Μετέφερε μηνύματα ο Μπάιντεν: Επιμένει ο Αναστασιάδης να ξεκαθαρίσει τώρα το τοπίο




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός αξιωματούχος ενημέρωσε τον Νίκο Αναστασιάδη για τις πρόσφατες επαφές του στην Τουρκία.

Ο κ. Μπάιντεν, ο οποίος έθεσε το Κυπριακό ενώπιον της τουρκικής ηγεσίας όπως είχε υποσχεθεί στον Πρόεδρο Αναστασιάδη όταν συναντήθηκαν στο Νταβός, ζήτησε όπως υπάρξει από πλευράς της Άγκυρας κίνηση προς την κατεύθυνση της λύσης.

Παράλληλα, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επαναβεβαίωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το ενδιαφέρον του στο Κυπριακό, που είναι διαχρονικό και για το γεγονός ότι θα είναι στη διάθεσή του για οτιδήποτε χρειαστεί, ώστε να συμβάλει στις προσπάθειες για λύση. Δεν έχει γίνει γνωστό, ποια ήταν πάντως η αντίδραση της τουρκικής πλευράς στις παραινέσεις του κ. Μπάιντεν, αν και στην Άγκυρα συνηθίζουν να επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι «θέλουν λύση».

ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ: http://mignatiou.com/2016/01/sfina-stin-energiaki-sinergasia-elladas-kiprou-israil-epichirise-i-ouasigkton/

Χθες πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν κυρίως θέματα μεθοδολογίας και προγραμματισμού. Η συνάντηση ήταν σχετικά σύντομη λόγω του θανάτου της κουνιάδας του κ. Ακιντζί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέμεινε να συζητηθούν τα θέματα της επόμενης ημέρας της λύσης και υπέδειξε πως δεν πρέπει να υπάρχουν κενά και να αποκλειστούν εποικοδομητικές ασάφειες. Θα πρέπει όλα να είναι έτοιμα και να λειτουργήσουν, επέμεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τις χθεσινές συζητήσεις. Σε σχέση με τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί, αποφασίστηκε να γίνει ένα κατάλογος με τα θέματα που συζητήθηκαν και στα οποία υπάρχουν διαφωνίες και να συνεχιστεί η συζήτηση τους (αυτό αποφασίσθηκε και στο παρελθόν).

Περαιτέρω, αποφάσισαν να συζητηθούν τα θέματα που δεν συζητήθηκαν μέχρι σήμερα. Επιστρέφοντας στο Προεδρικό μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρωτήθηκε κατά πόσο έγινε επί της ουσίας διαπραγμάτευση: «Όχι, σήμερα δεν έγινε επί της ουσίας. Συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες που πρέπει να ξεπεραστούν, υπάρχουν θέματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν ακόμα πιο έντονα, να γίνει μια ανασκόπηση της μέχρι σήμερα πορείας και να γίνουν περαιτέρω συζητήσεις ως προς την περαιτέρω σμίκρυνση διαφορών, αλλά και για ζητήματα τα οποία αφορούν τεχνική επεξεργασία θεμάτων, έτσι ώστε εάν και εφόσον καταλήξουμε να μπορούν από την πρώτη μέρα να εφαρμοστούν».

Ακόμη ο Πρόεδρος ρωτήθηκε κατά πόσο θα δοθεί προτεραιότητα σε κάποια κεφάλαια και απάντησε αρνητικά. Σημείωσε, πάντως, ότι θα γίνει μια γενική ανασκόπηση, θα επανεξεταστούν υφιστάμενες διαφορές, το μέγεθος της απόστασης, με προσπάθεια να σμικρυνθεί, να υπάρξουν συγκλίσεις, και γενικότερη θεώρηση όλων των κεφαλαίων που αφορούν το Κυπριακό.

ΔΥΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΤΟ Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθούν δυο συναντήσεις του Πρόεδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Όπως έχει ανακοινωθεί χθες, συμφωνήθηκε πως οι επόμενες συναντήσεις «των δυο ηγετών, στο πλαίσιο των συνομιλιών, προγραμματίστηκαν για τις 8 Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί και στις 26 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα».

Εννοείται πως πολύ περισσότερες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν από τους δυο διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, οι οποίοι συντονίζουν και τις εργασίες των Τεχνικών Επιτροπών.

ΠΕΝΘΟΣ ΑΚΙΝΤΖΙ

Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν προέβη χθες σε οποιαδήποτε δήλωση για τη συνάντηση που έγινε με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στα πλαίσια των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού, λόγω πένθους, σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κατοχικός ηγέτης αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, μετέβη στα κατεχόμενα για να παρευρεθεί στην κηδεία της αδελφής της γυναίκας του, Ναζεμίν Τσανκάτ, η οποία απεβίωσε προχθές.

ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: «Υπάρχει πιθανότητα λύσης του Κυπριακού» – «Μηνύματα για μόνιμη ειρήνη και από τις δυο πλευρές»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζει πως και οι δυο πλευρές στην Κύπρο επιθυμούν μόνιμη ειρήνη. Μιλώντας στο δημοσιογράφο της τουρκικής εφημερίδας Πόστα, Χακάν Τσελίκ, με τον οποίο συνομίλησε κατά την πτήση επιστροφής του από τη Γαλλία, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε προς το δημοσιογράφο πως αυτή τη φορά υπάρχει πολύ σημαντική πιθανότητα επίλυσης του Κυπριακού.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ συνεχίζοντας την κουβέντα του υπογράμμισε ότι στο Στρασβούργο συναντήθηκε ο ίδιος με Ελληνοκύπριους τους οποίους γνώριζε από παλιά και του συμπεριφέρθηκαν άκρως φιλικά και θερμά.( εννοεί βουλευτές που συμμετείχαν στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης).

Για τη θεολογική σχολή της Χάλκης, ο Τούρκος Υπουργός φέρεται να είπε ότι και ο ίδιος είναι υπέρ του ανοίγματός της. Σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν αντιμετωπίζει το θέμα ως μια κίνηση τακτικής για να διορθωθεί η εικόνα της Τουρκίας στη Δύση, ούτε θεωρεί σωστό να συνδέεται ένα θέμα που αφορά τους πολίτες της Τουρκίας με τον όρο της αμοιβαιότητας.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος σχολιάζει ότι απεκόμισε την εντύπωση ότι η Τουρκία θα κάνει σύντομα ένα βήμα μπροστά σε αυτό το θέμα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: