Βεβαιότητα για επανένωση της Κύπρου μέχρι το τέλος της θητείας του εκφράζει ο Αναστασιάδης




Τη βεβαιότητα για επανένωση της Κύπρου μέχρι το τέλος της διακυβέρνησης του εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος ο οποίος μιλούσε στο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ διαβεβαίωσε συγκεκριμένα τους παρευρισκόμενους ότι στο τέλος της πενταετίας θα νοιώθουν πάλι περήφανοι γιατί επιτέλους, όπως είπε, «παραδίδουμε μια επανενωμένη πατρίδα, μια πατρίδα που θα εγγυάται το μέλλον, μια ευημερούσα χώρα, μια ευρωπαϊκή καθ` όλα σύγχρονη πατρίδα».

Εκτενείς ήταν οι αναφορές του Προέδρου στο Κυπριακό και στις προσπάθειες για επίλυση του, επαναλαμβάνοντας ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος απομένουν ωστόσο πολλά ακόμα για τα οποία πρέπει να γίνει σημαντική δουλειά.

Υπέδειξε μάλιστα ότι ακόμα και όταν υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία «δεν μπορεί να αποταθείς στον κυπριακό λαό να ζητάς την έγκριση ενός σχεδίου όταν δεν έχεις έτοιμο το ταμείο που θα αφορά είτε αποζημιώσεις, είτε ανοικοδόμηση, είτε μετακίνηση πληθυσμών, στέγαση κλπ».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στάθηκε και στην ενεργή συμμετοχή της ΕΕ στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, για πρώτη φορά, όπως είπε. «Είναι συναντίληψη απ` όλους ότι δεν μπορεί παρά οι αρχές και οι αξίες της Ε, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ισότητα των Ευρωπαίων πολιτών να διασφαλιστεί πριν και πάνω απ` όλα» σημείωσε, αναφέροντας πως αυτό δεν είναι απαίτηση μόνο των Ε/κ αλλά και των Τ/κ, γεγονός που συνιστά, όπως είπε, μια υγιή διαφοροποίηση από το παρελθόν.

Τόνισε επίσης ότι τα όσα έχουν συμφωνηθεί διασφαλίζουν απόλυτα τη συνέχιση του κράτους. «Ρητά προνοείται ότι είμαστε και ότι θα παραμείνουμε μέλος της ΕΕ χωρίς νέα αίτηση, είμαστε και θα παραμείνουμε μέλος των ΗΕ χωρίς νέα αίτηση, οι διεθνείς συνθήκες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσουν, η συνθήκη Εγκαθίδρυσης θα υπάρχει, το πιο σημαντικό ή απλοϊκό, οι Πρέσβεις που έχουν διαπιστευθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν χρειάζεται να επαναδιαπιστευθούν » σημείωσε.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε και σε όσους κάνουν λόγο για υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναβάθμιση του ψευδοκράτους διερωτώμενος κατά πόσο αποτελεί υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας το γεγονός ότι μέσα από μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική έχουν αποκατασταθεί άριστες σχέσεις με τα κράτη του Αραβικού Κόλπου ή το γεγονός ότι από το 1966 η Σαουδική Αραβία για πρώτη φορά διαπιστεύει Πρέσβη στην Κυπριακή Δημοκρατία, ή το ότι το Μπαχρέιν που ποτέ δεν είχε Πρέσβη διαπιστεύει ή το ότι η Ιορδανία μεταφέρει την έδρα της Πρεσβείας της στην Κύπρο, ή το ότι οι άριστες πλέον σχέσεις που ίσως ποτέ προηγουμένως δεν υπήρξαν με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη και άλλα αραβικά κράτη αποτρέπουν από τον Σεπτέμβρη του 2014 την έκδοση ψηφίσματος υπέρ του ψευδοκράτους από τον Οργανισμό για την Ισλαμική Διάσκεψη.

«Είναι αυτή αναβάθμιση του ψευδοκράτους ή αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας; Είναι άραγε οι τριμερείς συνεργασίες με την Αίγυπτο, με την Ιορδανία που βρίσκεται στα σκαριά, με το Ισραήλ, είναι αυτά υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας; » διερωτήθηκε.

Hλίας Μαυροκέφαλος, ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: