Μόνο «χορταστικά» λόγια από την Άγκυρα, αλλά η Λευκωσία αναμένει πράξεις




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ βήματα και όχι διακηρυκτικές εξαγγελίες κενού περιεχομένου αναμένει από την Άγκυρα η Λευκωσία, που παρακολουθεί με συγκρατημένα και με επιφυλακτικότητα τα επικοινωνιακά τερτίπια της τουρκικής κυβέρνησης.

Χθες ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού συνοδευόμενος από το μέλος του Πολιτικού Γραφείου, Τουμάζο Τσελεπή, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στον οποίο ενεχείρισε τα πρακτικά των συναντήσεων του με Νταβούτογλου και Τσαβούσογλου, που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο, στην Κωνσταντινούπολη. Είναι σαφές και από τα όσα δημοσίως έχουν αναφερθεί πως η Άγκυρα ουσιαστικά δεν έχει δώσει το στίγμα οποιασδήποτε πρόθεσης για διαφοροποίηση θέσεων, αλλά παρουσιάζεται έτοιμη να συζητήσει. Στο κρίσιμο θέμα των εγγυήσεων, ναι μεν δηλώνει πως θα συζητήσει το κεφάλαιο αυτό, αλλά παραπέμπει και στην… ανασφάλεια που αισθάνονται οι Τουρκοκύπριοι. Το κεφάλαιο αυτό, αν και βρίσκεται την τελευταία περίοδο στο προσκήνιο, δεν αναμένεται να συζητηθεί πριν το τέλος της διαδικασίας. Οι συζητήσεις στο Νταβός και οι πρωτοβουλίες Αθήνας και Λευκωσίας, όπως και οι επαφές Κυπριανού στην Τουρκία επιβεβαιώνουν πως θα συντηρηθεί για αρκετό χρόνο, τουλάχιστον, στο παρασκήνιο. Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένεται να ενημερωθεί και από τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά, που φθάνει απόψε στο νησί μαζί με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα, ενόψει της αυριανής τριμερής συνάντησης, Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ. Ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε την περασμένη Δευτέρα με τον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και συζήτησαν μεταξύ άλλων και το Κυπριακό και ειδικότερα αυτό των εγγυήσεων.

Σε δηλώσεις μετά την συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, που κράτησε μία περίπου ώρα, ο κ. Κυπριανού, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους ενημέρωσε για τις επαφές του στο Νταβός, για τις οποίες θα ενημερώσει και το Εθνικό Συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα. Ανέφερε πως δεν είχε το ρόλο του διαπραγματευτή στις συναντήσεις με τους κ. Νταβούτογλου και Τσαβούσογλου αλλά μετέφερε κάποιες θέσεις που είχε συμφωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως έχουν διαχρονικά εγκριθεί από το Εθνικό Συμβούλιο. «εν μας πίεσαν, ούτε μας ζήτησαν κάτι», σημείωσε. Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ρωτήθηκε εάν διαπίστωσε ότι η Τουρκία μετακινείται από τη μέχρι σήμερα θέση της στο θέμα των εγγυήσεων και απάντησε ότι στο λεκτικό επίπεδο σίγουρα μετακινείται. Όμως αυτά πρέπει να τα δούμε στην πράξη. Δεν είναι στο θεωρητικό επίπεδο που θα επιλυθούν, είναι στην πράξη». Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού οι Τούρκοι δηλώνουν πως οι Τ/κ βιώνοντας τα γεγονότα του 1963 και το πραξικόπημα πριν την εισβολή, ανησυχούν και θέλουν εγγυήσεις από την Τουρκία. «Και απάντησα εγώ, εμείς βιώσαμε το 1974 την τουρκική εισβολή με τις χιλιάδες θανάτους, την συνεχιζόμενη κατοχή, τις εκατοντάδες πρόσφυγες που έφυγαν από τα σπίτια τους. Οπότε ανησυχίες έχουμε κι εμείς, όχι μόνο οι Τ/κ. Πρέπει να τα συζητήσουμε και δέχονται να τα συζητήσουμε, αυτό είναι το σημαντικό».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως τέτοιες συναντήσεις είναι χρήσιμες, αλλά «από κει και πέρα θα αναμένουμε να δούμε τις εξελίξεις και όλα θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μέσα από ιδέες, προτάσεις και εισηγήσεις που υποβάλλονται». Ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα σε σχέση με αναφορές ότι δήθεν η Τουρκία δίνει την εξουσία στον Ακιντζί να χειριστεί τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως «ο ρόλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη στις διαπραγματεύσεις σίγουρα είναι σημαντικός, αλλά κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι στην Κύπρο υπάρχουν 43.000 τουρκικός στρατός κατοχής και αναπόφευκτα η Τουρκία είναι εκείνη που θα λάβει σημαντικές αποφάσεις σε θέματα όπως το εδαφικό, τις εγγυήσεις, την αποχώρηση του τουρκικού στρατού κατοχής, τα χρονοδιαγράμματα, οι έποικοι. Άρα με παρουσία 43.000 Τούρκων στρατιωτών στην Κύπρο αντιλαμβάνεστε όλοι το ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: