Κέρι: Ανάγκη διεθνούς αντίδρασης στις προκλητικές ενέργειες της Β. Κορέας




Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι μίλησε ξεχωριστά με τους ομολόγους του υπουργούς από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα για την πυρηνική δοκιμή που έκανε η Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Μιλώντας τον Ιάπωνα υπουργό Φούμιο Κισίντα καθώς και με τον Νότιο Κορεάτη ομόλογό του Γιούν Μπιούνγκ-σε, ο Κέρι υπογράμμισε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλεια της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, είπε σε ξεχωριστές δηλώσεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πρόσθεσε επίσης πως ο Κέρι τόνισε σε κάθε ομόλογό του τη σημασία μιας ενωμένης διεθνούς αντίδρασης στις προκλητικές κινήσεις της Βόρειας Κορέας.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι η πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα ήταν μια “έντονα προκλητική ενέργεια” που απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

“Αυτή η έντονα προκλητική ενέργεια συνιστά μια σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και παραβιάζει κατάφωρα πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

“Δεν δεχόμαστε και δεν πρόκειται να δεχτούμε τη Βόρεια Κορέα ως κράτος εξοπλισμένο με πυρηνικά και ενέργειες σαν αυτήν την τελευταία δοκιμή το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας”, υπογράμμισε.

Νέες κυρώσεις εναντίον της Β. Κορέας αποφάσισε το ΣΑ των ΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών “καταδίκασε έντονα” τη νέα πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα και θα προετοιμάσει την επιβολή “επιπρόσθετων μέτρων” σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

Στην ανακοίνωσή τους, που εγκρίθηκε ομόφωνα, οι 15 χώρες-μέλη του ΣΑ –μεταξύ των οποίων και η Κίνα που θεωρείται στενός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας– τονίζουν ότι αποφάσισαν “να αρχίσουν να εργάζονται αμέσως για τα μέτρα αυτά” τα οποία θα περιληφθούν “σε ένα νέο ψήφισμα” του Συμβουλίου.

Ο πρεσβευτής της Ουρουγουάης Έλμπιο Ροσέλι, που προεδρεύει του Συμβουλίου αυτόν τον μήνα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα μέλη του ΣΑ “υπενθύμισαν ότι είχαν ήδη εκφράσει την αποφασιστικότητά τους να λάβουν περαιτέρω μέτρα στην περίπτωση μιας νέας δοκιμής” εκ μέρους της Βόρειας Κορέας.

“Με βάση αυτή τη δέσμευση και τη σοβαρότητα της παραβίασης, τα μέλη του ΣΑ θα αρχίσουν να εργάζονται άμεσα” για την υιοθέτηση ενός νέου ψηφίσματος, συνέχισε, σημειώνοντας ότι η πυρηνική δοκιμή συνιστά “μια σαφή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας”.

REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: