Αβέρωφ: “Eίναι η τελευταία προσπάθεια λύσης του Κυπριακού με το υφιστάμενο μοντέλο”




«Αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια λύσης του Κυπριακού με το υφιστάμενο μοντέλο, Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία, (ΔΔΟ)» εκτιμά ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Κατά την άποψή μου, αυτή η προσπάθεια στο Κυπριακό είναι η τελευταία προσπάθεια με το υφιστάμενο μοντέλο λύσης. Αν αποτύχει, δεν λέω ότι δεν θα υπάρξουν άλλες προσπάθειες, όμως δεν θα είναι στη βάση αυτού του μοντέλου», δήλωσε ο κ. Νεοφύτου, σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΙΓΜΑ».

Αναφερόμενος στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, σημείωσε ότι η εκ περιτροπής προεδρία παραμένει ως μη συμφωνηθέν θέμα. Όπως τόνισε, θέση του κ. Αναστασιάδη είναι ότι δεν την αποδέχεται. «Στη βασική παράμετρο του περιουσιακού (ποιος έχει τον πρώτο λόγο) παραμένει το μεγάλο πρόβλημα. Τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχει ο ιδιοκτήτης, όμως υπάρχουν και οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ, οι οποίες πρέπει να γίνονται σεβαστές και από τις δύο πλευρές. Δεν μπορούμε να τις αποδεχόμαστε a la carte» υπογράμμισε. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι, κατά τη δική του άποψη, οι έποικοι δεν είναι «χρήστες» ελληνοκυπριακών περιουσιών.

Ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε ότι και το Σύνταγμα του 1960 είχε ρατσιστικά στοιχεία, γιατί οι Ελλληνοκύπριοι δεν είχαν λόγο στην εκλογή του Τουρκοκύπριου αντιπροέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι Τουρκοκύπριοι στην εκλογή του Προέδρου. Όπως πρόσθεσε, υπάρχει σωρεία ρατσιστικών προνοιών στο Σύνταγμα του 1960. «Η ΔΔΟ δεν είναι ευλογία, αλλά αναγκαιότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Α. Βικέτος, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: