Ανήσυχος ο Κέρι για ανάπτυξη συστοιχιών πυραύλων σε νησιά της Ν. Σινικής Θάλασσας




Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αναμένει να διεξαγάγει «πολύ σοβαρές» συζητήσεις με την Κίνα μετά τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το Πεκίνο ανέπτυξε πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος σε αμφισβητούμενο νησί στην Νότια Σινική Θάλασσα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

«Όλες οι ενδείξεις που λαμβάνουμε καθημερινά δείχνουν πως υπάρχει στρατιωτικοποίηση κάθε μορφής. Αυτό εγείρει σοβαρές ανησυχίες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα περί ανάπτυξης πυραυλικού συστήματος.

«Κάναμε με την κινεζική πλευρά συζητήσεις για αυτό το θέμα και είμαι βέβαιος ότι στις επόμενες μέρες θα πραγματοποιήσουμε (νέες) πολύ σοβαρές συζητήσεις επί του θέματος», πρόσθεσε ο Κέρι.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ταϊβάν αντιστράτηγος Ντέιβιντ Λο επισήμανε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως οι αντιπυραυλικές συστοιχίες εγκαταστάθηκαν στα νησιά Γούντι, που αποτελούν μέρος των νήσων Παρασέλ, που βρίσκονται υπό έλεγχο της Κίνας για περισσότερο από 40 χρόνια, αλλά διεκδικούνται επίσης από την Ταϊβάν και το Βιετνάμ.

Νωρίτερα σήμερα, ο διοικητής της Διοίκησης Ειρηνικού των ΗΠΑ ναύαρχος Χάρι Χάρις τόνισε πως η ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων στα νησιά Παρασέλ της Νότιας Σινικής Θάλασσας έρχεται σε αντίθεση με τη δέσμευση της Κίνας να μη στρατιωτικοποιηθεί η περιοχή.

Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας σε ανακοίνωση του υπογράμμισε πως αμυντικές υποδομές σε νησιά και υφάλους υπάρχουν επί χρόνια, απαντώντας στο ερώτημα αν η Κίνα έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος, σε ένα από τα αμφισβητούμενα νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η Ουάσινγκτον έχει επικρίνει τις κινεζικές κατασκευές στα τεχνητά νησιά στην Νότια Σινική Θάλασσα και υποστηρίζει ότι το Πεκίνο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις για στρατιωτικούς σκοπούς, παρότι η Κίνα διατείνεται πως δεν έχει εχθρικές προθέσεις. Το Πεκίνο διεκδικεί δικαιώματα σχεδόν σε όλη τη Νότια Σινική Θάλασσα, βάσει κυρίως μιας οροθέτησης που διακρίνεται με διακεκομμένες γραμμές στους κινεζικούς χάρτες της δεκαετίας του 1940. Πρόκειται για ένα θέμα που αποτελεί αιτία έντασης στις εδαφικές διαφορές με τους γείτονές της, όπως το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες, την Μαλαισία, την Ταϊβάν και το Μπρουνέι στην Νότια Σινική Θάλασσα, ένα θαλάσσιο πέρασμα το οποίο διασχίζουν κάθε χρόνο φορτηγά πλοία, μεταφέροντας εμπορεύματα αξίας 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ – Ρόιτερς  Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: