“‘Άγριο” ντιμπέιτ Ρεπουμπλικάνων, με δηλητηριώδη σχόλια




Ιδιαίτερα τεταμένη ήταν η χθεσινοβραδινή τηλεμαχία μεταξύ των επτά υποψηφίων για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές που συμμετείχαν σε αυτή ενόψει των προκριματικών εκλογών στην πολιτεία του Νιού Χαμσάιρ αυτήν την εβδομάδα.

Ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο αποτέλεσε τον βασικό στόχο των πυρών των άλλων υποψηφίων που μετείχαν στο ντιμπέιτ, οι οποίοι θέλουν να αναχαιτίσουν την ανοδική του πορεία, μετά τη μεγαλύτερη από το αναμενόμενο επιτυχία του στις προκριματικές την περασμένη Δευτέρα στην Αϊόβα, την πρώτη πολιτεία που ψήφισε.

“Απλώς δεν έχει πείρα”, δήλωσε ο κυβερνήτης του Νιού Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι. Ως γερουσιαστής “δεν εμπλακήκατε σε καμία σημαντική απόφαση στην οποία να χρειάζεται να φανεί η υπευθυνότητά σας”, επέμεινε απευθυνόμενος στον Ρούμπιο. “Ο Μάρκο Ρούμπιο είναι ένας χαρισματικός πολιτικός, αλλά ήδη δοκιμάσαμε (έναν νεαρό γερουσιαστή) με τον Μπαράκ Ομπάμα”, δήλωσε παράλληλα ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα Τζεμπ Μπους, προτάσσοντας και αυτός την πείρα που έχει ο ίδιος.

“Όταν θα γίνω πρόεδρος των ΗΠΑ θα περιβάλλουμε ξανά με αγάπη όλα αυτά τα πράγματα που έκαναν την Αμερική την πιο σπουδαία χώρα του κόσμου”, αντέτεινε ο Μάρκο Ρούμπιο, επικεντρώνοντας από την πλευρά του τα πυρά του στον Μπαράκ Ομπάμα.Κατά την ίδια συζήτηση ο Ντόναλντ Τράμπ παρουσίασε τον εαυτό του ως τον υποψήφιο με “την καλύτερη ιδιοσυγκρασία” για να γίνει πρόεδρος.

Η χθεσινή τηλεμαχία είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς η μικρή πολιτεία του Νιού Χαμσάιρ, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, είναι η δεύτερη που ψηφίζει στον μεγάλο αυτόν εκλογικό μαραθώνιο που γίνεται στις ΗΠΑ για να αναδειχθούν οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών που θα αναμετρηθούν στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.
Εν γένει επίσης οι προκριματικές εκλογές στην πολιτεία αυτή δίνουν τον τόνο στην προεκλογική εκστρατεία για το χρίσμα των κομμάτων, καθώς συχνά οι πιο αδύναμοι δεν επιβιώνουν σε αυτές.

Χθες το βράδυ όλα τα μάτια ήταν στραμμένα στον Ρούμπιο, τον χαρισματικό στις τηλεοπτικές εμφανίσεις γερουσιαστή της Φλόριντα. Ο 44χρονος υποψήφιος ήρθε τρίτος στις προκριματικές της Αϊόβα, αιφνιδιάζοντας ευχάριστα, κυρίως το κατεστημένο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το οποίο ήλπιζε να αναδείξει έναν “πρωταθλητή” άλλον από τον υπερσυντηρητικό γερουσιαστή του Τέξας Τεντ Κρουζ, που ήρθε πρώτος στην ψηφοφορία αυτή, και από τον δισεκατομμυριούχο Ντόναλντ Τραμπ, που περιορίστηκε στη δεύτερη θέση, ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις του έδιναν τη νίκη.

Η στάση του τελευταίου, ο οποίος είχε μποϊκοτάρει το προηγούμενο ντιμπέιτ που είχε γίνει στην Αϊόβα, ήταν ήπια χθες το βράδυ.

Στο Νιού Χαμσάιρ, όπου έρχεται πρώτος και ακολουθεί ο Ρούμπιο, στις δημοσκοπήσεις (35% και 14% αντίστοιχα, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του 7News/University of Massachusetts Lowell), οι υποστηρικτές του φρόντισαν να ακολουθήσουν μια στρατηγική από πόρτα σε πόρτα, ενώ και ο ίδιος είχε συναντήσεις σε πιο περιορισμένο πλαίσιο, στην προσπάθειά του να παγιώσει το προβάδισμά του έναντι του Ρούμπιο.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, ο Τεντ Κρουζ έρχεται τρίτος με ποσοστό 13% και ακολουθούν ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα Τζεμπ Μπους με 10%, ο κυβερνήτης του Οχάιο Τζον Κέισιτς και αυτός με 10%, ο κυβερνήτης του Νιού Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι με 4% και ο νευροχειρουργός Μπεν Κάρσον με 3%.

Παρά τις διαμαρτυρίες της, η Κάρλι Φιορίνα, η μόνη γυναίκα υποψήφια στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Hewlett-Packard, δεν είχε προσκληθεί στο ντιμπέιτ λόγω των πολύ χαμηλών ποσοστών της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Μάντσεστερ, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: