Οι πρώτες 111 μέρες: Τι σχεδιάζει ο Κυριάκος




Ο χρόνος είναι αμείλικτος, ακόμα και για τον νικητή των γαλάζιων εκλογών, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ετσι, αμέσως μετά την παράδοση-παραλαβή από τον μεταβατικό πρόεδρο Γιάννη Πλακιωτάκη, ξεκίνησε τις αλλεπάλληλες συσκέψεις κι επαφές με στελέχη της ΝΔ.

Γιατί βιάζεται; Διότι η κατάσταση τού επιβάλλει να παίξει συγχρόνως άμυνα κι επίθεση. Επίθεση είναι η εφαρμογή του προγράμματος των 111 ημερών, ώστε το Πάσχα, την πρώτη μέρα του Μαΐου, να παρουσιάσει ένα κόμμα ετοιμοπόλεμο.

Λεπτομέρεια: Ακόμα κι αν δεν είναι απολύτως ετοιμοπόλεμο, αρκεί οι κινήσεις του να δείχνουν ότι δεν χάνει χρόνο και ότι δεν κάνει πίσω στα όσα υποσχέθηκε.
Σε αυτές τις 111 ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει:

• Να αναδιατάξει τον τρόπο λειτουργίας των 75 βουλευτών της ΝΔ, ενεργοποιώντας τους τομείς κοινοβουλευτικού έργου κι εντάσσοντας στη δημόσια διαβούλευση των αντίστοιχων θεματικών και στελέχη εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, από την κοινωνία.

• Να προσαρμόσει το κομματικό οργανόγραμμα σε μια πιο λιτή -δηλαδή οικονομικότερη- λειτουργία και να αναζητήσει αμέσως νέα κομματική στέγη, εγκαταλείποντας το ακριβό κτίριο της Συγγρού.

• Να αρχίσει εκστρατεία οικονομικής υποστήριξης από την αγορά, με όρους διαφάνειας, με σκοπό να χρησιμοποιεί το προϊόν της ενίσχυσης για την κομματική λειτουργία και συγχρόνως να διοχετεύει την κρατική επιχορήγηση στην εξυπηρέτηση του δυσβάστακτου χρέους της ΝΔ.

• Να εμπλουτίσει όλους τους τομείς δράσης του κόμματος με νέα πρόσωπα, επιτυχημένα στον τομέα του καθενός και πρόθυμα να συνεισφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.

Συγχρόνως πρέπει να κρατήσει ισορροπίες, ώστε στελέχη με μεγάλο κομματικό εκτόπισμα ή πιστοί συνεργάτες του να μην αισθανθούν ότι παραγκωνίζονται.

Την ίδια ώρα ο νέος πρόεδρος της ΝΔ πρέπει να παίξει «κλειστή άμυνα», για να μη δεχθεί γκολ από τα αποδυτήρια τις πρώτες κρίσιμες εβδομάδες της προεδρίας του. Η άμυνα συνίσταται στα εξής:

• Να αφαιρέσει από τον σχεδιασμό των ηττημένων χθες και στις 20/12 κάθε περιθώριο ανταρσίας, λευκής απεργίας ή δημιουργίας κλίματος εσωστρέφειας. Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι η εκλογή του έχει απελευθερώσει μεγάλες δυνάμεις στο σώμα της κοινωνίας, και δεν θέλει να χάσει αυτό το πλεονέκτημα από λάθος τακτικές κινήσεις στον μικρόκοσμο των κομματικών και κοινοβουλευτικών στελεχών του κόμματος.

• Να προτείνει ένα modus vivendi στον Κώστα Καραμανλή, τον Αντώνη Σαμαρά, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Αδωνι Γεωργιάδη.

• Να εμποδίσει σκέψεις κομματικών κύκλων που κινούνται σαφώς δεξιότερά του, να διαχωρίσουν τη θέση τους. Ηδη ο Τάκης Μπαλτάκος είπε ότι η δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ «εξαρτάται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Οσον αφορά στα πρόσωπα που θα μπουν στο κάδρο της «φωτογραφίας» του νέου γαλάζιου επιτελείου, πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να αξιοποιηθούν σε καίριες θέσεις, πέρα από τον Αδωνι Γεωργιάδη, οι Νίκος Παπαθανάσης, Μιχάλης Μπεκίρης, Νίκος Γεωργιάδης, Μακάριος Λαζαρίδης, Κωστής Χατζηδάκης, Θανάσης Νέζης και άλλοι στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Νέος διευθυντής
Διαρροές φέρουν τον Νίκο Παπαθανάση (πρώην πρόεδρο της ΣΤΑΣΥ και του ΗΣΑΠ) στη θέση του διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας, σε αντικατάσταση του Κώστα Τσιμάρα, ενώ ο πρώην βουλευτής Κερκύρας Νίκος Γεωργιάδης λέγεται πως θα αντικαταστήσει τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στη θέση του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού.

Επίσης, ως επικρατέστερος για τη θέση του νέου διευθυντή του πολιτικού γραφείου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζεται ο Μιχάλης Μπεκίρης, που είχε διατελέσει υφυπουργός Μεταφορών, στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης Καραμανλή.

Πιθανότατα, μέσα στην εβδομάδα, θα ανακοινωθεί νέο σχήμα τομεαρχών της ΝΔ, θα συνεδριάσει η ΚΟ, θα οριστεί νέος εκπρόσωπος Τύπου και θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Για σήμερα είναι προγραμματισμένες διαδοχικές συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στα γραφεία τους στη Βουλή με τους πρώην προέδρους του κόμματος και πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ, WWW.ETHNOS.GR

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: