Αποκολλήθηκε το σκάφος του Λιμενικού που προσάραξε κοντά στις τουρκικές ακτές




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Από βοηθητικό σκάφος και υπό το συντονισμό της Τουρκικής ακτοφυλακής, αποκολλήθηκε το περιπολικό σκάφος του λιμενικού, που με τέσσερα άτομα πλήρωμα, προσάραξε στη διάρκεια της νύχτας λόγω τεχνικού προβλήματος, κοντά στις τουρκικές ακτές έναντι του Αγαθονησίου.

Νωρίτερα το περιπολικό του λιμενικού, είχε καταδιώξει σκάφος διακινητή που είχε αποβιβάσει ομάδα είκοσι μεταναστών και προσφύγων στις ακτές της Σάμου. Για το συμβάν της προσάραξης, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) ενημέρωσε άμεσα το ομόλογο κέντρο της Τουρκικής Ακτοφυλακής στην ‘Αγκυρα.

Το σκάφος του λιμενικού μετά την αποκόλληση, οδηγήθηκε συνοδεία σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής έως την οριογραμμή των ελληνικών χωρικών υδάτων. Από εκεί και μετά, το σκάφος συνοδεία Πλοίου Ανοιχτής Θαλάσσης του λιμενικού, οδηγήθηκε στο Πυθαγόρειο της Σάμου. Και τα τέσσερα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους.

Στο μεταξύ, νέα τραγωδία με μετανάστες και θύματα μικρά παιδιά, σημειώθηκε σε Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι. Τις σορούς τριών ανήλικων παιδιών και 20 σώους μετανάστες και πρόσφυγες, περισυνέλεξε από τη θαλάσσια περιοχή του Αγαθονησίου, σκάφος μη κυβερνητικής οργάνωσης. Όλοι οι μετανάστες και οι τρεις σοροί οδηγήθηκαν στο Πυθαγόρειο της Σάμου.

Επίσης, η λιμενική αρχή Λέρου ενημερώθηκε το πρωί από στρατιωτικό φυλάκιο για την αποβίβαση μεταναστών στο Φαρμακονήσι.

Περιπολικό σκάφος που έσπευσε στο σημείο με τη συνδρομή ιδιωτικού σκάφους περισυνέλεξε από δύσβατο σημείο των ακτών 63 μετανάστες και πρόσφυγες και τη σορό ενός βρέφους.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Λέρου ενώ η σορός του βρέφους συνοδεία των οικείων του, στο Κέντρο Υγείας του νησιού.

Π. Τσιριγώτης, ΑΘΗΝΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Τις σορούς τριών ανήλικων παιδιών και 20 σώους μετανάστες και πρόσφυγες, περισυνέλεξε από τη θαλάσσια περιοχή του Αγαθονησίου, σκάφος μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Νωρίτερα στρατιωτικό φυλάκιο στην περιοχή, είχε καλέσει σε βοήθεια, καθώς η λέμβος που μετέφερε του μετανάστες και τα τρία άτυχα παιδιά είχε ανατραπεί και βυθιστεί.

Στο μεταξύ, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού που είχε προβεί σε καταδίωξη σκάφους διακινητή που διέφευγε προς τις τουρκικές ακτές, προσάραξε βραδινές ώρες χθες, λόγω τεχνικού προβλήματος, σε αβαθή κοντά στις τουρκικές ακτές έναντι του Αγαθονησίου. Από την προσάραξη, δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί μεταξύ των μελών του πληρώματος.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του λιμενικού προέβη σε άμεση ενημέρωση του ομόλογου κέντρου της Τουρκικής Ακτοφυλακής στην ‘Αγκυρα, προκειμένου να επιτευχθεί ταχεία αποκόλληση του σκάφους του λιμενικού και απομάκρυνση του από την περιοχή.

Σημειώνεται ότι ο διακινητής είχε αποβιβάσει νωρίτερα με το ταχύπλοο σκάφος ομάδα είκοσι αλλοδαπών στις ακτές της περιοχής “Ψιλή ‘Αμμος” της Σάμου.

Πάρης Τσιριγώτης, ΑΘΗΝΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Σκάφος του Λιμενικού προσάραξε στις τουρκικές ακτές, ενώ καταδίωκε διακινητή μεταναστών με ταχύπλοο, εξαιτίας μηχανικής βλάβης που παρουσίασε τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ταχύπλοο σκάφος προσέγγισε τις ακτές στην περιοχή Ψιλή Αμμος της Σάμου, όπου αποβίβασε είκοσι αλλοδαπούς.

Το σκάφος έγινε αντιληπτό από περιπολικό του Λιμενικού Σώματος και ο διακινητής-χειριστής του επιτάχυνε, κατευθυνόμενος προς τα τουρκικά παράλια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, ακολούθησε καταδίωξη και κοντά στις τουρκικές ακτές το σκάφος του Λιμενικού παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα με αποτέλεσμα να προσαράξει στα αβαθή των τουρκικών ακτών απέναντι από το Αγαθονήσι.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης προέβη σε άμεση ενημέρωση του ομόλογου κέντρου της Τουρκικής Ακτοφυλακής στην Αγκυρα προκειμένου να αποκολληθεί το ελληνικό περιπολικό σκάφος και να απομακρυνθεί από την περιοχή.

Το πλήρωμά του είναι καλά στην υγεία του ενώ αναμένονται νεότερες ανακοινώσεις για το συμβάν.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Τρία νεκρά παιδιά είναι ο τραγικός απολογισμός από άλλη μια περιπέτεια με μετανάστες εν πλω.

Ανοιχτά του Αγαθονησίου ένα σκάφος με 23 άτομα αναποδογύρισε, με αποτέλεσμα να πνιγούν τρία παιδιά. Σώοι ανασύρθηκαν οι είκοσι επιβαίνοντες.

Εντοπισμός και διάσωση αλλοδαπών προσφύγων στη Λέσβο –Σύλληψη αλλοδαπών στη Χίο

Στον εντοπισμό και τη διάσωση σαράντα πέντε (45) αλλοδαπών προσφύγων προέβησαν, πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ” ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ΄΄ Μυτιλήνης ν. Λέσβου, ακυβέρνητη πνευστή λέμβο με ικανό αριθμό επιβαινόντων.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του ανωτέρω σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των αλλοδαπών προσφύγων, οι οποίοι αφού μεταφέρθηκαν στο λιμένα Μυτιλήνης, συνελήφθησαν διότι στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Συνελήφθησαν, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, στο λιμάνι της Χίου, δύο (02) αλλοδαποί, ηλικίας 25 και 32 ετών αντίστοιχα, από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου για παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών και του νόμου περί ρύθμισης θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις.

Συγκεκριμένα, σε κατ’ οίκον έρευνα που διενεργήθηκε με την συνδρομή αστυνομικού σκύλου στην οικία που διέμεναν οι ανωτέρω, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 47γρ. ακατέργαστης ινδικής κάνναβης καθώς και δώδεκα (12) σπρέι πιπεριού.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου .

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: