Η Αρχιεπισκοπή Κύπρου παραχώρησε έδρα στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας




Το ιερό Ναό του Αγίου Σάββα στην παλαιά Λευκωσία παραχώρησε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος προς το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας για να χρησιμοποιεί ως έδρα στην Κύπρο, όπως δήλωσε σήμερα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστσιάδη στο Προεδρικό.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πατριάρχης αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είπε πως πεθύμησε να αφήσει την έδρα του και να επισκεφθεί το ευλογημένο νησί της Κύπρου την ημέρα της ονομαστικής του γιορτής. Πρόσθεσε πως με τον Πρόεδρο συζήτησαν τα μεγάλα θέματα που απασχολούν το δικό του Πατριαρχείο και κυρίως τα θέματα των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής και των κρατών γύρω από τη βόρεια Αφρική, στα οποία καταπατούνται τόσο πολύ τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται πάντα κοντά στο Πατριαρχείο και σημείωσε πως τον παρακάλεσε να υποστηρίξει με όλη του την καρδιά το τρίγωνο Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος.

Παράλληλα, ο Πατριάρχης Θεόδωρος εξέφρασε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο διότι έδωσε σήμερα σπίτι για το πατριαρχείο Αλεξάνδρειας “Εδωσε το Ναό του Αγίου Σάββα στην παλαιά Λευκωσία ώστε και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας να έχει το δικό του στέκι”, είπε.

“Είμαστε τα παλαίφατα Πατριαρχεία, η Αντιόχεια, τα Ιεροσόλυμα, η Αλεξάνδρεια. Η Εκκλησία της Κύπρου με τον Αρχιεπίσκοπο άνοιξαν την αγκάλη τους για να μας δώσουν μια γωνιά να ερχόμαστε όποτε μπορούμε να συζητάμε τα προβλήματα μα πάνω από όλα να είμαστε μια οικογένεια, η οικογένεια της Μέσης Ανατολής με το ένδοξο παρελθόν και την ιστορία, ενώ το μέλλον διαγράφεται αισιόδοξο μπροστά”, πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των Πατριαρχείων Ιεροσολύμων και Αντιόχειας για το θέμα δικαιοδοσίας στο Κατάρ, ο Πατριάρχης είπε πως το θέμα συζητήθηκε ήδη στη μεγάλη σύνοδο των προκαθημένων στη Γενεύη. “Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου πήρε την πρωτοβουλία, αφού με προσκαλέσει και μένα από την Αλεξάνδρεια, να έρθουν και οι δύο Πατριάρχες των Ιεροσολύμων και Αντιοχείας και κεκλεισμένων των θυρών θα καθίσουμε στο Αρχιεπισκοπικό μέγαρο εδώ στη Λευκωσία και πιστεύω όταν ανοίξει η πόρτα να έχουμε επιλύσει αυτό το θέμα, ώστε μονοιασμένοι να πάμε στην Αγία και μεγάλη Σύνοδο στις 19 Ιουνίου στη γενέτειρα μου την Κρήτη”, κατέληξε.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: