Συναντήσεις στη σκιά του Νταβός: Ξεκινά το πήγαινε-έλα για δημιουργία κινητικότητας




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στη σκιά των όσων διαδραματίστηκαν στο Νταβός, ανάβουν εκ νέου οι μηχανές της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό ενόψει και της αυριανής συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Χθες συναντήθηκαν οι δυο διαπραγματευτές πλαισιωμένοι από τις ομάδες τους με στόχο να διαμορφώσουν την ατζέντα της Παρασκευής, αλλά και να συνεχίσουν τις συζητήσεις σε διάφορες πτυχές του Κυπριακού. Είναι προφανές πως οι συζητήσεις αύριο θα επικεντρωθούν πρωτίστως στα θέματα του περιουσιακού και των κριτηρίων για το εδαφικό. Παράλληλα θα επιχειρηθεί να ανοίξουν και κεφάλαια, που δεν έχουν μέχρι σήμερα συζητηθεί.

Ενόψει λοιπόν του αυριανού ραντεβού, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, θα συναντηθεί σήμερα χωριστά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί. Είναι προφανές πως ο κ. Άιντα δεν είναι ικανοποιημένος με όσα διαδραματίσθηκαν στο Νταβός καθώς οι σχεδιασμοί του σε μεγάλο βαθμό δεν υλοποιήθηκαν.

Οι επαφές με τους βασικούς παίκτες δεν έγιναν, ούτε «τυχαίες συναντήσεις» δεν προέκυψαν. Την ίδια ώρα, δεν φαίνεται να είναι ικανοποιημένος με τα όσα είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γενικό Γραμματέα, Μπαν Κι Μουν, στην παρουσία και του Μουσταφά Ακιντζί. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσίασε τις πραγματικότητες που ισχύουν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, που εν πολλοίς ανατρέπουν τις εντυπώσεις που συστηματικά επιχειρεί να διαμορφώσει ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Για παράδειγμα, στις Βρυξέλλες, θεωρούν πως είναι θέμα μερικών μηνών να λυθεί το Κυπριακό και πως βρισκόμαστε στο παρά πέντε μιας συμφωνίας. Και αυτή την εντύπωση απεκόμισαν πρωτίστως από τις ενημερώσεις που τυγχάνουν στην Κομισιόν από τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών.

Στην αυριανή συνάντηση θα καθοριστούν και τα επόμενα βήματα καθώς ο προγραμματισμός των συναντήσεων ολοκληρώνεται. Τα θέματα αυτά αναμένεται ότι θα τεθούν προκαταρκτικά και στις σημερινές διαδοχικές συναντήσεις του κ. Άιντα. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ θα συναντηθεί πρώτα με τον Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα και νωρίς το βράδυ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, καθώς ο τελευταίος θα φιλοξενεί σήμερα την τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ.

ΑΓΚΥΡΑ: «Δυο κυρίαρχες οντότητες» – «Ζωτικής σημασίας οι εγγυήσεις»

Ο ΛΕΓΟΜΕΝΟΣ Τούρκος πρεσβευτής στα κατεχόμενα, Ντεργιά Κανπάϊ έκανε λόγο για δυο κυρίαρχες οντότητες. Μιλώντας σε μέλη του Συνδέσμου TMΤ είπε πως «οι Ελληνοκύπριοι εκφράζουν την άποψη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία του 1960 είναι μία ομοσπονδία των δύο κοινοτήτων. Η σημερινή ομοσπονδία θα είναι περισσότερο γεωγραφικής φύσεως , θα είναι διζωνική με δύο λαούς και δύο κυρίαρχες οντότητες. Διερωτώμαι πώς θα επιτύχουν στο να έχουν μία διεθνή ταυτότητα και κυριαρχία».

Αναφερόμενος επίσης στο σχέδιο Ανάν του 2004, ο Κανπάι είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη ετοίμασαν ένα σχέδιο λύσης χωρίς να ζητήσουν τις απόψεις και την συναίνεση των Τουρκοκυπρίων.«Σας πίεσαν στο να ψηφίσετε γι’ αυτό. Το 66% ψήφισε υπέρ. Οι Ελληνοκύπριοι φέροντας αντίρρηση σε μερικά μέρη ψήφισαν εναντίον. Ένα μήνα αργότερα οι Τουρκοκύπριοι για μια ακόμη φορά αφέθηκαν στα κρύα του λουτρού. Οι Ελληνοκύπριοι επιβραβεύθηκαν με την ένταξη στη ΕΕ, ενώ οι Τουρκοκύπριοι επέστρεψαν στην απομόνωση τους. Είναι γι αυτό που στην επόμενη φορά όλοι θα πρέπει να διαβάσουν το σχέδιο λύσης πιο προσεκτικά» πρόσθεσε απευθυνόμενος στους συνομιλητές του της ΤΜΤ.

Ο Κανμπάι επίσης δήλωσε ότι σημαντική ευθύνη φέρουν οι πολιτικοί, οι ακαδημαϊκοί και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις για να τονίσουν τόσο τα πλεονεκτήματα όσο και τα μειονεκτήματα μίας λύσης.

Περαιτέρω ανέφερε πως οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι αποτελεσματικές και ζωτικής σημασίας και πως δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί λύση χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι “πραγματικότητες”, κατά την έκφρασή του. Ανέφερε ότι αρκετοί Ε/κ επισκέπτονται σπίτια στα κατεχόμενα, μπαίνουν στους κήπους και φωνάζουν πως “αυτό είναι το σπίτι τους”. Αν συνέβαινε το ίδιο στα σπίτια που τώρα κατοικούν, ισχυρίστηκε, “θα γινόταν πόλεμος”. Μιλώντας για την τελετή στο μνημείο του Γρίβα ευχήθηκε όπως μειωθούν οι άνθρωποι που πιστεύουν σε αυτόν.

ΠΕΡΙ ΤΟΥ «ΕΜΠΑΡΓΚΟ»

Οι ομάδες που κατορθώνουν να αντεπεξέρχονται των εμπάργκο θα πρέπει να συνεχίσουν τη δράση τους, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί σε αντιπροσωπεία από την τ/κ ομοσπονδία αθλητισμού για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες που τον επισκέφθηκε.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Σεντάτ Χασιμεχμέτ είπε ότι κατόρθωσαν να αποστείλουν ομάδες στην Ευρώπη και Τουρκία για να λάβουν μέρος σε αγώνες, αλλά επέκρινε το “υπουργείο” Αθλητισμού για το ότι δεν τους στηρίζει. Γι αυτό, είπε, αποφάσισαν να κάνουν μια σειρά από επαφές για να εξηγήσουν τα προβλήματά τους και πρόσθεσε πως το έργο τους είναι δύσκολο λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.

ΒΛΕΠΟΥΝ ΦΩΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ

Η εργασια για τον τρόπο διαχείρισης του νερού από την Τουρκία θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες, ανέφερε ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ομέρ Καλγιοντζού Σχολιάζοντας το θέμα στους δημοσιογράφους στα κατεχόμενα, ο κ. Καλγιοντζού είπε ότι είναι φυσικό να γίνεται προσεκτική και λεπτομερής συζήτηση για ένα τόσο σημαντικό και ευαίσθητο θέμα όπως το νερό.

Είπε επίσης ότι για πρώτη φορά γίνεται κοινοπραξία «δημόσιου» και ιδιωτικού τομέα στο ψευδοκράτος και ότι συνεχίζεται η δουλειά ώστε να φτάσει το νερό στον κόσμο με τις υψηλότερες προδιαγραφές και ποιότητα. «Θα οριστικοποιήσουμε το θέμα τις επόμενες μέρες μετά τη συνάντησή μας με αξιωματούχους από την Τουρκία», είπε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: