Το θερμό “Welcome to Nikos and Andros” της τουρκικής εφημερίδας “Χουριέτ” Daily News




Ο  Yusuf Kanli είναι αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας “Χουριέτ” Daily News. Γεννήθηκε στην Κύπρο το 1959 και έχει εργαστεί σε τουρκικά και τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης. Απολύθηκε από το Πρακτορείο Ανατολή, το 1995, όταν του ζητήθηκε να δημοσιεύσει ένα ρεπορτάζ βασισμένο σε ψεύτικες πληροφορίες (https://waisworld.org/go.jsp?id=02a&o=68622). Δεν ήταν η πρώτη φορά που έχασε την εργασία του λόγω διαφωνιών για το τι πραγματικά είναι δημοσιογραφία.

Με αφορμή την επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, Ανδρου Κυπριανού στην Κωνσταντινούπολη, το περασμένο Σάββατο, ο Kanli έγραψε ένα κείμενο στην εφημερίδα “Χουριέτ”, στο οποίο φαίνεται η δυστυχία του να είσαι …ηγέτης κυπριακού κόμματος, που πιστεύει στο φανατικό ισλαμικό δίδυμο Ερντογάν και Νταβούτογλου, όταν ο μισός τουρκικός πληθυσμός τους χαρακτηρίζει δικτάτορες, όταν οι διανοούμενοι της χώρας σαπίζουν στις φυλακές, όταν οι ορδές του Ταγίπ και του Αχμέτ σκοτώνουν αμάχους στο Κουρδιστάν. Ο κ. Κυπριανού επέστρεψε στη Λευκωσία και λίγο-πολύ έκανε προσπάθεια, μέσω των “ναι μεν αλλά” της ακελικής …διαλέκτου, για να μας πείσει ότι ο κ. Νταβούτογλου είναι καλός άνθρωπος και επιθυμεί λύση του Κυπριακού. Βεβαίως, η λύση που επιθυμεί ο εν λόγω κύριος είναι ο πλήρης έλεγχος της Κύπρου, χώρας-μέλους της Ε.Ε., από την Τουρκία…

Γράφει ο Τούρκος αρθρογράφος για να μαθαίνει και ο φτωχός κυπριακός λαός την αλήθεια για τις προθέσεις της Τουρκίας, (προθέσεις) που κρύβει ο επικεφαλής του κομμουνιστικού κόμματος της Κύπρου:

“Εκπληξη προκάλεσε η συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού Νταβούτογλου και του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου με τον γεν. γραμματέα του ΑΚΕΛ Άνδρο Κυπριανού.

Το γεγονός ότι οι συναντήσεις αυτές έγιναν αμέσως μετά την συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί με τον γεν. γραμματέα του ΟΗΕ στο Νταβός φαίνεται πως οδηγεί σε άμεση ανάμιξη της Τουρκίας στο Κυπριακό. Όμως αυτό δεν ισχύει. Η Τουρκία μπορεί να εμπλακεί μόνο όταν όλα τα άλλα ζητήματα του Κυπριακού θα έχουν επιτυχώς ξεπεραστεί και έρθει η ώρα να συζητηθεί το θέμα των εγγυήσεων.

Στην περίπτωση αυτή όχι μόνο η Τουρκία, αλλά και οι άλλες δύο εγγυήτριες δυνάμεις, η Βρετανία και η Ελλάδα θα πρέπει να είναι παρούσες σε μια πολυμερή σύσκεψη. Η Τουρκία θα μπορούσε να μετέχει στις συνομιλίες, απευθείας αν και όταν οι Ελληνοκύπριοι συμφωνήσουν να συνεχίσουν τις συνομιλίες μέσω μιας πενταμερούς διαδικασίας και όχι στο σημερινό δικοινοτικό πλαίσιο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ”.

Ερωτά ο κ. Kanli:

“Γιατί όμως το τουρκικό κυβερνών κόμμα κάλεσε τον Κυπριανού στην Τουρκία; Είναι η πρώτη φορά που ένας Ελληνοκύπριος πολιτικός καλείται στην Τουρκία; Αφήνοντας στην άκρη την Κωνσταντινούπολη όπου ο Κυπριανού συνομίλησε με τον Νταβούτογλου και δείπνησε με τον Τσαβούσογλου, έχει επισκεφτεί ποτέ Ελληνοκύπριος πολιτικός την Άγκυρα; Είχε, ο ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας, τον Φεβρουάριο του 2005 επισκεφτεί την Άγκυρα, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, συναντώντας κορυφαίους αξιωματούχους του ΑΚΡ;

Όσο περισσότεροι Ελληνοκύπριοι, σε κάθε επίπεδο, έρχονται σε επαφή με τον τουρκικό λαό τόσο πιο εύκολα θα ξεπεραστεί το ψυχολογικό φράγμα που εμποδίζει έναν διακανονισμό στο νησί. Παράλληλα όσο περισσότεροι Τουρκοκύπριοι έρθουν σε επαφή με τους Ελληνοκύπριους και τους Έλληνες τόσο πιο πρόθυμοι θα είναι να κατανοήσουν ότι οι απειλές της δεκαετίας του 1960, 1970 και 1980 δεν ισχύουν στον σημερινό κόσμο.

Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που μπορεί, σήμερα, να επέμβει στην Κύπρο και η Έλληνες και Ελληνοκύπριοι δεν είναι σε θέση να σκεφτούν την εξόντωση όλων των Τουρκοκυπρίων και να επιτύχουν την ένωση του νησιού με την Ελλάδα. Αυτά είναι θέματα του χθες. Σήμερα πρέπει να συγκεντρωθούμε στη δημιουργία του αύριο καθώς οι αυξημένες επαφές μπορούν μόνο να βοηθήσουν, όχι να εμποδίσουν, την πρόοδο προς ένας καλύτερο, κοινό, μέλλον”.

Στη συνέχεια καταγράφει τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, υπογραμμίζοντας ότι οι Ελληνες “τρέμουν” τον γίγαντα, όπως χαρακτηρίζει την Τουρκία, των 78 εκ. κατοίκων και την τρομακτική στρατιωτική ισχύ της:

“Η έλλειψη εμπιστοσύνης αποτελεί το πλέον σημαντικό εμπόδιο μιας συμφωνίας για το Κυπριακό. Ελληνοκύπριοι και Έλληνες υποφέρουν από ένα σύνδρομο κατωτερότητας έναντι του τουρκικού γίγαντα με τα 78 εκ. κατοίκους και την τρομακτική στρατιωτική ισχύ. Οι Τουρκοκύπριοι, αν και αρνούνται κατηγορηματικά να χαρακτηριστούν μειονότητα, υποφέρουν από το σύνδρομο της μειονότητας λόγω της τραυματικής εμπειρίας του παρελθόντος, όταν οι Ελληνοκύπριοι επιχείρησαν να τους εξοντώσουν.

Σήμερα οι Ελληνοκύπριοι περνούν στην «τουρκική Κύπρο», αν και σε μικρούς αριθμούς και κυρίως για να παίξουν στα καζίνο, βλέπουν ότι η φτωχή τουρκοκυπριακή μειονότητα για την οποία τους έλεγαν έχει εξελιχθεί σε μια δημοκρατική-πλουραλιστική κοινωνία, ναι με οικονομικά προβλήματα, που όμως βαδίζει προς την αυτάρκεια.

Επίσης οι Ελληνοκύπριοι που επισκέπτονται την Κωνσταντινούπολη για ψώνια ή για να επισκεφτούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τρομάζουν βλέποντας πως οι Τούρκοι δεν είναι τα αιμοσταγή κτήνη που οι ιερείς τους αρέσκονται να τους λένε.

Όταν ο γράφων επισκέφτηκε την Ελλάδα το 1987, 13 χρόνια μετά το 1974, με έκπληξη είδε ότι οι Έλληνες δεν διαφέρουν από τους Τούρκους. Όταν μερικά καλοκαίρια πριν κοιμήθηκε σε ξενοδοχείο 5 αστέρων στην «ελληνοκυπριακή πλευρά» έβαλε μια καρέκλα πίσω από την πόρτα, αν και κατανοούσε πόσο ανόητη ήταν η κίνησή του αυτή”.

Στο Νταβός -συνεχίζει ο Τούρκος αρθρογράφος- οι δύο Κύπριοι ηγέτες, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, είπαν ψέματα ότι μια συμφωνία επίκειται. Ώρες αργότερα ο Ελληνοκύπριος ηγέτης ξεκαθάριζε ότι η συμφωνία ίσως να μην είναι και τόσο κοντά. Αμερικανοί και Βρετανοί υποστηρίζουν ότι δεν έχει υπάρξει καλύτερη ευκαιρία για μια συμφωνία”.

Τι πρέπει να γίνει για να επιλυθεί το Κυπριακό; Ετσι …απλά, να μοιραστούν όλα 50-50, όπως ζητούν οι Τούρκοι. Ο Yusuf Kanli καταγράφει με ακρίβεια τη θέση της σημερινής τουρκικής ηγεσίας, η οποία  ζητά από την Ελληνοκυπριακή Κοινότητα υποταγή και να ξεχάσει λύση με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα:

“Ο γράφων πιστεύει πως αν υπάρχει θέληση η συμφωνία είναι ζήτημα εβδομάδων. Για να επιτευχθεί όμως οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να συμφωνήσουν στο μοίρασμα του νησιού και της διακυβέρνησής του με βάση την ισότητα με τους Τουρκοκύπριους. Επιμένοντας σε μια διευθέτηση με βάση τα ατομικά δικαιώματα, αδιαφορώντας για τα κοινοτικά δικαιώματα δεν θα φέρει τη λύση”.

Ο κ. Ανδρος Κυπριανού έφυγε μέσα στη τρελή χαρά από την Πόλη πεπεισμένος ότι ο καλός “πατερούλης” Νταβούτογλου, δεν θα τα πάρει όλα στην Κύπρο. Θα αφήσει και μερικά …παιγνίδια για να παίζουν οι αφελείς Ελληνοκύπριοι πολιτικοί ηγέτες.

Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ, Ο ΑΛΛΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΥΡΔΟ ΝΤΕΜΙΡΤΑΣ

Γνωρίζετε, αγαπητοί αναγνώστες, τι μας προκάλεσε μεγάλη εντύπωση; Την ίδια ημέρα που ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ χαριεντιζόταν με το δολοφόνο των Κούρδων πρωθυπουργό της Τουρκίας, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, συμμετείχε στο συνέδριο του κουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών. Ναι, καλά καταλάβατε. Είναι το ίδιο κόμμα που ο Ερντογάν ετοιμάζεται να θέσει εκτός νόμου και να φυλακίσει τα μέλη του.

Πως γίνεται ο κ. Ανδρος Κυπριανού να …χαίρεται και να …χαμογελάει με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, τον δολοφόνο των Κούρδων, τον ηγέτη που συντηρεί την κατοχή στην Κύπρο, και την ίδια στιγμή ένα άλλο στέλεχος του κόμματος, να “παίζει …μπάλα” με τους Κούρδους αγωνιστές; Και γιατί το ΑΚΕΛ δεν μιμείται τους Κούρδους αγωνιστές, αλλά όταν αφορά το Κυπριακό πρεσβεύει τα αντίθετα που τιμά στο Κουρδιστάν.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, όπως μεταδόθηκε από το ΚΥΠΕ:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕΛΟΥΣ ΠΓ ΑΚΕΛ ΧΡ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Σε μια περίοδο που κορυφώνεται η κρίση στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου διαμένει ο κουρδικός πληθυσμός, συνήλθε σήμερα το 2ο Συνέδριο του Κόμματος της Δημοκρατίας των λαών που έχει ως βάση τον κουρδικό πληθυσμό. Το ΑΚΕΛ εκπροσώπησε στο συνέδριο ο Χρίστος Χριστοφίδης μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.

Το Συνέδριο διεξάχθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και μέσα σε έντονα συγκινησιακό κλίμα λόγω των πρόσφατων επιθέσεων κατά των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη γνωστή βομβιστική επίθεση του ISIS σε κινητοποίηση κουρδικού, κυρίως πληθυσμού. Οι δύο συμπρόεδροι του κόμματος, η Figen Yuksekdag και ο Demirdas στις ομιλίες τους τόνισαν ότι η Τουρκία είναι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και είτε θα εκδημοκρατικοποιηθεί και θα εκσυγχρονιστεί ή θα διολισθήσει στον ολοκληρωτισμό και το φασισμό. Τόνισαν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να σταματήσει ο σφαγιασμός των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία, από τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας και το διάλογο. Υπογράμμισαν την ηρωική αντίσταση χιλιάδων κατά του “δεσποτικού” όπως το ονόμασαν καθεστώτος. Τόνισαν ότι μόνο η δημοκρατία και ο σεβασμός μπορεί να σώσει την Τουρκία. Αναφέρθηκαν στους Κούρδους του Ιράκ ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και διερωτήθηκαν γιατί φοβούνται τόσο κάποιοι τους Κούρδους της Συρίας. Στις συζητήσεις για το νέο Σύνταγμα πρέπει να υπάρχει αποκέντρωση, και όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε η λέξη “αυτονομία” δεν είναι παράνομη.

Αναφορά έγινε και στο Κυπριακό, με τον κ. Ντεμιρτάς να ασκεί κριτική ότι ενώ η Τουρκική κυβέρνηση υποσχέθηκε επίλυση του Κυπριακού και άλλων ζητημάτων που αφορούν την Τουρκία, το πρόβλημα δεν επιλύθηκε.

Μετά το συνέδριο ο Χ. Χριστοφίδης είχε συνάντηση με τη συμπρόεδρο του HDP Figen Yuksekdag. Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ζητήθηκε η συμβολή του HDP στην προσπάθεια η τουρκική κυβέρνηση να συνεργαστεί για μια σωστή λύση. Παράλληλα έγινε ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες που το ΑΚΕΛ αναλαμβάνει στο ευρωκοινοβούλιο και αλλού για να σταματήσει η ανθρωπιστική κρίση κατά των Κούρδων και για υπεράσπιση των ανθρωπίνων τους δικαιωμάτων. Απόψε ο συμπρόεδρος Ντεμιρτάς θα παραχωρήσει δείπνο στις ξένες αντιπροσωπείες και θα συζητήσει μαζί τους για τις εξελίξεις στην περιοχή.

ΕΔΩ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΧΟΥΡΙΕΤ: http://www.hurriyetdailynews.com/welcome-to-nikos-and-andros.aspx?pageID=449&nID=94271&NewsCatID=425

ΕΔΩ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΑΝΔΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΟΠΩΣ ΤΙΣ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΤΟ ΚΥΠΕ: http://mignatiou.com/2016/01/i-diaveveosis-ton-tourkon-ston-andro/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: