Ο Μπαν κι Μουν παρεμβαίνει προς Ριάντ και Τεχεράνη και απαιτεί ηρεμία




Ασυνήθιστη παρέμβαση από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, είχαμε την Δευτέρα το μεσημέρι, όταν τηλεφώνησε στον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και τον επέκρινε για τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν και την εκτέλεση του σεΐχη αλ-Νιμρ.

Ο Στεφάν Ντουζάριτς, εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ είπε ότι ο Μπαν Κι Μουν τηλεφώνησε στον Άντελ αλ Τζουμπέιρ στον οποίο υπογράμμισε ότι η απόφαση της χώρας του να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν είναι εξαιρετικά ανησυχητική.

Ο κ. Ντουζάριτς δηλωσε συγκεκριμένα:

«Ο γενικός γραμματέας επέμεινε στο ότι η επίθεση εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη ήταν απαράδεκτη, πρόσθεσε όμως πως η ανακοίνωση του Ριάντ περί διακοπής των διπλωματικών σχέσεων με την Τεχεράνη ήταν εξαιρετικά ανησυχητική».

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Μπαν κι Μουν παρουσίασε τη θέση του στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ δήλωσε από την πρώτη στιγμή τη βαθιά του απογοήτευση για την εκτέλεση του σιίτη μουσουλμάνου ιερωμένου και 46 άλλων προσώπων στη Σαουδική Αραβία και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση.

Στη δήλωση του ανέφερε:

“Ο σεΐχης αλ-Νιμρ και μερικοί από τους άλλους φυλακισμένους που εκτελέσθηκαν είχαν καταδικασθεί έπειτα από δίκες που δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για τη φύση των κατηγοριών και για την αμεροληψία της διαδικασίας”.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Μπαν είχε θέσει το θεμα στους ηγέτες της χώρας  σε αρκετές ευκαιρίες και είχε καλέσει τη Σαουδική Αραβία να μετατρέψει όλες τις θανατικές καταδίκες που είχε επιβάλει.

Σύμφωνα με τον κ. Ντουζάρικ «ο γενικός γραμματέας κάλεσε επίσης για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση στις αντιδράσεις για την εκτέλεση στο σεΐχη Νιμρ και ζήτησε απ’ όλους τους περιφερειακούς ηγέτες να εργασθούν για να αποφύγουν την παρόξυνση των θρησκευτικών εντάσεων».

Επίσης εξέφρασε τη λύπη του για τη βία που άσκησαν διαδηλωτές εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ είπε ότι ο Μπαν κι Μουν επικοινώνησε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιραν Τζαβάντ Ζαρίφ. «Κάλεσε και τους δύο υπουργούς Εξωτερικών να αποφύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες που μπορεί να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην περιοχή ως σύνολο», κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: