Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Το θέμα των εγγυήσεων που αναμενόταν να συζητήσει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών στην Τουρκία, η γενικότερη κινητικότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, οι δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί περί διζωνικής ομοσπονδίας με κυριαρχία του τ/κ “λαού”, η αύξηση της κοινωνικής ανισότητας στην Κύπρο σύμφωνα με έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου και η ενημέρωση του Ευρωκοινοβουλίου από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, είναι τα θέματα που προβάλει πρωτοσέλιδα ο κυπριακός Τύπος την Τρίτη.

Η «Αλήθεια με τίτλο «Ελλάδα – Τουρκία» συζητούν για εγγυήσεις, γράφει ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς βρίσκεται από χθες σε ανεπίσημο ταξίδι στην Τουρκία, μεταφέροντας, ύστερα από συνεννόηση με τη Λευκωσία, συγκεκριμένες προτάσεις στα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας της λύσης. Αλλού γράφει ότι μέχρι και το χρώμα των νέων κρατικών λιμουζινών ενόχλησε το Γενικό Ελεγκτή και ζητά εξηγήσεις με επιστολή του προς τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η μέχρι και στους -9 έφτασε χθες το βράδυ η θερμοκρασία στα ψηλότερα ορεινά.

Η «Σημερινή» με τίτλο «Διζωνική με κυριαρχία τ/κ ‘λαού’», γράφει ότι αυτός είναι ο στόχος της τουρκικής πλευράς κατά το Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος υποστήριξε ότι στο Νταβός εμφανίστηκε σε ισότιμο καθεστώς με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αλλού γράφει ότι σε εντατικές διεργασίες για τη νέα τουριστική σεζόν βρίσκονται οι φορείς της βιομηχανίας αυτές τις μέρες και ήδη έχουν πέσει υπογραφές με αεροπορικές εταιρείες και τουριστικούς πράκτορες για αύξηση πτήσεων και περισσότερα πακέτα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές ο Μάριος Καρογιάν.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Κινητικότητα για ασφάλεια» γράφει ότι ανακατεύεται ξανά η τράπουλα στο θέμα των εγγυήσεων, που λόγω συζητήσεων σε διάφορα επίπεδα επανήλθε στο προσκήνιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι 150 πρόσφυγες έρχονται κάθε μέρα από τα κατεχόμενα και το πρόβλημα τείνει τα τεθεί εκτός ελέγχου. Αλλού γράφει ότι άλυτος παραμένει ο γρίφος για απαλλαγή του δημοσίου σχολείου από τους ανεπαρκείς εκπαιδευτικούς, αφού οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Παιδείας για καθορισμό και υλοποίηση νέας πολιτικής διαχείρισης του θέματος προσέκρουσαν στην ισχύουσα νομοθεσία.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Σε όριο φτώχειας 1 στα 4 παιδιά κάτω των 18», γράφει ότι στην 5η χειρότερη θέση μεταξύ των 28 κρατών – μελών φιγουράρει η Κύπρος, σε αύξηση της κοινωνικής ανισότητα, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου. Αλλού γράφει ότι ευθυγραμμισμένη με την ομοσπονδία εργοδοτών που θέλει τα καταστήματα ανοικτά τις Κυριακές, ενώ διαφωνεί με την αύξηση των ποινών για όσους παραβιάζουν τη νομοθεσία, παρουσιάστηκε χθες η κυβέρνηση ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ζήτημα των εγγυήσεων βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών του ΓΓ της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού, το περασμένο Σάββατο και του Έλληνα ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά χθες στην Κωνσταντινούπολη.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” στο κύριο θέμα της γράφει «Ο Υπουργός αισιόδοξος απευθυνόμενος στην Ευρωβουλή», γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ανέφερε ότι η Κύπρος ολοκληρώνει το πρόγραμμά της έχοντας χρησιμοποιήσει λιγότερα από €8 δισ από τα €10 που ήταν διαθέσιμα, χωρίς να χρειάζεται νέο πρόγραμμα ή υπό όρους πιστωτική γραμμή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κάποια σχολεία και δρόμοι στις ορεινές περιοχές παρέμειναν κλειστά καθώς ο χιονιάς έπληξε το νησί με θερμοκρασίες κάτω των -9 βαθμών. Αλλού γράφει ότι «αξιοσημείωτα φιλικοί» οι ηγέτες της Τουρκία, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μετά την επίσκεψή του στη χώρα.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: