Αμανές με σκληρές κόκκινες θέσεις της Τουρκίας στο εδαφικό και τις εγγυήσεις




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τις λιγότερες εδαφικές αναπροσαρμογές, που δεν θα επηρεάζει μεγάλο αριθμό χρηστών ε/κ περιουσιών, θέλει η τουρκική πλευρά ενώ συζητεί διάφορες παραλλαγές του συστήματος εγγυήσεων.

Το εδαφικό και κατ’ επέκταση και το περιουσιακό καθώς και το θέμα των εγγυήσεων αποτελούν δυο πτυχές που θεωρούνται σκληρές κόκκινες γραμμές για τους Τούρκους. Πέραν από το γεγονός ότι οι θέσεις αυτές είναι διαχρονικές για την Τουρκία, έχει προστεθεί ένας ακόμη λόγος: Ο Μουσταφά Ακιντζί έχει ενώπιον του έρευνες κοινής γνώμης, οι οποίες έχουν επηρεάσει σαφώς τόσο τη δημόσια ρητορική του όσο και τη διαχείριση του εντός της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.  Από τις έρευνες προκύπτει ότι οι ερωτηθέντες δεν δέχονται εδαφικές αναπροσαρμογές και κατάργηση των εγγυήσεων. Στις συνομιλίες, οι τουρκικές θέσεις καταγράφονται ως εξής:

Πρώτο, θεωρεί πως από τις εδαφικές αναπροσαρμογές αλλά και την επιστροφή Ελληνοκυπρίων στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο θα πρέπει να επηρεασθούν όσο λιγότερο γίνεται σημερινοί χρήστες των ε/κ περιουσιών. Ο Μουσταφά Ακιντζί, προχωρεί ένα ακόμη βήμα σημειώνοντας πως σε εκείνους τους Ε/Κ που θα επιστρέψουν μπορεί να τους δοθεί χαλίτικη γη. Σημειώνεται ότι επιμένει στη διαμόρφωση εκείνης της συμφωνίας που θα διασφαλίζει ότι οι Τ/κ θα έχουν πλειοψηφία πληθυσμού και περιουσιών στο κρατίδιο τους. Το εδαφικό έχει αρχίσει να συζητείται προκαταρτικά, χωρίς χάρτες και αναφορές σε περιοχές. Οι αρχικές τοποθετήσεις παραπέμπουν στα πιο πάνω. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι σε παλαιότερες συζητήσεις όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη Μόρφου, ο κατοχικός ηγέτης του ανέφερε με νόημα: «Μα, θέλετε και την Μόρφου;». Τοποθέτηση που είχε προκαλέσει την αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη.

Δεύτερο, σε ότι αφορά το θέμα των εγγυήσεων, οι αναφορές από τουρκικής πλευράς της συζήτησης του θέματος, ερμηνεύεται από τρίτους ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να διαφοροποιηθεί στο κεφάλαιο αυτό. Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, η τουρκική πλευρά θεωρεί πως μπορεί να συμφωνηθεί μια μεταβατική περίοδος για την παραμονή των εγγυήσεων και των στρατευμάτων, κάνοντας παρασκηνιακά σε πέντε χρόνια. Παράλληλα, συντηρείται η γνωστή διαχρονική θέση της τουρκικής πλευράς για εγγυήσεις στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος. Αυτό εκτός του γεγονότος ότι παραπέμπει σε δυο κράτη, ουσιαστικά επιβεβαιώνει πως το τ/κ συνιστών θα είναι προτεκτοράτο της Τουρκίας.

Στο μεταξύ, στα πλαίσια της διεθνούς κινητικότητας στο Κυπριακό, ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου θα πραγματοποιήσει σήμερα και αύριο επίσκεψη στο Λονδίνο.  Ο Νταβούτογλου, όπως μεταδίδει ο παράνομος Μπαϊράκ, στη συνάντηση που θα έχει με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέβιντ Κάμερον θα συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ καθώς και άλλα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, προστίθεται, θα πραγματοποιήσει εναρκτήρια ομιλία στη συνδιάσκεψη της τράπεζας Merril Lynch για επενδύσεις στην Τουρκία που θα γίνει στο Λονδίνο. Θα συναντηθεί επίσης με αντιπροσωπείες Τούρκων και Μουσουλμάνων που διαμένουν στη Βρετανία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: