Τρίποντο από την τριμερή: Μεταφορά αερίου και σύνδεση ηλεκτροδότησης των τριών χωρών




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΣΕ συμφωνίες που αφορούν περισσότερο το κεφάλαιο της Ενέργειας κατέληξαν οι ηγέτες της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, στην τριμερή σύνοδο κορυφής που φιλοξενήθηκε χθες στη Λευκωσία.

Είναι σαφές ότι από τις συζητήσεις που διεξήχθησαν προκύπτει πως θα δοθεί βάρος στο θέμα της μεταφοράς φυσικού αερίου και στην ηλεκτρική σύνδεση των τριών χωρών. Εκείνο που επίσης προκύπτει είναι ότι λόγω των μεγάλων αποθεμάτων υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως ειπώθηκε, φαίνεται να επανέρχεται και το σενάριο για τη δημιουργία τερματικού σταθμού στην Κύπρο.

Αυτό που έχει αποφασιστεί είναι μια κοινή επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο μεταφοράς του αερίου από την περιοχή μας με αγωγούς  από Ισραήλ σε Κύπρο και κατάληξη στην Ελλάδα, από όπου θα διοχετεύεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Παράλληλα, όμως, φαίνεται να βλέπουν το σενάριο της κατασκευής τερματικού στην Κύπρου, από το οποίο μέσω Ελλάδας θα μεταφέρεται αέριο στις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης. Προωθείται, επίσης, η δημιουργία διασυνδεδεμένου υποθαλάσσιου καλωδίου για σύνδεση των δικτύων ηλεκτροδότησης του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας. Ήδη έχει αρχίσει η πόντιση υποθαλάσσιων καλωδίων. Ο σχεδιασμός είναι μέχρι το 2019 να υπάρξει σύνδεση Ισραήλ και Κύπρου και μέχρι το 2022 με την Κρήτη και από εκεί με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Σε πρώτη φάση πραγματοποιήθηκαν διμερείς διαδοχικές συναντήσεις της κυπριακής πλευράς με την ελληνική και τη συνέχεια με την ισραηλινή. Στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν τις διμερείς συνεργασίες αλλά και το Κυπριακό. Σημειώνεται ότι Ελλάδα και Ισραήλ είχαν συζητήσεις σε επίπεδο πρωθυπουργών  προχθές στην Ιερουσαλήμ.

Μετά τις χωριστές διμερείς συναντήσεις πραγματοποιήθηκε η τριμερής. Στη μεγάλη αίθουσα του Προεδρικού οι τρεις αντιπροσωπείες άρχισαν τις συζητήσεις.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι υιοθετήθηκε  «Κοινή Διακήρυξη, ένα πραγματικά ιστορικό έγγραφο που αποτελεί και το θεμέλιο συνεργασίας σε μια σειρά θεμάτων και προτεραιοτήτων, μεταξύ των οποίων η ενέργεια, ο τουρισμός, η έρευνα και τεχνολογία, το περιβάλλον, η διαχείριση υδάτων, η τρομοκρατία και η μετανάστευση». Για επίτευξη των πιο πάνω, είπε,  συστάθηκε τριμερής Συντονιστική Επιτροπή για στενότερη παρακολούθηση όσων έχουν συμφωνηθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε,  εντάσσεται και το Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα των υδάτινων πόρων, που αποτελεί ένα απτό και πρακτικό παράδειγμα και βήμα της συνεργασίας μας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι επαναβεβαιώθηκε εκ νέου η κοινή αντίληψη πως η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη δημιουργία συνεργιών σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ευημερία και σταθερότητα της περιοχής μας. Για αυτό το λόγο, ανέφερε ο Πρόεδρος, «συμφωνήσαμε όπως συνεργαστούμε στενά στην προώθηση κοινών έργων στον ενεργειακό τομέα, τα οποία θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια των κρατών μας και θα συμβάλουν ενεργά στη στρατηγική της ΕΕ για διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του ανέφερε: «Στέλλουμε σήμερα ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, ότι ενώνοντας τις δυνάμεις μας μπορούμε να προάγουμε την ευημερία, τη σταθερότητα μέσα από την ανάπτυξη κοινών στόχων, μέσα από την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της περιοχής μας. Το τριμερές αυτό σχήμα, Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, για την Ελλάδα αποτελεί μια στρατηγική επιλογή που στόχο έχει να ενισχύσει τις δυνατότητες των χωρών μας, ώστε να συνεισφέρουμε τόσο προς όφελος των λαών μας όσο και προς όφελος της περιοχής, με αιχμή τη συνδεσιμότητα σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά νέα τεχνολογία και καινοτομία, και βεβαίως ο τουρισμός».

Ο  Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε, μεταξύ άλλων, ότι η φιλία του Προέδρου Αναστασιάδη η οποία εκτιμάται τα μέγιστα από όλους στο Ισραήλ, όπως και του Αλέξη Τσίπρα, δημιουργεί μια σπάνια ευκαιρία. Τόνισε ότι οι ευκαιρίες αυτές παρέχουν τη δυνατότητα προώθησης των κοινών στόχων. Ο κ. Νετανιάχου σημείωσε ότι κοινό συμφέρον των τριών χωρών είναι η σταθερότητα, η ασφάλεια, η ευημερία και η ειρήνη. «Εργαζόμενοι μαζί μπορούμε να προωθήσουμε αυτούς τους στόχους πιο αποτελεσματικά από ό,τι ο καθένας μόνος του».

Αναφερόμενος στα θέματα που συζητήθηκαν στην τριμερή συνάντηση σημείωσε το ζήτημα του φυσικού αερίου και τη σύσταση τριμερούς επιτροπής για μελέτη της πιθανότητας «δημιουργίας αγωγού που θα μεταφέρει τα κοιτάσματά μας στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας» και χαρακτήρισε αυτό το σχεδιασμό ως τολμηρό. Είπε ακόμη ότι άλλο θέμα που μελετάται είναι η δημιουργία διασυνδεδεμένου υποθαλάσσιου καλωδίου για σύνδεση των δικτύων ηλεκτροδότησης του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας. «Αυτά είναι δύο πρακτικά θέματα στα οποία προχωρούμε και διασυνδέονται μεταξύ τους», είπε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Ουδέν νεώτερο  από την Τουρκία – Ο Κοτζιάς ενημέρωσε την κυπριακή πλευρά για τις συνομιλίες που είχε στην Πόλη – Το Κυπριακό ήταν στην ατζέντα των συζητήσεων στις διμερείς συναντήσεις

ΣΤΗ διμερή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού της  Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα, συζητήθηκε και το Κυπριακό. Άλλωστε, ο Πρόεδρος ενημέρωσε τόσο τον Αλέξη Τσίπρα όσο και τον  Μπενιαμίν Νετανιάχου για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος είπε ότι ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις και τους ευχαρίστησε για «την απόλυτη κατανόηση και την αμέριστη στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για εξεύρεση μιας λύσης του Κυπριακού που θα βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές και αξίες της ΕΕ».

Με την ελληνική πλευρά υπήρξε περαιτέρω συζήτηση ενόψει και του γεγονότος ότι  ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Κοτζιάς, βρέθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη και είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε την κυπριακή πλευρά για τις συζητήσεις του στην Τουρκία και, όπως πληροφορούμαστε, δεν προέκυψε οτιδήποτε το καινούργιο. Κοντολογίς, δεν υπήρξε καμία ένδειξη από τουρκικής πλευράς για διαφοροποίηση.

Στις δηλώσεις του, μετά την τριμερή, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι  συζήτησαν την ανάγκη και τη σημασία εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, «μιας λύσης που θα είναι πραγματικά προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με εξασφάλιση του αισθήματος ασφάλειας για όλους και τις δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη εμπιστοσύνης.

Προκειμένου να έχουμε μια τέτοια προοπτική, είναι απαραίτητο να προωθήσουμε σχήματα που δεν θα είναι αναχρονιστικά, όπως είναι οι εγγυήσεις και οι εγγυητές», υπογράμμισε απαντώντας για μια ακόμη φορά στην Τουρκία. Πρόσθεσε ότι «το Κυπριακό δεν είναι θέμα που αφορά μόνο την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία, είναι διεθνές θέμα και υπό αυτή την έννοια θεωρούμε ότι η διεθνοποίησή του βοηθά στην επίλυσή του».

Ενδιαφέρον και από την Αίγυπτο

ΣΤΗΝ τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αιγύπτιου και Κύπριου Προέδρου, αναφέρεται η αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Ahram. Το δημοσίευμα αναφέρεται στo τηλεφώνημα που έλαβε προχθές βράδυ ο Αιγύπτιος Πρόεδρος από τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη, κατά την οποία ο Abdel-Fattah El-Sissi εξήρε το σημαντικό ρόλο της Κύπρου στην δημιουργία γεφυρών συνεργασίας στην περιοχή της Μεσογείου.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της Αιγυπτιακής Προεδρίας, Πρέσβη Alaa Youssef, ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε το ενδιαφέρον της χώρας του να συνεχίσει να ενισχύει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο, στο διμερές επίπεδο, υπό το φως των άριστων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και λαών, καθώς και στο περιφερειακό, καθότι η Αίγυπτος αποτελεί πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε επίσης τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, τονίζοντας το ενδιαφέρον της χώρας του να ενεργοποιήσει και να αναπτύξει τις στενές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, προς ενίσχυση της ασφάλειας και της ανάπτυξης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος El-Sissi διαβεβαίωσε ότι η Αίγυπτος έχει το ίδιο ενδιαφέρον με την Κύπρο για ενίσχυση των διμερών σχέσεων προς όφελος των δύο λαών, του Κυπριακού και του Αιγυπτιακού. Τόνισε επίσης τη σημασία να διατηρηθεί ο τακτικός ρυθμός του Μηχανισμού Συναντήσεων Κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου και να αρχίσει η εργασία για δημιουργία κοινών επιχειρήσεων, σε υποσχόμενους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου εξέφρασε την εκτίμησή του για τις αιγυπτο- κυπριακές σχέσεις και τη φροντίδα της κυπριακής πλευράς να διαβουλεύεται και να συνεργάζεται με την Αίγυπτο στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ιδιαίτερα το Παλαιστινιακό.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: