σήμερα στην Συρία και διερωτήθηκε: «Η Τουρκία που επιδιώκει λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, όπου οι Τούρκοι Κύπριοι αποτελούν το 18% του συνολικού πληθυσμού της Μεγαλονήσου, γιατί δεν αποδέχεται την ίδια μορφή λύσης στη δική της επικράτεια, όπου οι Κούρδοι πολίτες της, αποτελούν το 25% του πληθυσμού της;»
Για το σκοπό της εκδήλωσης τόνισε: «Το Κυπριακό, μπαίνει σε μια φάση εξαιρετικά κρίσιμη, γι’ αυτό οι προσπάθειές μας πρέπει να είναι συντονισμένες, ώστε να αποτρέψουμε νέα τετελεσμένα, που θα οδηγήσουν στην τουρκοποίηση και στον αφελληνισμό της Κύπρου».

Στην συνέχεια έλαβε το λόγο ο κ. Νίκος Λυγερός ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στα θέματα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (Α.Ο.Ζ.) Ελλάδος-Κύπρου και εξήγησε πως κατά τη γνώμη του, αυτές μπορούν να αποτελέσουν, εφόσον γίνουν τα κατάλληλα βήματα από τη δική μας πλευρά, μια πραγματική ευκαιρία για επίλυση πολλών προβλημάτων που μας ταλανίζουν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μίλησε ακόμα για τις παγίδες του σχεδίου Ανάν που δεν πρέπει να επαναληφθούν στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται.

Αρχικά σχολίασε το κατά πόσο η νέα λύση που προωθείται για το Κυπριακό έχει σχέση με το «Σχέδιο Ανάν» και υπογράμμισε: «Προς το παρόν, μοιάζει με το σχέδιο Ανάν. Δεν εκμεταλλεύεται τα δεδομένα της Α.Ο.Ζ… Στο δια ταύτα, συνεχίζουμε την πορεία για την Α.Ο.Ζ. καθώς έχουμε φτάσει στον τρίτο γύρο αδειοδότησης και κατά συνέπεια θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το επιχείρημα για να λειτουργήσουμε πιο δυναμικά. Έχουμε μια ενισχυμένη γεωπολιτική θέση έτσι ώστε σε διαπραγματεύσεις επί της ουσίας να μην είμαστε απλώς εξαρτημένοι.

Πολλοί αναρωτιούνται αν έχουμε προοπτικές. Αν καταλάβουμε τα δεδομένα των κοιτασμάτων με ακρίβεια τότε βλέπουμε, πως μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε. Οι μεγάλοι παίκτες που έρχονται στη σκακιέρα είναι μια προστασία για μας. Τώρα έχουμε διάφορους “παίκτες” όπως η ΕΝΙ της Ιταλίας, η TOTAL της Γαλλίας, η Gazprombank που είναι ήδη υποψήφια και υπάρχουν εταιρίες από τι Η.Π.Α. και το Ισραήλ. Φέρτε το στο μυαλό σας. Έχετε την Κύπρο και από κάτω όλους αυτούς τους παίκτες …».

Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας είπε: «Η Τουρκία έφαγε πολλές σφαλιάρες από το 1974 μέχρι τώρα. Έφαγε μια το 1977 όταν ήθελε να μην μιλάμε καθόλου για Α.Ο.Ζ. Το 1982 για το δίκαιο της θάλασσας. Και το 2003, 2004, 2007 και 2010 οι τρεις συμφωνίες ήταν εναντίον της Τουρκίας. Εμείς ποτέ δεν το παρουσιάζουμε αυτό ως ήττα της διπλωματίας. Στην πραγματικότητα η Τουρκία τι βλέπει; Δεν μπορεί να παίξει σε αυτόν τον χώρο και έτσι προσπαθεί να κάνει κινήσεις που δεν αλλάζουν απολύτως τίποτα και στην πραγματικότητα την πάει πίσω. Απλά πρέπει να φαίνεται πως κι αυτή κάτι κάνει ….».

Για το αν ελλοχεύει ο κίνδυνος για κίνηση της Τουρκίας με τη δύναμη των όπλων υπογράμμισε: «Όχι θα μπορούσε να το κάνει εδώ και χρόνια. Ακόμα και η εισβολή αν είχε γίνει σοβαρά θα είχε γίνει από κάτω γιατί όλα τα στρατηγικά κοιτάσματα βρίσκονται εκεί. Ακόμα και αν διαιρέσετε την Κύπρο στα δύο δεν έχει πρόσβαση σε αυτά. Στην πραγματικότητα τώρα αντιλαμβάνεται η Τουρκία πως παίρνοντας το 37%, ήταν το καλύτερο για τα τότε δεδομένα για το κτηματολόγιο. Όταν βλέπετε τα 13 οικόπεδα είναι όλα από κάτω. Τώρα (η Τουρκία) είναι από πάνω που δεν έχει κοιτάσματα».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Λυγερός σημείωσε: «Το σχέδιο Ανάν από μόνο του δεν μπορεί να επανέλθει. Γιατί το 80% του σχεδίου, δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο …». Και κατέληξε λέγοντας «Το Κυπριακό, θα λυθεί μέσω της Α.Ο.Ζ. …».

Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Ήφαιστος που υπογράμμισε ότι: «Η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται εδώ και δεκαετίες μια μη βιώσιμη λύση. Οποιοδήποτε περιεχόμενο και εάν έχει όχι μόνο αποτελεί χειροτέρευση της κατάστασης μετά το 1974 αλλά επιπλέον εγκαθιδρύει ένα απολύτως μη βιώσιμο κράτος που θα καταστήσει την Κύπρο υποχείριο των ορέξεων της Άγκυρας. Η συλλογική ελευθερία των Κυπρίων που αποτελούν το κράτος τους καταργείται και δημιουργείται ένα ρατσιστικό, ανελεύθερο και αντιδημοκρατικό σύστημα υπό ξένη επικυριαρχία. Αυτές και άλλες πτυχές θα πρέπει να εξεταστούν υπό το πρίσμα της ριψοκίνδυνης τροχιάς που οι νεοϊσλαμιστές έθεσαν την Τουρκία. Η πρόσδεση της Κύπρου στο τουρκικό άρμα πέραν άλλων πτυχών αποτελεί από μόνη της μια εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη.

Πιο συγκεκριμένα, η διακηρυγμένη στρατηγική της Τουρκίας να καταστεί περιφερειακός ηγεμόνας φαίνεται να αστοχεί σε τρία κύρια και αλληλένδετα πεδία. Το πρώτο επίπεδο είναι οι επιδόσεις της τουρκικής στρατηγικής την τελευταία δεκαετία στα πεδία όπου επέλεξε να συμμαχήσει ή να αντιπαρατεθεί. Σε αυτό εμπίπτει η στρατηγική μηδενικών προβλημάτων. Το δεύτερο επίπεδο είναι η στρατηγική της Άγκυρας απέναντι στις μουσουλμανικές κοινωνίες. Εκτιμάται ότι αφενός υποτίμησε το γεγονός ότι οι μουσουλμάνοι είναι κρατοκεντρικά οργανωμένοι με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται παλαιότερες τάσεις όταν η ισλαμική πίστη υπερίσχυε της κρατικής πίστης. Αφετέρου, υποτίμησε τι θα σήμαινε να ενθαρρυνθούν οι διεθνικές δράσεις αυτόνομων ισλαμιστών τρομοκρατών και άλλων. Εδώ υπάρχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, εάν δηλαδή οι “αρνητικές αποδόσεις” θα πλήξουν το εσωτερικό καθεστώς στον βαθμό και στην έκταση που η ισλαμική πίστη που διαχέει την τουρκική κοινωνία θα μπορούσε να καταστεί “δυναμική” ανεξάρτητη αντικρατική μεταβλητή. Το τρίτο επίπεδο είναι οι μεγάλες δυνάμεις με τις οποίες αναμφίβολα επιδίδεται σε πλήθος συναλλαγών πελατειακού χαρακτήρα. Μολαταύτα, ολοφάνερα, εξαρχής υποτίμησε τον μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό των μεγάλων δυνάμεων. Κυρίως, την επιφύλαξη αν όχι τον φόβο με τον οποίο βλέπουν κάθε κράτος που όχι μόνο το επιχειρεί αλλά επίσης το διακηρύττει να καταστεί περιφερειακός ηγεμόνας. Αναμφίβολα αγνοούσαν ή δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη ότι κάθε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση εκκολάπτει μακροχρόνια εξισορροπητικά σχέδια που αναπόδραστα οδηγούν σε στρατηγικές αντίκρουσης μιας τέτοιας τάσης …».

Τελευταίος μίλησε ο κ. Γ. Συλλούρης ο οποίος επικεντρώθηκε κυρίως στη νομική πτυχή της λύσης και στην «στρατηγική της Τουρκίας στο Κυπριακό». Επίσης αναφέρθηκε στον εννοιολογικό προσδιορισμό (κράτους, ομοσπονδίας, συνομοσπονδίας, Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας, πολιτικής ισότητας). Έκανε ακόμα μια συνοπτική αναφορά στην τελευταία ομιλία του προέδρου Αναστασιάδη στη Βουλή για τα έως τώρα αποτελέσματα των διακοινοτικών συνομιλιών. Τέλος στάθηκε στο κόστος λύσης του Κυπριακού αναφέροντας τις θέσεις και προϋποθέσεις για δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση την οποία συντόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Δημήτρης Κατσαρός. Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων: Εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, η Ευρωβουλευτής Κυρία Ελένη θεοχάρους (η οποία απεύθυνε θερμό πατριωτικό χαιρετισμό και καταχειροκροτήθηκε), εκ μέρους του ΕΥΡΩΚΟ ο αναπληρωτής πρόεδρος Μιχ. Γιωργάλλας, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Μαγκούτας, ο βουλευτής Λάρισας Κ.Κ.Ε. κ. Γ. Λαμπρούλης, Ο Στρατηγός Διοικητής 1ης Στρατιάς κ Ιωάννης Ηλιόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δημ. Παπαδημόπουλος, η πολιτευτής Ελένη Αξιόγλου, ο εκδότης της «Μακεδονικής Φλόγας» Ν. Καραβαζάκης, Περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας κ. Χρ. Τοπαλίδης, οι Πρόεδροι της Λέσχης Εφέδρων Καταδρομέων και της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Λάρισας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Λάρισας, ο πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ της Ένωσης Κυπρίων Μαγνησίας, πολεμιστές Κύπρου ’74, και πλήθος κόσμου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: