Τουρκικές ενέργειες κατά της Ρωσίας στην Κριμαία;




Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ενισχύει αντιρωσικές ενέργειες στην Κριμαία, παραδέχτηκε ο ηγέτης των προστατευόμενων της Άγκυρας Τατάρων.

Ο ίδιος είπε ότι με τουρκικά χρήματα συγκροτήθηκε ένα τάγμα Τατάρων το οποίο συμβάλει στον αποκλεισμό της Κριμαίας και στη διενέργεια σαμποτάζ αναλαμβάνοντας και την ευθύνη για τη δολιοφθορά στο ηλεκτρικό δίκτυο της χερσονήσου.

Σε συνέντευξή του, ο Λενούρ Ισλιαμόφ ο οποίος εκπροσωπεί την οργάνωση Majils των Τατάρων της Κριμαίας, δήλωσε σε ουκρανικά μέσα πως η Τουρκία έχει ενεργό ρόλο στον σχηματισμό του ταταρικού τάγματος με σκοπό τη διενέργεια επιχειρήσεων στην ελεγχόμενη από τους Ρώσους Κριμαία.

«Την ώρα που οι Ουκρανοί διστάζουν το τουρκικό υπουργείο Άμυνας μας υποστηρίζει ήδη», είπε και τόνισε πως η Τουρκία εφοδίασε τους Τατάρους με υλικό επιμελητείας. Το ταταρικό τάγμα υποτίθεται ότι βασίζεται σε «προσφορές» ιδιωτών και ο Ισλιαμόφ ελπίζει πως το τάγμα θα ενταχθεί στις τάξεις του Ουκρανικού στρατού, άποψη που δεν φαίνεται να συμμερίζονται, πάντως, οι Ουκρανοί.

Το τάγμα έχει δύναμη 560 ανδρών και σύμφωνα με τον Ισλιαμόφ βασική του αποστολή θα είναι η διενέργεια επιθέσεων και σαμποτάζ εντός της Κριμαίας. Ο ίδιος υπόσχεται να «απελευθερώσει» τους Τατάρους από τον ρωσικό ζυγό σε έναν χρόνο.

Ωστόσο το όλο θέμα γεννά ερωτηματικά. Διότι οι δηλώσεις αυτές, υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν γίνονται δημόσια. Εκτός κι αν ο σκοπός για τον οποίοι γίνονται είναι για επίδειξη της δυναμικής της «μαμάς» Τουρκίας εντός «ρωσικού» εδάφους.

Οι δηλώσεις του Τάταρου μόνο έναν εξυπηρετούν, τη Μόσχα, δίνοντάς της το ηθικό και πρακτικό υπόβαθρο για να συντρίψει την όποια κίνηση από πλευράς Τατάρων.

https://www.rt.com/news/327170-crimea-tatar-batallion-turkey/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: