“The Man Who Fell To Earth… found his way back, finally”




«Χρησιμοποιώ τον εαυτό μου σαν καμβά και προσπαθώ να ζωγραφίσω την αλήθεια των καιρών μας». Αυτό έλεγε. Έτσι θα είναι κι αυτός ο αποχαιρετισμός. Ένας καμβάς. Πινελιές, οι αναμνήσεις. Όχι φευγαλέες.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της ροκ είναι το πολύ ποζάρισμα, το «παιχνίδι ρόλων» (όπως το λεν τα εγχειρίδια του σεξ). Οι Βρετανοί ρόκερ ήταν ιδιαίτερα καλοί σ’ αυτό. «Τα παντελόνια μου άλλαξαν τον κόσμο» έλεγε ο Μπάουι. Δεν χωράει αμφιβολία ότι ο Ντέιβιντ Μπάουι άλλαξε την εμφάνιση πολλών, τη δεκαετία του ’70, του ’80, ακόμη και του ’90. Καθιέρωνε στυλ. Σχεδιαστές μόδας – ο Αλεξάντερ Μακουίν, ο Γιαμαμότο Κανσάι, ο Ντρίες βαν Νότεν, ο Ζαν Πολ Γκολτιέ – εμπνεύστηκαν από αυτόν. Τα κοστούμια με τα οποία έκανε εμφάνιση στη σκηνή ήταν θρυλικά, γράφει ο Ίαν Μπούρουμα, πέρα απ’ ό,τι άλλο η τέχνη του Μπάουι αφορούσε το στυλ, επιμένει ο Μπούρουμα, κι ο νεαρόκοσμος σ’ όλο τον πλανήτη προσπαθούσε να ντύνεται σαν τον Μπάουι, να κινείται σαν τον Μπάουι.

Μουσικό διάλειμμα: Το 1972, ο Μπάουι παρουσιάζει το glam rock alter ego του, με τον δίσκο «The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars». Αυτός ο χαρακτήρας στοίχειωσε τη ζωή του: «Ο γ…, για χρόνια δεν με παρατούσε». Στα στούντιο ηχοληψίας, σε Βρετανία και ΗΠΑ, έγραψαν πολλά κομμάτια μόνο φωνή. Το μοναδικό που βρήκε χώρο στο άλμπουμ είναι

Η πρώτη του εμφάνιση στο σανίδι, στο θέατρο, στις 27 Δεκεμβρίου του 1967 με το Oxford New Theater. Το έργο, «Ο Πιερό σε τυρκουάζ» (Ο Πιερό προσπαθεί, μάταια, να κερδίσει την αγάπη της Κολομπίνας. Η Κολομπίνα ερωτεύεται τον Αρλεκίνο. Τη σκοτώνει ο Πιερό). Εκείνη την εποχή, ο Μπάουι είχε συναντήσει τον Άγγλο χορευτή και μίμο Lindsay Kemp (είχαν και ένα σύντομο δεσμό, μαζί). «Έμαθα στον Ντέιβιντ πώς να ελευθερώσει το σώμα του» χαμογελά πονηρά ο Kemp, και τον εισήγαγε στον κόσμο του ιαπωνικού θεάτρου Καμπούκι. Γοητευμένος από την παράδοση onnagata, που θέλει άντρες ηθοποιούς να υποδύονται γυναικείους ρόλου – παλιά, ενθάρρυναν τους ηθοποιούς onnagata να ντύνονται γυναίκες και στην καθημερινή ζωή – ο Kemp μαθαίνει στον Μπάουι να χορεύει, να ποζάρει, να μιμείται. Το 1969, η Scottish Television κινηματογράφησε και τον Ιούλιο του 1970 πρόβαλε την παράσταση «Ο Πιερό σε τυρκουάζ», με τον Lindsay Kemp στο ρόλο του Πιερό και τον Ντέιβιντ Μπάουι ως «Σύννεφο».

«Ground control to major Tom
take your protein pills and put your helmet on…»
See you.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: