Μνημείο χαρακτηρίστηκε η Σεβαστοπούλειος Εργατική Σχολή




Ένα τοπόσημο της περιοχής των Αμπελοκήπων, η Σεβαστοπούλειος Εργατική Σχολή, που αποτυπώνει την ιστορία της τεχνικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, χαρακτηρίστηκε ομόφωνα μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Άξιες διατήρησης και χαρακτηρισμού κρίθηκαν από τα μέλη του Συμβουλίου οι δύο κάθετες στην οδό Π. Κυριακού εγκάρσιες πτέρυγες του κεντρικού κτιριακού συγκροτήματος, η κατοικία του επόπτη και το γυμναστήριο χωρίς τις νεωτερικές επεμβάσεις του (χώροι υγιεινής), καθώς διαθέτουν αξιολόγα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία.

Αντίθετα, τα μέλη του Συμβουλίου αποφάσισαν τον μη χαρακτηρισμό ως μνημείων της ημιδιώροφης πτέρυγας του κεντρικού κτιρίου, που χτίστηκε το 1950 επί της οδού Κοτυαίου, καθώς κρίθηκε ότι υπέστη μη αναστρέψιμες βλάβες λόγω εργασιών κατεδάφισης, καθώς και το τριώροφο τμήμα του κεντρικού κτιρίου επί της οδού Τιμ. Φιλήμονος, προσθήκες του 1950, του 1960 και του 1967, καθώς δεν διαθέτουν αξιόλογα χαρακτηριστικά και επιπλέον έχουν αλλοιωθεί λόγω μεταγενέστερων επεμβάσεων που έχουν δεχθεί.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: