Δύο συναντήσεις εντός Μαρτίου συμφώνησε να έχει ο Αναστασιάδης με τον Ακιντζί




Δύο συναντήσεις θα έχουν εντός Μαρτίου ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στην απογευματινή τους συνάντηση οι δύο ηγέτες, αποφάσισαν να συναντηθούν ξανά στις 11 και στις 28 Μαρτίου.

Η συνάντηση των ηγετών διήρκησε περίπου 3.5 ώρες και αφορούσε θέματα στα οποία διαπιστώνονται διαφωνίες.

‘Ειντε: Να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει μια οικονομικά βιώσιμη ομοσπονδία

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλιστεί ότι στην Κύπρο θα υπάρχει μια οικονομικά βιώσιμη ομοσπονδία, μια πραγματική ομοσπονδία με μια ξεκάθαρη εξουσία στο ομοσπονδιακό επίπεδο, και μια ξεκάθαρη αντίληψη για το ποια θα είναι η σχέση μεταξύ του ομοσπονδιακού επιπέδου και του επιπέδου των συνιστωσών πολιτειών, προκειμένου να αποφύγουμε μια αχρείαστη αλληλοεπικάλυψη, δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ύστερα από συνάντηση δυόμιση ωρών που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. `Ειντε χαρακτήρισε τη συνάντηση καλή, σημειώνοντας πως “προετοιμάζουμε την αποψινή συνάντηση των ηγετών” και υπενθυμίζοντας τη χθεσινή του συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης στις δηλώσεις του υπογράμμισε ιδιαίτερα τη σημασία της οικονομικής βιωσιμότητας της λύσης, ενώ σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως η κυβέρνηση φαίνεται να μην είναι ευχαριστημένη με κάποιες δηλώσεις του, γιατί δεν παρουσιάζουν την πραγματική εικόνα των συνομιλιών, επεσήμανε πως δεν έχει την αίσθηση “ότι έχουμε διαφορετική άποψη για το πού βρισκόμαστε και το πού πάμε”.

Είπε εξάλλου πως προκειμένου να υπάρξει προετοιμασία για μια βιώσιμη διευθέτηση που να είναι επιτυχής όχι μόνο την ημέρα κατά την οποία θα γίνει ψηφοφορία για αυτήν, αλλά επίσης κατά τις πολλές-πολλές δεκαετίες που θα ακολουθήσουν, πρέπει να δουν και πολλά πρακτικά θέματα.

“Είμαστε σε καλό δρόμο”, πρόσθεσε.

Ο κ. Έιντε ανέφερε πως υπάρχει ένα αριθμός διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορα μέτωπα. Αυτό που θέλω να υπογραμμίσω ειδικά είναι τα οικονομικά θέματα που σχετίζονται με μια ομοσπονδιακή δομή. Ανέφερε πως τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε ένας αριθμός συναντήσεων μεταξύ οικονομικών εμπειρογνωμόνων στις δυο πλευρές με εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του ΔΝΤ και της Διεθνούς Τράπεζας, για το πώς θα διασφαλιστεί ότι μια εν δυνάμει ομοσπονδιακή λύση, “εάν τελικά φθάσουμε σε αυτήν”, θα έχει οικονομική βιωσιμότητα, αξιοπιστία και ισχυρούς θεσμούς και θα μπορεί να κτίσει περαιτέρω πάνω στις θετικές εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία, ώστε αυτή να συνεχίσει να έχει μιαν ανοδική πορεία.

“Αυτό είναι απολύτως δυνατό, αλλά είναι σημαντικό όλες οι πτυχές της λύσης να αντικατοπτρίζουν αυτή την αντίληψη. Αυτό είναι ένα παράδειγμα των πολλών παράλληλων εργασιών που γίνονται, που μπορεί να φαίνονται ότι αφορούν την πρακτική πτυχή, αλλά είναι σημαντικές. Προετοιμάζουμε μια πιο τελική πολιτική διευθέτηση αργότερα”, σημείωσε.

Ερωτηθείς για δήλωση που έκανε μετά τη συνάντησή του χθες με τον κ. Ακιντζί ότι θα ήθελε να δει τη διαδικασία να επιταχύνεται σε ορισμένους τομείς, ο κ. `Ειντε είπε πως “αυτή είναι απλώς μια αναφορά στο γεγονός ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει”.

“Υπάρχουν, όπως είναι καλά γνωστό, ορισμένα μεγάλα πολιτικά θέματα, ίσως όχι τόσα πολλά, αλλά είναι αρκετά σημαντικά, αλλά υπάρχει και μια μυριάδα πραγμάτων που δεν έχουν διχαστικό χαρακτήρα, στα οποία κατ` ακρίβεια δεν υπάρχει απαραίτητα οποιαδήποτε διαφωνία μεταξύ των πλευρών, αλλά πρέπει να διεκπεραιωθούν”, ανέφερε.

“Γιατί προκειμένου να υπάρξει προετοιμασία για μια βιώσιμη διευθέτηση που να μην είναι μόνο επιτυχής την ημέρα κατά την οποία θα γίνει ψηφοφορία για αυτήν (δημοψήφισμα), αλλά επίσης και στις πολλές πολλές δεκαετίες που θα έλθουν, πρέπει να σκεφτούμε για πολλά πρακτικά θέματα. Αυτά είναι τα θέματα στα οποία αναφερόμουν. Αλλά θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο”, ανέφερε.

Είπε πως υπάρχει συναντίληψη για το ποια είναι αυτά τα θέματα, και πολλοί άνθρωποι, “κατ` ακρίβεια εκατοντάδες άνθρωποι σε διαφορετικές επιτροπές και ομάδες εργασίας” προσπαθούν τώρα να συμπληρώσουν τα κενά σε αυτούς τους σημαντικούς τομείς.

“Και αυτό που νομίζω ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας είναι όλα τα θέματα που σχετίζονται με το να διασφαλιστεί ότι έχουμε μια οικονομικά βιώσιμη ομοσπονδία, μια πραγματική ομοσπονδία με μια ξεκάθαρη εξουσία στο ομοσπονδιακό επίπεδο, και ότι υπάρχει ξεκάθαρη αντίληψη για το ποια θα είναι η σχέση μεταξύ του ομοσπονδιακού επιπέδου και του επιπέδου των συνιστωσών πολιτειών, προκειμένου να αποφύγουμε για παράδειγμα μια αχρείαστη αλληλοεπικάλυψη”, ανέφερε ο Νορβηγός διπλωμάτης.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως η κυβέρνηση φαίνεται να μην είναι ευχαριστημένη με κάποιες δηλώσεις του, γιατί δεν παρουσιάζουν την πραγματική εικόνα των συνομιλιών, ο κ. `Ειντε είπε πως αισθάνεται ότι “αυτά που λέμε όλοι είναι αρκετά συμβατά”.

Είπε πως αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη προ ολίγων ημερών στη Βουλγαρία, όπου ανέφερε “νομίζω πολύ πειστικά” ότι οι διεθνείς συνθήκες είναι ευθυγραμμισμένες με τέτοιο τρόπο που φαίνεται ότι υποστηρίζουν μια λύση το 2016.

Και οι δυο ηγέτες έχουν δημόσια πει ότι μια λύση το 2016 είναι σαφώς πιθανή και οι δυο ηγέτες έχουν δηλώσει τη δέσμευσή τους και δεν έχω καμία άλλη δέσμευση παρά αυτή των ηγετών, γιατί αυτό (η διαδικασία) ανήκει στους ηγέτες, σημείωσε.

Πρόσθεσε πως πριν ένα μήνα ανέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι υπάρχει πολλή δουλειά που εκκρεμεί. “Και πολλή από αυτή τη δουλειά είναι ακριβώς αυτό πάνω στο οποίο εργαζόμαστε, έτσι νομίζω πως ο ρόλος μου είναι να διασφαλίσω ότι βλέπουμε πρόοδο σε όλους αυτούς τους διαφορετικούς τομείς, ώστε να μπορεί να έλθει η ημέρα που οι ηγέτες μπορεί να επιλέξουν να βρουν μια τελική πολιτική διευθέτηση, βασισμένοι στις διάφορες προετοιμασίες. Δεν έχω την αίσθηση ότι έχουμε διαφορετική άποψη για το πού βρισκόμαστε και το πού πάμε”, κατέληξε.

— Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε είχε σήμερα το απόγευμα συνάντηση με τον ηγέτη του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος, Σερντάρ Ντενκτάς.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η συνάντηση έγινε στις 4 το απόγευμα στα γραφεία του κόμματος τ/κ. Στη συνάντηση παρών ήταν και ο γενικός γραμματέας του ΔΚ, Χασάν Τάτσοϊ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: