Κύπρος: Συζήτηση εδαφικού και ασφάλειας, παραμένουν οι διαφορές στο περιουσιακό




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέκ Οζερσάι, έχουν αναλάβει να καταγράψουν τα θέματα που παραμένουν ανοικτά για να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα συζήτησής τους, στους επόμενους μήνες. Αυτό ανοίγει το δρόμο για συζήτηση των κεφαλαίων του εδαφικού και της ασφάλειας-εγγυήσεων, σε μια περίοδο που οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει στο περιουσιακό.

Στη χθεσινή πρώτη, για το 2016, συνάντησής τους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, αποφάσισαν να προχωρήσουν στη συζήτηση όλων των κεφαλαίων. Η θέση της ε/κ πλευράς είναι πως θα πρέπει να συζητηθεί τώρα το εδαφικό, ώστε να διευκολυνθεί και το περιουσιακό στο οποίο δεν υπάρχουν συγκλίσεις. Παράλληλα θεωρεί χρήσιμο να συζητηθεί και το θέμα της ασφάλειας πριν τη σύγκληση, όταν και όποτε προκύψει, διεθνούς διάσκεψης. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιδιώκει τη συζήτηση της δημιουργίας ειδικών περιοχών.

Η χθεσινή συνάντηση ήταν πολύωρη και στην περισσότερη ώρα οι συζητήσεις διεξήχθηκαν μεταξύ των έξι( Ανααστασιάδης, Ακιντζί, Μαυρογιάννης, Ναμί, Άιντα, Μπάντεχαϊμ). Από την αξιολόγηση της πορείας των συζητήσεων προκύπτει πως υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα( π.χ. εκ περιτροπής προεδρία). Χθες έγινε συζήτηση και στο περιουσιακό όπου διαπιστώθηκε εκ νέου πως παραμένουν οι διαφορές και το θέμα παραπέμφθηκε στους  διαπραγματευτές.  Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ενημέρωσε τους Αναστασιάδη και Ακιντζί για τη συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά ενώ ανέφερε πως στις 15 Ιανουαρίου θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό στη βάση της έκθεσης καλών υπηρεσιών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης επιστρέφοντας στο προεδρικό, μετά τη συνάντηση ρωτήθηκε αν με βάση τις θέσεις που κατατίθενται από τις δυο πλευρές, κυρίως στα κεφαλαιώδη ζητήματα, υπάρχουν περιθώρια γεφύρωσης των διαφορών στα θέματα που εκκρεμούν. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «αυτό που υπάρχει, και είναι το σημαντικότερο, είναι η αλληλοκατανόηση των δυσκολιών είτε της μιας, είτε της άλλης κοινότητας.». «Και μέσα σε αυτά τα πλαίσια προσπαθούμε να βρούμε τρόπους, έτσι ώστε χωρίς να παραγνωρίζονται οι ανησυχίες της μιας (πλευράς), να μην παραβλέπονται την ίδια ώρα βεβαίως και οι ανησυχίες της άλλης», επισήμανε.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν περιθώρια να ξεπεραστεί η διάσταση θέσεων σε ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, στο θέμα της πλειοψηφίας πληθυσμού και περιουσιών, στα οποία έχει αναφερθεί σε δηλώσεις του ο κ. Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «το κάθε τι πρέπει να βασίζεται σε αρχές και όχι σε προκαθορισμένες θέσεις. Και συνεπώς εδώ είναι που επικεντρώνεται και η προσοχή, ώστε να μην δημιουργούνται εικόνες ότι επιβάλλει η μια κοινότητα στην άλλη θέματα που απλά την ενδιαφέρουν την ίδια, αλλά παραγνωρίζουν τις ανησυχίες της άλλης».

Ο ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη Αθήνα την 1-2 Φεβρουαρίου για συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά. Την πληροφορία για την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα δημοσίευσε χθες η εφημερίδα Τα Νέα, ενώ σημειώνεται πως νωρίτερα (20-23 Ιανουαρίου), στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που πραγματοποιείται ως γνωστό στο Νταβός,  θα βρίσκονται όλοι οι πρωταγωνιστές του Κυπριακού.

Εκεί θα βρίσκονται ο Πρόεδρο Αναστασιάδης, οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδος και της Τουρκίας, Τσίπρας και Τσαβούσογλου, καθώς και ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον. Εκεί θα είναι και ο Άιντα.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΑΚΙΝΤΖΙ

Ο ΜΟΥΣΤΑΦΑ Ακιντζί ευχήθηκε όπως εντός του 2016 επιτευχθεί μόνιμη ειρήνη στην Κύπρο. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Ακιντζί χαρακτήρισε τη συνάντηση χρήσιμη και είπε ότι θα συναντηθούν ξανά στις 14 Ιανουαρίου.

Ανέφερε επίσης ότι έχουν αρχίσει εντατικές διαπραγματεύσεις και ευχήθηκε το 2016 να είναι η χρονιά κατά την οποία θα επιτευχθεί μόνιμη ειρήνη στην Κύπρο. Όπως είπε, θα συνεχίσουν να εργάζονται γι΄ αυτό, παραγωγικά, με αποφασιστικότητα και θέληση. Είπε, επίσης, ότι μετά το Νταβός, στις 29 Ιανουαρίου, θα συναντηθούν ξανά με τον κ. Αναστασιάδη.

ΕΚΘΕΣΗ: «Προοπτικές  για έγκαιρη λύση» – Περιγραφή του επεισοδίου μαθητών κατά Τ/Κ

«Σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία στην ειρηνευτική διαδικασία και με ενθαρρυντικές προοπτικές για την έγκαιρη λύση, υπολογίζω στους διεθνείς εταίρους της Κύπρου να επιδείξουν δέσμευση και αποφασιστικότητα στην υποστήριξη με κάθε δυνατό τρόπο πιθανών πρωτοβουλιών και σχεδίων που οικοδομούν εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινοτήτων και θα υποθάλψουν την υποστήριξη σε μια λύση από κάτω προς τα πάνω».

Αυτό αναφέρει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν στην έκθεση του για την ΟΥΝΦΙΚΠ. Συνεχίζοντας στην ίδια παράγραφο, εκφράζει ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη για τη διαρκή συνεργασία μεταξύ ΟΗΕ και Ε.Ε. «για την υποστήριξη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και άλλων προγραμμάτων και πρωτοβουλιών και ιδίων για τα σημεία διέλευσης, την υποστήριξη στην Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά και την Επιτροπή για τους Αγνοούμενους».

Όπως μεταδίδει από τη Ν. Υόρκη ο ανταποκριτής του Κυπριακού Πρακτορείου σημειώνει πως η χωριστή έκθεση των καλών υπηρεσιών αναμένεται να δοθεί στα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ σήμερα Ιδιαίτερα ενθουσιώδης είναι η περιγραφή της αντιμετώπισης από τους δύο ηγέτες του περιστατικού της 16ης Νοεμβρίου. «Επιδεικνύοντας τη δέσμευσή τους για ένα κοινό μέλλον, οι δύο ηγέτες εξέδωσαν κοινή δήλωση στις 18 Νοεμβρίου, καταδικάζοντας ένα περιστατικό δύο ημέρες νωρίτερα, κατά το οποίο δύο οχήματα που ανήκουν σε Τ/Κ έγιναν στόχος κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στη νότια Λευκωσία από νεαρούς Ελληνοκύπριους που πετούσαν πέτρες, με αποτέλεσμα δύο Τ/Κ να τραυματιστούν.

Οι δύο ηγέτες από κοινού επιβεβαίωσαν ότι στέκονται μαζί ενάντια στο ρατσισμό και το μίσος, ανεξάρτητα από την προέλευση, και ότι τέτοιες αξιοθρήνητες πράξεις θα πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά και δεν θα πρέπει να μείνουν ατιμώρητες». Σε σχέση με την επίσκεψη Λαντσού, γράφει πως ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ ενημέρωσε τους κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί ότι για να είναι προετοιμασμένοι γύρω από τον όποιο ρόλο μετά τη λύση τους ορίσει το Σ.Α., τα Ηνωμένα Έθνη θα αρχίσουν να εμπλέκονται στην προετοιμασία σχετικά με τη διευθέτηση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: