“Τα βρήκαν σε όλα” Λαβρόφ και Αναστασιάδης




Την κοινή τους αντίληψη σε κρίσιμα ζητήματα επαναβεβαίωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο.

Μιλώντας στο γεύμα που του παρέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Λαβρόφ ανέφερε ότι η Ρωσία είναι δεσμευμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να διασφαλιστεί ότι τα ψηφίσματα αποτελούν τη βάση για τις δύο κοινότητες στην Κύπρο να φθάσουν σε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση με στόχο την εφαρμογή όλων των αρχών και αποφάσεων του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε την επίσκεψη του κ. Λαβρόφ πολύ σημαντική και πολύ επίκαιρη λόγω των εξελίξεων και στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι είχαν σήμερα μια πολύ εποικοδομητική και ουσιώδη ανταλλαγή απόψεων.

“Είχαμε σήμερα, όπως κάθε φορά που συναντιόμαστε, μία πολύ εποικοδομητική και ουσιώδη ανταλλαγή απόψεων. Έχουμε επαναβεβαιώσει για ακόμα μια φορά το άριστο επίπεδο διμερών σχέσεων, την πολύτιμη στήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς την Κύπρο, καθώς και την κοινή αντίληψη σε κρίσιμα ζητήματα στη διεθνή ατζέντα”, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Επίσης, επεσήμανε ότι ο κύριος στόχος τους ήταν να συνεχιστεί και να εμβαθυνθεί ο διάλογος και να προωθηθεί η διμερής και περιφερειακή συνεργασίας, όπως ήταν εμφανές κατά τη διάρκεια των δύο πρόσφατων επισκέψεών του στη Ρωσική Ομοσπονδία, όπου είχε καρποφόρες και εποικοδομητικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μεντβέντεβ.

Ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία για μία ακόμη φορά επαναβεβαίωσε την πρακτική και παραδοσιακή στήριξη στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, στη βάση των αρχών που εδράζονται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

“Για αυτή τη μακρόχρονη στήριξη, τόσο η Κυβέρνηση όσο και ο λαός της Κύπρου είναι ευγνώμονες”, είπε.

Επίσης, έκανε αναφορά στις γνώσεις του κ. Λαβρόφ για το Κυπριακό.

Όπως είπε, εκτός από το γεγονός ότι για ιστορικούς και πολιτικούς λόγους οι δύο χώρες έχουν διατηρήσει εξαιρετικές σχέσεις δια μέσου των ετών, υπάρχει σήμερα και μία ποιότητα στις διμερείς σχέσεις που επεκτείνεται πέραν της ειλικρινούς φιλίας ή του κοινού ιστορικού και συμφερόντων.

“Αυτή η ποιότητα και μοναδικότητα αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη βαθιά γνώση και ειδική σχέση του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, του αγαπητού μου φίλου Σεργκέι Λαβρόφ, με τη χώρα μας”, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε ότι “είναι χωρίς αμφιβολία προνόμιο να έχουμε ένα διπλωμάτη και αξιωματούχο της εμβέλειας του Σεργκέι Λαβρόφ στενό φίλο του νησιού μας”.

“Το πολιτικό του βάρος και η εκτενής εξοικείωση του με τη χώρα μας και το πολιτικό της πρόβλημα υπήρξαν θεμελιώδη στη διατήρηση του Κυπριακού στη σωστή του προοπτική”, επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Λαβρόφ είναι ένας εξαιρετικός διπλωμάτης, λόγω της τεράστιας εμπειρίας του, αλλά και της κατανόησης και του αισθήματος σεβασμού προς τις πολιτικές ευαισθησίες των ομολόγων του και της σταθερής δέσμευσης του στις αρχές.

“Είναι η αφοσίωση και η αίσθηση εμπιστοσύνης που εμπνέει με τη στάση του. Όλα αυτά τον καθιστούν πολύ σημαντικό εταίρο. Δεν μπορούμε παρά να είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες και να αισθανόμαστε τυχεροί που έχουμε ένα τόσο εξέχων άτομο ως πραγματικό φίλο της Κύπρου”, επεσήμανε ο Πρόεδρος.

Είπε, επίσης, ότι η φιλία του κ. Λαβρόφ έχει αντέξει στο χρόνο και έχει φθάσει σε πρωτοφανή επίπεδα εμπιστοσύνης και αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας.

Ο κ. Λαβρόφ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ρωσίας στο διεθνές δίκαιο για την επίλυση των προβλημάτων και ειδικά την εξεύρεση συγκλίσεων.

Ανέφερε ότι η Ρωσία είναι δεσμευμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να διασφαλιστεί ότι τα ψηφίσματα αποτελούν τη βάση για τις δύο κοινότητες στην Κύπρο να φθάσουν σε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση με στόχο την εφαρμογή όλων των αρχών και αποφάσεων του ΟΗΕ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι οι δύο χώρες γιορτάζουν φέτος την 55η επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, αναφέροντας παράλληλα ότι οι ιστορικοί δεσμοί τους εκτείνονται αιώνες πίσω.

Ανέφερε τέλος ότι συζήτησε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, με τον οποίο συναντήθηκε νωρίτερα χθες, τις πρώτες καταγεγραμμένες επαφές μεταξύ Ρώσων και Κύπριων ιερέων, στις αρχές του 11ου αιώνα. Μετρούμε μια χιλιετηρίδα σχέσεων, κάτι που θα μπορούσε να εορταστεί, κατέληξε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: