Μήνας έντονων διεργασιών για Κυπριακό-ενεργειακά




Λευκωσία: Σημαντικοί σταθμοί και διεργασίες αναμένουν τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη τον πρώτο μήνα του νέου έτους. Σταθμοί που θα κρίνουν εν πολλοίς την πορεία τόσο του ενεργειακού ζητήματος με τις τριμερείς συναντήσεις με Ισραήλ και Ελλάδα, όσο και το Κυπριακό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, η τριμερής συνάντηση Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας είναι προγραμματισμένη στη Λευκωσία στις 28 Ιανουαρίου, με ζητούμενο πλέον να περάσουν οι τρεις χώρες στην υλοποίηση συμφωνηθέντων βημάτων και να προωθήσουν τον προγραμματισμό ένα βήμα πάρα κάτω.

Η τριμερή σύνοδος θα γίνει για πρώτη φορά σε επίπεδο κορυφής, στην παρουσία των ηγετών των τριών κρατών, μια ενέργεια που έχει το δικό της συμβολισμό. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις εκκρεμότητες που υπάρχουν τόσο σε διμερές όσο και στο τριμερές επίπεδο, προκειμένου η επόμενη φάση να προχωρήσει απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα.

Ο δεύτερος σταθμός που έχει ενώπιόν της η Λευκωσία είναι η Σύνοδος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, στην οποία προσκλήθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει πολλές επαφές, με κορυφαία τη συνάντησή του με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζον Μπάιτεν.

Η Λευκωσία έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη μέτωπο, καθώς οι Βρυξέλλες δεν φαίνεται να διαφοροποιούν τη στάση τους για το άνοιγμα των τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων που έχει μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά τις κυπριακές ενστάσεις και προειδοποιήσεις ότι διατηρείται το βέτο.

Πληροφορίες από την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρουν ότι η Κομισιόν «οριστικά και αμετάκλητα» προωθεί απόφασή της για ξεπάγωμα των τουρκικών κεφαλαίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, είχε πριν από μερικές βδομάδες, στο περιθώριο συνόδου του Συμβουλίου, ολιγόλεπτη συνάντηση με τον αρμόδιο Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, προς τον οποίο και υπέδειξε ότι ενδεχόμενη κίνηση για «ξεπάγωμα» των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων θα προκαλούσε αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό, επιφέροντας εντονότατες αντιδράσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά, μεσούσης της προσπάθειας για διευθέτηση του προβλήματος.

Ο επίτροπος Χαν εμφανίστηκε να κατανοεί τις θέσεις της Λευκωσίας, χωρίς ωστόσο να διαφοροποιείται η στρατηγική της Κομισιόν για ξεπάγωμα των πέντε τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων «εντός του πρώτου τριμήνου 2016».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: