Ο Ερντογάν εκβιάζει τον Ακιντζί με το νερό;




Καμιά καθυστέρηση δεν υπάρχει στο θέμα της χρηματοδότησης των κατεχομένων από την Τουρκία ισχυρίστηκε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τουγρούλ Τουρκές, ο οποίος διαψεύδει δημοσιεύματα ότι η Άγκυρα δεν έστειλε χρήματα στους Τουρκοκύπριους λόγω της κρίσης με το νερό.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Μιλλιέτ, ο Τουγρούλ Τουρκές είπε ότι εδώ και τέσσερις μήνες διαχειρίζεται ο ίδιος τα θέματα που αφορούν τα κατεχόμενα και δεν υπάρχει ούτε μία καθυστέρηση στις πληρωμές.

Ο Τούρκος Υπουργός, ο οποίος ανέλαβε και το χαρτοφυλάκιο που αφορά την Κύπρο, ανέφερε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το νερό μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων, ωστόσο το θέμα του νερού μετατράπηκε σε θέμα πολιτικής εκμετάλλευσης. Ανέφερε ότι η Τουρκία είναι πάντοτε δίπλα στους Τ/Κ. ” Δημιουργείται η εντύπωση ότι η Τουρκία δεν δίνει τα χρήματα στην Κύπρο. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει”, είπε ο Τουγρούλ Τουρκές, προσθέτοντας ότι εκπλήσσεται όταν διαβάζει τις ειδήσεις στον Τ/κ τύπο σχετικά με το νερό.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε ότι εκπλήσσεται που η κοινή γνώμη στα κατεχόμενα βλέπει αρνητικά την πρωτοβουλία για δημιουργία πρωτοκόλλου για παρεμπόδιση των παράνομων δικτύων στα Κύπρο. “Παρακολουθώ με φρίκη να το παρουσιάζουν σαν να και η Τουρκία θέλει να προκαλέσει κακό. Ένα θέμα ζωτικής σημασίας το μετατρέπουν σε θέμα εσωτερικής πολιτικής εκμετάλλευσης”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Τουγρούλ Τουρκές ανέφερε ότι στις πόλεις των κατεχομένων υπάρχουν παράνομες διαρροές νερού και θλίβεται που πολιτικά κόμματα το μετατρέπουν σε θέμα εσωτερικής κατανάλωσης. ” Δεν υπάρχει καμιά διαφορά μεταξύ του κράτους της Τουρκικής Δημοκρατίας και της `ΤΔΒΚ`”, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Τουγρούλ Τουρκές είπε ότι για να διαμορφωθεί το δίκτυο διανομής του νερού και να εμποδιστεί η παράνομη διαρροή και εγκαθίδρυση ενός συστήματος πληρωμής θα πρέπει να εγκατασταθεί ένα δεύτερο τμήμα. Πρόσθεσε στο πλαίσιο αυτό η τουρκική κυβέρνηση πρότεινε ένα πρόσθετο πρωτόκολλο με βάση το οποίο μέχρι να υπάρξει συμφωνία θα αναλάβει όλα αυτά θα τα πραγματοποιήσει η Κρατική Διεύθυνση Υδάτων της Τουρκίας.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι για το θέμα υπήρξε συμφωνία της Άγκυρας με τον “υπουργό οικονομικών” των κατεχόμενων Μπιρικίμ Οζκιουρ ο οποίος στη συνέχεια θα ενημέρωνε τα όργανα του Ρεπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP). “Εμείς δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί πρέπει να εγκριθεί εκεί. Η `ΤΔΒΚ` είναι ξεχωριστό κράτος και δεν ανακατευόμαστε στη πολιτική της, αλλά αν εγώ κάνω μια συμφωνία με τους αξιωματούχους της Κύπρου μπορώ να την πάρω στα όργανα του ΑΚΡ να την εγκρίνουν; Ανέθεσαν στον κύριο Μπιρικίμ να διαπραγματευτεί μια συμφωνία και μετά τους πάει τη συμφωνία και λένε όχι. Πως θα το εξηγήσει αυτό στους ψηφοφόρους του”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι προχωρούν θετικά. “Είμαστε σε επαφή με τον Μουσταφά Ακιντζί. Είμαστε ικανοποιημένοι που οι διαπραγματεύσεις με τον Αναστασιάδη προχωρούν καλά. Αλλά στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης πρέπει να γίνουν μικρές χειρονομίες και από τις δύο πλευρές για να συμφωνήσουν. Ωστόσο η Ε/Κ πλευρά αποφεύγει ακόμη και αυτές τις μικρές χειρονομίες. Αν ο Αναστασιάδης θέλει να περάσει στην ιστορία πρέπει να κάνει αυτή τη συμφωνία. Ο Αναστασιάδης πρέπει να αντισταθεί στις πιέσεις στον νότο”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: