Ρέγκλινγκ: “Δεν υπάρχει περίπτωση κουρέματος του ελληνικού χρέους”




Απέκλεισε κούρεμα του ελληνικού χρέους, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) δήλωσε ωστόσο ότι η επιμήκυνση των λήξεων και η χορήγηση περιόδου χάριτος είναι επιλογές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με το Έθνος, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, σε σημερινές του δηλώσεις, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματός της προτού αποφασίσει πώς θα αναδιαρθρώσει το χρέος της.

Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτής, ωστόσο το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται να είναι επώδυνο, δήλωσε ο Ρέγκλινγκ και υπογράμμισε: «Θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και αυτό ίσως πάρει δύο μήνες. Δεν θα υπάρξει κούρεμα. Θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί επιμήκυνση των λήξεων και παράταση της πληρωμής επιτοκίων».

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα μπορούσαν επίσης να εξετάσουν μέτρα για να βοηθήσουν την Ελλάδα με τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, που αναμένεται να αυξηθούν το 2022.

Ο ESM κατέχει το 45% του ελληνικού χρέους, το οποίο αναμένεται να φτάσει το 187,8% του ΑΕΠ φέτος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: