Αξιολόγηση: Με εποικοδομητική διάθεση το Μαξίμου, ο Γερούν διέβλεψε δύσκολες αποφάσεις




Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στη συνεννόηση και τη συνεργασία και προσέρχεται με εποικοδομητική διάθεση και στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών, αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό και την κυβερνητική πρόταση μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, οι ίδιες πηγές παραπέμπουν στην εκπεφρασμένη θέση της κυβέρνησης, ότι δεν πρέπει να υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις και σημειώνουν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη επεξεργαστεί εναλλακτικά σενάρια, για την αποτροπή μειώσεων, σενάρια τα οποία και θα παρουσιάσει αν χρειαστεί.

Ως προς τη χρονικό εύρος των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος, κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν στο χρονικό περίγραμμα στο οποίο έχει ήδη αναφερθεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

— Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη θα έχουν αύριο το πρωί στις 11.00 π.μ. οι επικεφαλής των θεσμών.

Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η δημόσια διοίκηση σε συνδυασμό με την αξιολόγηση κ.ά. Το πρόγραμμα της αυριανής ημέρας προβλέπει επίσης συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος στις 3.00 μ.μ. και με τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη στις 5.00 μ.μ. για τα «κόκκινα» δάνεια.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem διέβλεψε δύσκολες αποφάσεις ενόψει της άφιξης των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

“Θα εξετάσουν τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο ασφαλιστικό και κατά πόσο έχει καλυφθεί σε επίπεδο προϋπολογισμού για το τρέχον αλλά και για τα επόμενα έτη. Υπάρχουν ορισμένα μεγάλα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά”, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Πρόσθεσε επίσης, ότι η διαπραγμάτευση θα αφορά σε πολλά τεχνικά ζητήματα και οι δύσκολες αποφάσεις εντάσσονται σε αυτά. “Όταν αυτά τα ζητήματα θα έχουν ολοκληρωθεί, μόνο τότε θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε με τις πολιτικές αποφάσεις”, υπογράμμισε.

Όσον αφορά την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι “μακροπρόθεσμα φαίνεται σοβαρή. Αλλά υπάρχουν ακόμη αρκετά κενά προϋπολογισμού και αυτά πρέπει να επιλυθούν”.

Αναφερόμενος στο έλλειμμα, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να καλύψει τα κενά στον προϋπολογισμό. “Επομένως, θα είναι δύσκολο για αυτούς. όμως θα πρέπει να γίνει αλλιώς δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση με θετικό τρόπο. Η διαδικασία δεν πρόκειται να διαρκέσει λίγες μέρες. Η εμπειρία μας δείχνει ότι αυτού του είδους οι αξιολογήσεις διαρκούν αρκετές βδομάδες”, κατέληξε ο J. Dijsselbloem.

(Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν από το συνδρομητικό Bloomberg με τίτλο:
Dijsselbloem says could be weeks till greek review concluded)

Σύμφωνα με το συνδρομητικό Bloomberg: Σε περίπου 10% ανέρχεται η έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρό της κ. Hoyer.

Μια επενδυτική ομάδα θα εστιάσει στη χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα, με προσωπικό έως 3.000 εργαζομένων, δήλωσε ο Nicholas Jennett, επικεφαλής της ομάδας για την Ελλάδα.

Πρόσθεσε ότι η ΕΤΕπ θα αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο στις χρηματοδοτήσεις της στην Ελλάδα και ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει όριο στο ποσό δανεισμού από την ΕΤΕπ Η επενδυτική ομάδα αποτελείται από 30 άτομα, 15 εκ των οποίων βρίσκονται στην Αθήνα. [EIB Exposure to Greece at Around 10% of Greek GDP, Hoyer Says, Bloomberg]

http://mignatiou.com/2016/02/kivernisi-ochi-monomeris-energies-sto-asfalistiko-proechi-i-axiologisi/

http://mignatiou.com/2016/02/xekina-i-machi-tis-axiologisis-me-agries-diathesis-i-ntelia-stin-athina/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: