Το στοίχημα της εξωτερικής πολιτικής




Κύριο άρθρο της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ

Είναι αναμφισβήτητα δύσκολη για την κυβέρνηση και τη χώρα η περίοδος την οποία διανύουμε. Και είναι βάσιμη η ανησυχία για το μέλλον εξαιτίας των πολλών, σοβαρών θεμάτων που είναι σε εκκρεμότητα και θα πρέπει να ρυθμιστούν για να περάσουμε επιτέλους στη φάση της ανάπτυξης και της σταδιακής εξόδου από την κρίση.

Προβλήματα όπως το Ασφαλιστικό, η φορολόγηση των αγροτών, αλλά και το προσφυγικό είναι προφανές ότι θα σφραγίσουν τις τύχες μας για τα επόμενα χρόνια.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά που θα επηρεάσουν ή και θα καθορίσουν το αύριο του τόπου. Υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος, που ίσως να την κρύβει η σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα, αλλά είναι παρούσα και καθημερινά αποδεικνύεται εξίσου σημαντική. Απλώς δεν επηρεάζει τόσο καθοριστικά την καθημερινότητά μας.

Αυτή την άλλη πλευρά ανέδειξαν η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, οι συνομιλίες που είχε και το κλίμα μέσα στο οποίο διεξήχθησαν. Και φυσικά το συμπέρασμα που αβίαστα προέκυψε ότι όσο σοβαρά είναι τα προβλήματα που μας ταλανίζουν, εξίσου σοβαρές, αν όχι και σοβαρότερες, είναι οι προοπτικές που διανοίγονται για τη χώρα, μια και αποτελεί αμετακίνητο πυλώνα σταθερότητας σε μια περιοχή και σε μια περίοδο αστάθειας και αβεβαιότητας.

Σε αυτό το ρευστό τοπίο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου η Ελλάδα βρίσκεται στην προνομιούχο θέση να έχει τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό πεδίο, συγκροτώντας συμμαχίες και εξασφαλίζοντας συνεργασίες ικανές να διαμορφώσουν νέα δεδομένα. Ηδη η υπό εξέλιξη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου, με βασικό όπλο την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της περιοχής, μας αναδεικνύει σε ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη. Και οι προοπτικές ενισχύονται αν συνεκτιμηθούν και οι παρενέργειες που μοιραία θα προκύψουν από την ένταση στις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας.

Αλλά φυσικά οι διεθνείς σχέσεις και συνεργασίες δεν επιτυγχάνονται με κάποιον αυτόματο πιλότο. Προϋποθέτουν μεθοδικότητα, σχεδιασμό και ρεαλισμό. Αποσαφηνισμένες θέσεις και απόψεις, σαφή προγραμματισμό, αποφασιστικότητα στους χειρισμούς. Και, το κυριότερο, αξιοπιστία. Την εγγύηση που οφείλει να συνεισφέρει ο κάθε συμβαλλόμενος στην όποιας μορφής συνεργασία.

Το παιχνίδι στην περιοχή έχει ανοίξει και η γεωπολιτική μας θέση μάς επιτρέπει να προσβλέπουμε μέχρι και σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Αλλά υπό την προϋπόθεση να ξεπεράσουμε επιτέλους τα μνημονιακά μας αδιέξοδα και να βάλουμε τέλος στις εκκρεμότητες που μας κρατάνε δέσμιους στο χθες, σε μια περίοδο που το μέλλον είναι εδώ και μας καλεί να το κερδίσουμε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: