Ο Αναστασιάδης θα ενημερώσει τη Βουλή, ο Μπαν κι μουν “βλέπει” παράθυρο ευκαιρίας




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση για την πορεία των διαπραγματεύσεων στις 11 Φεβρουαρίου.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, Νίκος Αναστασιάδης και Γιαννάκης Ομήρου βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας και έχουν καταλήξει σε αυτή την ημερομηνία. Σημειώνεται ότι η πρώτη καθορισμένη σύνοδος του κοινοβουλίου για ενημέρωση για το Κυπριακό, ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, ωστόσο, αναβλήθηκε λόγω πιεστικού προγράμματος του Προέδρου Αναστασιάδη. Μέχρι την 11η Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς θα πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο οι συναντήσεις με τον Μουσταφά Ακιντζί και με βάση τα αποτελέσματα θα καθοριστούν και οι επόμενες. Θα μεσολαβήσουν και οι επαφές που θα γίνουν στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ανέφερε χθες πως στο Νταβός δεν αναμένεται να υπάρξει κάτι που αφορά συγκεκριμένα τις συνομιλίες ή αυτά που συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε σχέση με το Κυπριακό. «Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι έχουμε ενώπιόν μας μια κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγμάτευση. Ταυτόχρονα, αντιλαμβάνεστε ότι για έναν αριθμό σημαντικών θεμάτων που συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο κ. Ακιντζί θα πρέπει να στηριχθεί από την Τουρκία μέσα από πολύ συγκεκριμένες ενέργειες, έτσι ώστε να μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία», είπε και πρόσθεσε πως «δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει, για παράδειγμα, το γεγονός ότι στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, στο θέμα του τουρκικού στρατού, σε άλλες πτυχές του συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στην Τουρκία θα είναι που θα ληφθούν αποφάσεις».

ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Λόγος για δύο «αστυνομίες»

Για δύο αστυνομικές δυνάμεις κάνει λόγο στην έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν. Αναφερόμενος στην επικρατούσα κατάσταση στο μικτό χωριό της Πύλας εξέφρασε τη λύπη του. Η περιγραφή της κατάστασης έχει τη σημασία της. «Σημειώνω ότι η συνεχής επέκταση των εγκληματικών δικτύων και δραστηριοτήτων στο ευαίσθητο μικτό χωριό Πύλα, εντός της νεκρής ζώνης, εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα πηγή ανησυχίας και έντασης για τις δύο κοινότητες του χωριού, την πολιτική ηγεσία και στις δύο πλευρές και τις αντίστοιχες αστυνομικές υπηρεσίες, δημιουργώντας ένα επίπεδο κινδύνου για τις κοινότητες της Πύλας που μπορεί να αποφευχθεί.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι, παρά την κοινή παραδοχή του προβλήματος και τις επανειλημμένες προσπάθειες διευκόλυνσης από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι πλευρές δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει πάνω στο πώς θα αντιμετωπιστεί αυτή η εγκληματικότητα και έτσι να μειωθεί ο κίνδυνος για τις κοινότητες της Πύλας. Παρόμοιος συντονισμός και συνεργασία μεταξύ των αντίστοιχων αστυνομιών θα εμπνεύσει μιαν ευρύτερη εμπιστοσύνη στην ικανότητα των κοινοτήτων να ζήσουν πλάι-πλάι και με ασφάλεια και τώρα και σε μια ενωμένη Κύπρο». Κοντολογίς, εξισώνει τις δύο πλευρές, την αστυνομία και την ψευδοαστυνομία και υποδεικνύει με νόημα πως θα πρέπει να βρουν τρόπους να συνεργαστούν. Ποιοι θα είναι αυτοί οι τρόποι; Για να μην προχωρεί η προσπάθεια, όπως την εννοούν τα Ηνωμένα Έθνη, μάλλον θα πρέπει οι ιδέες που διαμορφώθηκαν να προκαλούν αντιδράσεις.

Τόσο για το πιο πάνω ζήτημα, όσο και για άλλες αναφορές στην έκθεση, η Κυπριακή Δημοκρατία προτίθεται να διαμαρτυρηθεί ώστε να καταγραφεί η διαφωνία της, με στόχο να αποφεύγονται σε επόμενα επίσημα κείμενα παρόμοιες διατυπώσεις.

Σημειώνεται περαιτέρω, ότι εκφράζει απογοήτευση που δεν αξιοποιείται η δυνατότητα για άμεση επικοινωνία μεταξύ των διοικητών των αντιπαρατιθέμενων δυνάμεων, παρά την προσφορά για διευκόλυνση και την ενθάρρυνση από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

«Το άνοιγμα τέτοιων διαύλων επικοινωνίας θα συμβάλει αναμφίβολα στην επίλυση ή την αποφυγή των αντιπαραθέσεων και επίσης θα οικοδομήσει την κρίσιμη εμπιστοσύνη που θα είναι το κλειδί για την επιτυχή μείωση σε συμφωνημένα επίπεδα των ξένων δυνάμεων σε μιαν ενωμένη Κύπρο».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Κρίσιμους και ζωτικής σημασίας θεωρεί τους επόμενους μήνες για το Κυπριακό ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, στην έκθεσή του για τις καλές του υπηρεσίες. Σε μια προσεγμένη σε διατυπώσεις έκθεση, ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού παρουσιάζεται αισιόδοξος για τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα και τις δυσκολίες. Ειδική αναφορά κάνει στο θέμα του περιουσιακού, το οποίο θεωρεί κλειδί για την παραπέρα πορεία των διαπραγματεύσεων.

Η έκθεση, την οποία συνέταξε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα καθώς μετά από δική του επιμονή υποβλήθηκε, έχει στοιχεία της δικής του ρητορικής και προσέγγισης για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Αν και σε κάποιες αναφορές κρατά απόσταση ασφαλείας, γενικά δίνει μιαν αισιόδοξη νότα, όπως συνηθίζει και δημοσίως να πράττει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ. Ο Γενικός Γραμματέας επισημαίνει στην έκθεσή του ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως υπάρχει πραγματικό μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για τη διαδικασία να πετύχει τελικά, παραπέμποντας σε σκληρούς και αναγκαίους συμβιβασμούς, στους οποίους πρέπει να φθάσουν οι πλευρές.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 15 Ιανουαρίου για την πορεία των διαπραγματεύσεων στη βάση της έκθεσης. Την ίδια ώρα, η προσοχή όλων των εμπλεκόμενων επικεντρώνεται πλέον στο περιεχόμενο του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Κυρίως εάν επιχειρηθεί η υιοθέτηση διατυπώσεων που θα αφορούν στο τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό και σε αναφορές που θα προκαλέσουν αντιδράσεις. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, οι «ισορροπίες» που τηρήθηκαν στις δύο εκθέσεις, των καλών υπηρεσιών και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, δεν φαίνεται να προδικάζουν κάτι τέτοιο. Ωστόσο, παρασκηνιακά γίνονται προληπτικά κινήσεις τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Νέα Υόρκη.

Ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού στην έκθεσή του αναφέρει πως σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από ακραίες πολιτικές αστάθειας και η γεωπολιτική κατάσταση χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη βία, η επίλυση αυτής της μακρόχρονης σύγκρουσης (του Κυπριακού) θα αποτελέσει, όπως επισημαίνει, ένα φάρο ελπίδας.

11 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος θα ενημερώσει την Βουλή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: