Οι εξηγήσεις του Κατρούγκαλου στην ΕΡΤ: Μειώνονται ή όχι οι συντάξεις;




Την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντυξη του στην ΕΡΤ στο δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο, σημειώνοντας ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση πάει με στόχο να μην υπάρξει μείωση ούτε στις επικουρικές συντάξεις.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε συνολικά στο σχέδιο της μεταρρύθμισης για το ασφαλιστικό μιλώντας για την Εθνική Σύνταξη, η οποία θα είναι 384 ευρώ, τονίζοντας ότι θα δίνεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, δήλωσε: “Εξασφαλίζουμε τη σύνταξη όσων παίρνουν σήμερα σύνταξη μέσω του μηχανισμού προσωπικής διαφοράς. Θέλουμε ένα σύστημα δίκαιων κανόνων και ενιαίων. Επειδή οι παλίοι συνταξιούχοι έχουν εισπράξει 12 μειώσεις, δεν θέλουμε να έχουν κι άλλες. Γι’αυτό λέμε, οι κύριες συντάξεις που καταβάλλονται σήμερα είναι απολύτως κατοχυρωμένες. Αν με το νέο τρόπο υπολογισμού η νέα σύνταξη θα υπολείπεται της παλιάς, θα διατηρήσουν το επιπλέον ποσό σαν προσωπική διαφορά”.

Στόχος είναι, ανέφερε ο υπουργός, να μην υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων. Όσον αφορά τις επικουρικές, η πρόταση είναι, τόνισε, πάλι με τον ίδιο τρόπο της προσωπικής διαφοράς να διατηρηθούν στο ύψος που είναι σήμερα. Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή αλλά “πάμε να κερδίσουμε, και είμαι αισιόδοξος”, δήλωσε.

Για την κάλυψη της χρηματοδότησης των επικουρικών συντάξεων ανέφερε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι η αύξηση των εισφορών 1% για τους εργοδότες και 0,50% γαι τους εργαζομένους.

Όσον αφορά την ενοποίηση των ταμείων και τα ποσοστά αναπλήρωσης που θα προκύψουν, δήλωσε ότι για εισοδήματα μέχρι 1.000 ευρώ τα ποσοστά θα αναπλήρωσης θα είναι 80%, όπως προτείνει η κυβέρνηση, και σημείωσε ότι για τα μεσαία και μεγάλα εισοδήματα μπορεί να υπάρξει μια μείωση αλλά και για αυτά υπάρχει πρόβλεψη για την προσωπική διαφορά. Δίνοντας ένα παράδειγμα είπε: “Ας υποθέσουμε ότι κάποιος με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης από 1.000 ευρώ σύνταξη θα έπαιρνε 900 ευρώ – θα συνεχίσει να παίρνει 1.000 ευρώ γιατί τα 100 θα τα δίνει το κράτος ως προσωπική διαφορά. Θα υπάρξει ισορρόπηση του παλιού με το νέο ασφαλισμένο”. Η ενοποίηση ξεκίνησε από 1-1-2016 και θα ολοκληρωθεί 1-1-2017.

Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε επίσης ότι η έχει γίνει ποσοτικοποίηση της πρότασης της κυβέρνησης και αναφέρθηκε στο ζήτημα της έλλειψης αποθεματικών από τα ασφαλιστικά ταμεία. Μίλησε για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και αντικειμενικό σύστημα είσπραξης εισφορών.

Για το ΕΚΑΣ σημείωσε ότι εξισορροπείται με καλύτερο τρόπο από την εθνική σύνταξη.

Αναφέρθηκε στη σημασία των ενιαίων κανόνων ασφάλισης και υπογράμμισε ότι “όλοι πρέπει να είναι ίσοι και να δίνουν εισφορές όπως οι μισθωτοί, 20% από το εισόδημα” και τόνισε ότι από 1-1-2017 η είσπραξη εισφορών θα γίνεται ταυτόχρονα με την είσπαραξη φόρων. Για τους αγρότες θα ισχύσει κλιμακωτά μέχρι το 2020.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στην εξασφάλιση σύνταξης σε ανασφάλιστους και στο επίδομα υπερηλίκων, που θα γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, με στόχο τη στήριξη των φτωχών ανθρώπων.

Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι θα απευθυνθεί εκ νέου στους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους, πάντως, κατηγόρησε για υποκρισία.

Ανδρέας Σιδηρόπουλος, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις, ενώ επιδιώκεται η αποφυγή μειώσεων στις επικουρικές και η συνταξιοδότηση και των μακροχρόνια ανέργων

«Δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις», διαβεβαίωσε εκ νέου ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. «Δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις. Το έχουμε προ πολλού πει. Και προσπαθούμε να μην γίνουν μειώσεις και στις επικουρικές», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

«Έξι χρόνια στην κρίση, και μετά από 11 μειώσεις στις συντάξεις των κυβερνήσεων πριν από μας, οι συνταξιούχοι φοβούνται ότι καινούργιες μειώσεις θα έρθουν, θα εξανεμιστεί η σύνταξη τους, οι νέοι εργαζόμενοι φοβούνται ότι ποτέ δεν θα πάρουν σύνταξη. Όταν όμως λείπει η ελπίδα, καταργείται το νόημα, η ουσία του ασφαλιστικού συστήματος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας ότι ο στόχος δεν είναι να γίνει μία 12η περικοπή στις συντάξεις αλλά να συγκρατηθεί η ασφαλιστική δαπάνη.

Άλλωστε, μετά την παρουσίαση του σχεδίου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, τονίζουν ότι είναι τρεις οι βασικοί σκοποί της μεταρρύθμισης: Η αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος ώστε να είναι ορθολογικό, δίκαιο και οικονομικά βιώσιμο, η χρησιμοποίηση της μεταρρύθμισης ως γενικό ισοδύναμο στις επιμέρους μνημονιακές υποχρεώσεις, καθώς και η αναπροσαρμογή της συνταξιοδοτικής δαπάνης, ώστε να συρρικνωθούν τα ελλείμματα.

Αναφερόμενος στην εθνική σύνταξη, ο υπουργός Εργασίας στις δηλώσεις του επεσήμανε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι «να πάρουν σύνταξη όλοι και οι μακροχρόνιοι άνεργοι, να υπάρχει ένας κοινωνικά έντονα αναδιανεμητικός χαρακτήρας του συστήματος, μια που τα ποσοστά αναπλήρωσης χάρη στην εθνική σύνταξη θα είναι πολύ υψηλότερα για τους χαμηλόμισθους από ό,τι για τους άλλους, και κυρίως να υπάρχει ελπίδα. Γιατί η εθνική σύνταξη θα ανεβαίνει μαζί με την οικονομία. Όσο ισχυρότερη γίνεται η οικονομία της χώρας, τόσο μεγαλύτερη θα γίνεται και αυτή η εθνική σύνταξη». Για το ζήτημα αυτό, στελέχη του αρμόδιου υπουργείου, επισημαίνουν ότι η εθνική σύνταξη δεν είναι η κατώτατη σύνταξη, καθώς σε αυτήν προστίθεται η ανταποδοτική σύνταξη που βασίζεται στο αναδιανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων παροχών, με τρόπο που να εξασφαλίζει αναδιανομή υπέρ των φτωχότερων και πιο αδύναμων.

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί, όχι μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και από άλλους βουλευτές, καθώς αποτελεί εθνική προσπάθεια – ενώ αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, τόνισε ότι τους ζήτησε να αντιμετωπιστεί το Ασφαλιστικό με εθνικούς όρους και τους κάλεσε να ορίσουν εκπροσώπους τους, ώστε να παρακολουθούν κάθε φάση της διαπραγμάτευσης.

Φ. Δουλγκέρη, ΑΘΗΝΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: