Σε πανικό η Άγκυρα λόγω Κούρδων στην Συρία: Παράπονα στους Αμερικανούς




Πανικός αρχίζει και επικρατεί στην Άγκυρα λόγω της προόδου που σημειώνουν οι Κούρδοι της Συρίας έναντι των τζιχαντιστών, περνώντας τον ποταμό Ευφράτη.

Τις ανησυχίες των τουρκικών δυνάμεων για τη δημιουργία «κουρδικού διαδρόμου» στην Συρία εξέφρασε ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Ακάρ, στον Αμερικανό στρατηγό Ντάνφορτ, πρόεδρο του Κοινού Επιτελείου των αμερικανικών δυνάμεων, ο οποίος επισκέπτεται την Τουρκία.

Τα ίδια δήλωσε στον Αμερικανό στρατηγό και ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου, αναφέροντας παράλληλα πως «οι Κούρδοι αλλάζουν τη δημογραφική σύνθεση στις περιοχές που ελέγχουν».

Ο Ντάνφορντ επισκέφτηκε την Τουρκία και τη βάση του Ιντσιρλίκ με σκοπό να εξασφαλίσει την συνεργασία της Άγκυρας στον αγώνα κατά του ΙΚ. Ωστόσο οι Τούρκοι δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για αυτό. Τους απασχολεί απλώς η πρόοδος των Κούρδων του PYD και YPG στην Συρία, ειδικά μετά το πέρασμα από τους Κούρδους του ποταμού Ευφράτη, εισερχόμενοι στην περιοχή του Αζάζ και της Γιαραμπλούς.

Για τους Τούρκους οι Κούρδοι της Συρίας συνδέονται με το ΡΚΚ και είναι τρομοκράτες, ασχέτως αν αυτοί μάχονται κατά των τζιχαντιστών και μάλιστα υποστηριζόμενοι στον αγώνα αυτό από τους Αμερικανούς.

«Ανησυχούμε από την επιθυμία των Κούρδων να δημιουργήσουν έναν κουρδικό διάδρομο κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία εισερχόμενοι στη γραμμή Αζάζ-Γιαραμπλούς. Έχουμε ανακοινώσει πολλές φορές ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα είναι ανεκτή από την Τουρκία», ανέφερε τουρκική πηγή ασφαλείας.

Οι Κούρδοι της Συρίας είναι ενταγμένοι σε έναν συνασπισμό με την ονομασία «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις», τον οποίο ουσιαστικά συγκρότησαν οι ΗΠΑ και στον οποίο, παρά το πλευρό τους, συμπολεμούν Ασσύριοι χριστιανοί και Άραβες.

Για την Τουρκία ο συνασπισμός αυτός ελέγχεται από τους Κούρδους και αντιδρά. «Η Τουρκία επιθυμεί την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Είμαστε ευαίσθητοι στο ζήτημα αυτό», ανέφερε τουρκική πηγή.

Βέβαια η Τουρκία δεν ήταν καθόλου ευαίσθητη σχετικά με την συριακή εδαφική ακεραιότητα πριν οι Κούρδοι αρχίσουν να σημειώνουν πρόοδο και ίσα-ίσα επιθυμούσαν τον εδαφικό κατακερματισμό της Συρίας.

Τώρα όμως οι Κούρδοι πέρασαν τον Ευφράτη και τα τουρκικά σχέδια στην Συρία έχουν παντελώς ακυρωθεί, από το PYD, ανατολικά και τη Ρωσία, δυτικά.

Έτσι η Τουρκία δεν μπορεί παρά να αντιδράσει. Το θέμα είναι το πώς. Για αυτό προφανώς απείλησε τους Αμερικανούς ότι θα επιτεθεί στους Κούρδους. Μένει να δούμε πως οι ΗΠΑ θα καταφέρουν να ελιχθούν μεταξύ των Κούρδων που έχουν αποδειχθεί οι καλύτεροί τους σύμμαχοι στην περιοχή και η πιο αξιόπιστη δύναμη έναντι των τζιχαντιστών του ΙΚ και έναντι των αναξιόπιστων Τούρκων που το μόνο που έχουν προσφέρει είναι η βάση του Ιντσιρλίκ και αυτή μετά από παζάρι.

Τώρα θα φανεί αν η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη πάρει θέση ή να αφήσει τη Ρωσία να «κλέψει» την καρδιά των Κούρδων με ότι αυτό συνεπάγεται για τα πράγματα της Μέσης Ανατολής, σε συνδυασμό, μάλιστα, με την ένταση στις σχέσεις Ιράν-Σαουδικής Αραβίας.

Εκτός αν η Τουρκία κάνει το λάθος να επιτεθεί στους Κούρδους, ακόμα και άνευ της αμερικανικής υποστήριξης. Αν αυτό συμβεί είναι βέβαιο ότι θα βάλει φωτιά στη Μέση Ανατολή και δεν θα καταποθεί ευκόλως από τις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Hurriyet daily news

http://mignatiou.com/2016/01/i-kourdiki-proelasi-peran-tou-effrati-prokali-tromo-stin-agkira/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: