Αντιδρούν τα κυπριακά κόμματα στις ανακοινώσεις Αναστασιάδη




Διαμετρικά αντίθετες ήταν οι εκτιμήσεις κομμάτων σχετικά με την ενημέρωση της Βουλής, χθες, από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη σχετικά με την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Θετικά ήταν τα σχόλια του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) και του αντιπολιτευόμενου ΑΚΕΛ. Αντίθετα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκαν αρνητικά, κατηγορώντας τον Κύπριο Πρόεδρο ότι απέφυγε να προβεί σε πλήρη ενημέρωση, ενώ ζήτησαν διάλογο και διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή, αξίωση την οποία απέρριψε η κυβέρνηση.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραμείνει πιστός στην προτροπή του και δεν πρόκειται να εμπλακεί σε δημόσιο διάλογο ήαντιπαράθεση με οποιονδήποτε έχει αντίθετη άποψη

Ωστόσο, όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωση, επειδή εξακολουθεί να προβάλλεται ακόμα και σήμερα ο ισχυρισμός από αρχηγούς κομμάτων, που συμμετέχουν μάλιστα στο Εθνικό Συμβούλιο, ότι στερούνται ενημέρωσης, η κυβέρνησηυπενθυμίζει ότι όλα τα έγγραφα που βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών εξακολουθούν να είναι στη διάθεση των κομμάτων για μελέτη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Επίσης, ανέφερε ότι ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενημερώνει όποια κόμματα ή οργανωμένα σύνολα οποτεδήποτε το ζητήσουν, προκειμένου να έχουν την πλήρη εικόνα για την πορεία των συνομιλιών.

Ιστορική χαρακτήρισε την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Ανέφερε ότι από το 1960, μόνο σε τρεις περιπτώσεις Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για ένα από τα μείζονα θέματα που απασχολούν τον κυπριακό ελληνισμό. Επρόκειτο, προσέθεσε, για μια ομιλία που κάλυψε και την ιστορία του Κυπριακού, ενώ αποσαφηνίστηκε ότι η Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία ήταν πάγια θέση όλων των προηγούμενων Προέδρων της Δημοκρατίας.

Σχολιάζοντας αναφορά του προέδρου του ΔΗΚΟ ότι δεν εμπιστεύεται τον κ. Αναστασιάδη, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι τα έγγραφα για τις συνομιλίες ετοιμάζονται από τεχνοκράτες όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στη διαπραγματευτική ομάδα και θα μπορούσε να ενημερωθεί από τον εκπρόσωπο του ΔΗΚΟ.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού εξέφρασε ευαρέσκεια γιατί -όπως είπε- με την ομιλία του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη επαναβεβαιώθηκαν οι διαχρονικές θέσεις του κόμματος στο Κυπριακό. «Χαιρόμαστε γιατί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ΔΗΣΥ, καθώς και μεγάλη μερίδα του κυπριακού λαού κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση», είπε ο κ. Κυπριανού.

Ο ηγέτης του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες, επισημαίνοντας ότι αυτό πρέπει να πιστωθεί στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά και στις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ, που εν πολλοίς αποτελούν τη βάση στην οποία συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Ωστόσο σημείωσε πως, παρά την πρόοδο, παραμένουν διαφορές και υπάρχει δρόμος να διανυθεί.

Ο Άντρος Κυπριανού κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να λειτουργήσουν θετικά και εποικοδομητικά με κατάθεση προτάσεων στο Εθνικό Συμβούλιο, «χωρίς να πετροβολούν απ’ έξω και μέσω δημόσιας διαπραγμάτευσης».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι στην ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν είπε τίποτε περισσότερο από αυτά που επανέλαβε στις πέντε τελευταίες συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου. Χαρακτήρισε γενικές και αόριστες τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας και είπε πως είναι ανησυχητικό το ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί τον διαψεύδει σε σειρά θεμάτων, που αφορούν την αναλογία του πληθυσμού, τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και πολλά άλλα θέματα. Επίσης, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δώσει στη δημοσιότητα τα έγγραφα των διαπραγματεύσεων για να διαφανεί ποιος λέει την αλήθεια.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε θεωρητικά και απέκρυψε συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στις συνομιλίες, οι οποίες παραπέμπουν στο σχέδιο Ανάν. Έφερε ως παράδειγμα το θέμα της διασφάλισης των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, επισημαίνοντας ότι στις διαπραγματεύσεις, έχει κατοχυρωθεί μόνο η ελεύθερη διακίνηση και διαμονή.

Διερωτήθηκε, παράλληλα, πώς κατοχυρώνεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όταν Κύπριοι πολίτες δεν θα μπορούν να αποκτήσουν περιουσία όπου επιθυμούν και υποστήριξε ότι η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων εξισώθηκε με την αριθμητική ισότητα.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε ως αβάσιμα πολλά από όσα είπε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ. «Οι ισχυρισμοί του κ. Σιζόπουλουγια συγκεκριμένες πρόνοιες στο τραπέζι των συνομιλιών ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος και προσέθεσε: «Και επειδή ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ πραγματοποιεί δημόσιες εκδηλώσεις ενημέρωσης των πολιτών, αν πραγματικά θέλει να συμβάλει δημιουργικά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού,να ξαναμελετήσει τα πρακτικά των τελευταίων συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου και να προσκαλέσει ενώπιον των συλλογικών οργάνων του κόμματός του τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, ώστε να ενημερωθεί υπεύθυνα και εξαντλητικά η ΕΔΕΚ».

Τέλος, ο πρόεδρος της Βουλής, τέως πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, χωρίς να τοποθετηθεί επί της ενημέρωσης του κ. Αναστασιάδη, εισηγήθηκε «να γίνει επανεκτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων και χάραξη στρατηγικής για αντιμετώπιση της τουρκικής αδιαλλαξίας».

Ο κ. Ομήρου,αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις Ακιντζί, σε σχέση με τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στις προτροπές του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν προς την τουρκοκυπριακή ηγεσία για μη επιστροφή της Μόρφου και για μαζική απόδοση λεγομένων υπηκοοτήτων σε εποίκους, που όπως είπε, μαρτυρούν το αμετακίνητο της τουρκικής πολιτικής.

Κληθείς να σχολιάζει την αναφορά του απεσταλμένου του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε σε συνέντευξή του σε τουρκικό κανάλι, ότι το περιουσιακό έχει λυθεί κατά 90%, ο κ. Ομήρου είπε ότι στην ομιλία του στη Βουλή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν είπε κάτι τέτοιο. Σημείωσε δε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν δυσχέρειες σε ό,τι αφορά την κατάληξη επί του περιουσιακού.

Α. Βικέτου,Αθηναϊκό Πρακτορείο-WWW.AMNA.GR., Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: