Αναστασιάδης στο Νταβός: “Τέσσερις προϋποθέσεις για λύση εντός του 2016”




Την κοινή τους επιθυμία να εργαστούν άοκνα για επίτευξη λύσης του Κυπριακού, επανέλαβαν από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Σε ομιλία του στην εκδήλωση με τίτλο «Επανενώνοντας την Κύπρο», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέθεσε τις τέσσερις προϋποθέσεις για επίτευξη λύσης εντός του 2016.

Οι προϋποθέσεις είναι: η συνέχιση της προσπάθειας από τις δύο πλευρές με αποφασιστικότητα, η κατάθεση εποικοδομητικών προτάσεων επί των εκκρεμούντων ζητημάτων, η εποικοδομητική στήριξη των προσπαθειών από όλους τους ενδιαφερόμενους και τα εμπλεκόμενα μέρη και η στήριξη από τη διεθνή κοινότητα, ειδικότερα με ουσιαστική συνεισφορά στις οικονομικές πτυχές της λύσης.

Από τη πλευρά του, ο κ. Ακιντζί μετέφερε την “ισχυρή αποφασιστικότητα” των Τ/κ για λύση στη βάση «διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα στην βάση των αρχών και αξιών της ΕΕ που συμμεριζόμαστε όλοι».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν, που άφησε τους Τ/κ εκτός ΕΕ το 2004, για να προσθέτει ωστόσο ότι «καθώς αυτή τη φορά οι δύο ηγέτες ανήκουν στην ίδια γενιά εργαζόμαστε άοκνα για να πετύχουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και γνωρίζουμε ότι αυτή είναι η τελευταία δοκιμασία για την ένωση του νησιού μας».

Είπε ακόμη ότι με τη λύση του Κυπριακού, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί θα αποτελέσουν πηγή σταθερότητας και συνεργασίας αντί σύγκρουσης και εντάσεων και πρόσθεσε ότι η Κύπρος θα μπορέσει να είναι κόμβος αγωγών για μεταφορά φυσικού αερίου στην ΕΕ μέσω Τουρκίας, «η οποία φαντάζει η μόνη βιώσιμη διαδρομή».

Καλωσορίζοντας τους δύο ηγέτες, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του WEF Κλάους Σβάμπ είπε ότι καθώς ολόκληρος ο κόσμος καταρρέει, «η Κύπρος είναι ένα από τις λίγες συγκρούσεις που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση χάριν» στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ, Ακιντζί και υπενθύμισε ότι στον Νταβός το 1998 ξεκίνησε η επαναπροσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Γρηγόρης Σάββα, ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: