Αναιτιολόγητη η απόφαση για μείωση της στρατιωτικής θητείας, δηλώνει ο Ομήρου




Αναιτιολόγητη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου τη χθεσινή απόφαση της Κυβέρνησης για μείωση της στρατιωτικής θητείας, λέγοντας πως στερείται λογικής. Παράλληλα, προειδοποίησε για τους κινδύνους που θα δημιουργήσει η μείωση της θητείας, λόγω κρίσιμων κενών στην αμυντική επάρκεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Ομήρου είπε πως η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού για μείωση της στρατιωτικής θητείας εγείρει απορίες και ερωτηματικά και επιτείνει τις ανησυχίες για την αμυντική επάρκεια.

Όπως ανέφερε, η μείωση της θητείας είναι πολύ επιθυμητή, ωστόσο, η προώθηση της απόφασης θα πρέπει να συνοδεύεται από δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, ότι δεν θα επηρεασθεί ούτε κατ` ελάχιστον η μαχητική ικανότητα και επιχειρησιακή επάρκεια της Εθνικής Φρουράς και δεύτερον ότι θα προηγηθεί η υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων που θα καθιστούν εφικτή τη μείωση της θητείας, ότι τα μέτρα αυτά δεν θα είναι ζημιογόνα για το επίπεδο της αμυντικής ικανότητας και ότι θα αποδειχθεί στην πράξη ότι τα προτεινόμενα μέτρα είναι εφαρμόσιμα.

Ο κ. Ομήρου είπε πως είναι προφανές ότι τα προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί δεν έχουν υλοποιηθεί, καθώς ούτε η αναδιοργάνωση, ούτε η προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων συστημάτων και η σταδιακή πρόσληψη προσωπικού έχει γίνει.

“Με βάση αυτά τα δεδομένα, είναι πρόδηλον ότι η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι αναιτιολόγητη και στερείται τεκμηρίωσης. Η δε υλοποίηση της θα δημιουργήσει κρίσιμα κενά στην αμυντική επάρκεια της Κυπριακής Δημοκρατίας”, είπε.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της αύξησης του κόστους με την πρόσληψη προσωπικού, ο κ. Ομήρου είπε πως αυτό θα πρέπει να το αιτιολογήσει η Κυβέρνηση, προειδοποιώντας εκ νέου για τους κινδύνους η υλοποίηση της απόφασης χωρίς τα προαπαιτούμενα.

Ερωτηθείς αν η απόφαση θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή, ο κ. Ομήρου απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως είναι απόφαση του Υπουργικού.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: