Θράσος χιλίων πιθήκων… Η Τουρκία ζητά 5 και όχι 3 δις από την ΕΕ




Η Τουρκία ζητά πέντε και όχι τρία δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης, σύμφωνα με κορυφαίο κοινοτικό διπλωμάτη που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Ο διπλωμάτης που μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, εξήγησε ότι “έτσι κι αλλιώς κανένα τμήμα των 3 δις ευρώ δεν έχει ακόμα πληρωθεί στην Άγκυρα”, κυρίως λόγω της άρνησης της Ιταλίας για συμμετοχή στο ποσό που της αναλογεί. Το ποσό προορίζεται για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των 2,5 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που ζουν στην Τουρκία.

Η Ιταλία ζητά τα χρήματα να προέλθουν στο σύνολό τους από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Σε αντάλλαγμα η Άγκυρα θα μπορούσε να επιβάλει πιο αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους, ώστε λιγότεροι μετανάστες να μπορούν τελικά να διασχίσουν το Αιγαίο και να φτάνουν σε κοινοτικό έδαφος.

Σύμφωνα με το διπλωμάτη η Άγκυρα κάνει την ζωή των Ευρωπαίων δύσκολη, αφενός ζητώντας άλλα δύο δις ευρώ (5 αντί για 3) αφετέρου “γκρινιάζει” για τους αυστηρούς ελέγχους της ΕΕ στον προορισμό των χρημάτων. “Δεν θέλουμε τα χρήματα να πάνε στην τουρκική παραοικονομία”, είπε ο διπλωμάτης.

“Αυτό θέλουμε να αποτρέψουμε και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να δωθούν σε μια δόση, ούτε να πάνε σε μη εγγεγραμμένους σε αξιόπιστο μητρώο μη κυβερνητικούς οργανισμούς”.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βρυξέλλες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: