“Σποδός Κυπρίη οβολοί τρεις”: Δεν τους φοβόμαστε…




Της ΕΛΕΝΗΣ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ*

Η αξία του κεκαυμένου χαλκού, της σκουριάς, είναι ευτελής, μόνο τρεις οβολοί. Τόση είναι δυστυχώς και η αξία των αντιστάσεών μας στην τουρκική επέλαση.

Θυμάμαι, όταν για πρώτη φορά ο Μπαγίς εφέντης χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία ως μη υφισταμένη και διέκοψα τη συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας-ΕΕ, η ηγεσία των διαχρονικά φανατικών της λύσης και φίλων της λατρευτής τους ερντογανικής Τουρκίας, με υπέβαλαν σε ιερά εξέταση και επεχείρησαν κανονικό bullying, τρομοκράτηση, εκφοβισμό και απαξίωση. Χρειάστηκε να τα πει δέκα φορές ο Μπαγίς για να ξεροκαταπιούν και να ψελλίσουν κάτι σαν διαμαρτυρία. Ακόμη αποκρύπτουν απο τον λαό ότι σε επίσημα έγγραφα της ΕΕ γίνεται λόγος από την Τουρκία για «εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία», ότι οι συνομιλίες προχωρούν κι εμείς συμμετέχουμε σε αυτές ως οι ρωμιοί του νότου. Σποδός κυπρίη οβολοί τρεις (τότε έβαλαν την κυρία Ανδρούλα Βασιλείου να απομαγνητοφωνήσει τα όσα είπε ο Μπαγίς και ανακοίνωσαν ότι ο Μπαγίς δεν είπε τέτοια κακά λόγια, απλά εγώ δεν κατάλαβα).

Χτες, ο προφήτης Άιντα δήλωσε ότι τον Δεκέμβριο θα υπάρξει τριμερής διάσκεψη για την ασφάλεια, την όποια μετέτρεψε στη συνέχεια σε πενταμερή και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε πολυμερή. Σημασία έχει ότι φτάσαμε στο τέλος. Διεθνής διάσκεψη για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις σημαίνει ότι οι συνομιλίες έφτασαν στο τέλος. Παράλληλα μας δουλεύουν ψιλό γαζί για ακανθώδη ζητήματα που παραμένουν δήθεν άλυτα, ενώ ο καθένας κατανοεί ότι οι τουρκικοί όροι έχουν γίνει πλήρως αποδεκτοί και η κακοποίηση της αλήθειας δείχνει το αληθινό πρόσωπο των φανατικών της «λύσης τώρα».

Τρία φαινόμενα αντιμετωπίζουμε προσμετρώντας τις αντοχές του λαού κάθε δευτερόλεπτο αγρύπνιας και αγωνίας που περνάμε: Την ηθική αυτοκτονία όσων αποκρύπτουν ή παραποιούν την αλήθεια και οχυρώνονται πίσω από τα κατά συνθήκην ψεύδη, την εθελουσία αμνησία των πολιτών, που οφείλεται στον εθισμό και στον μιθριδατισμό των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων και το bullying που διεξάγεται συστηματικά εναντίον όσων αντιστέκονται. Αν κάποιος διαβάσει τι γράφουν στο διαδίκτυο συγκεκριμένα άτομα με το όνομα ή το ψευδώνυμό τους εναντίον όσων δεν αποδέχονται να γίνουν πλασιέδες μιας άθλιας λύσης που θέλει να μας επιβάλει ο κάθε εμποράκος κανναβουριού και ψευδαισθήσεων, θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για άρτια οργανωμένο πόλεμο εκφοβισμού και διασυρμού πολιτών.

Δεν τους φοβόμαστε: Γιατί σποδός κυπρίη οβολοί τρεις!

Πρωτάκουσα αυτή τη φράση στο γυμνάσιο από τον δάσκαλό μου τον Ανδρέα Παστελλά. Τη θυμήθηκα μετά από τόσα χρόνια και την ανασύστησα με τη βοήθεια του Σάββα Παύλου, που τον ευχαριστώ θερμά. Τη θυμήθηκα ακούγοντας τις συζητήσεις για το άλλο τεράστιο μέτωπο, τη διαφθορά και την κακοδαιμονία που μαστίζει την κυπριακή Πολιτεία. Πρόσφατη έκφανση της οποίας είναι η αντιπαλότητα σχετικά με τον Γενικό Ελεγκτή, τις υπουργικές, κομματικές προεδρικές και εισαγγελικές παρεμβάσεις και τον ευτελισμό της δημόσιας και ιδιωτικής μας ζωής στην Κύπρο. Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν πάμπολλα, άλλωστε κεκαυμένος χαλκός εσμέν. Αγιωμένα ρινίσματα. Κρουσμένοι, ευτελείς. Η παρακμή είναι πασιφανής, ο δημόσιος διάλογος βρίσκεται στο ναδίρ της ποιότητας και ο πολιτικός μας πολιτισμός πνέει τα λοίσθια. Τι δεν έχουν σκαρφιστεί αυτές τις μέρες για να με πλήξουν προσωπικά και να πλήξουν την «Αλληλεγγύη»; Μια απλή ανάγνωση συγκεκριμένων εφημερίδων σε κάνει να απορείς με την ένδεια επιχειρημάτων και στοιχειωδώς ορθολογιστικής προσέγγισης, με αποτέλεσμα να οδηγείται ο γράφων, άλλοτε ενυπόγραφα άλλοτε ως κουκουλοφόρος, σε ανοησίες. Το κακό είναι πως δεν είναι όλοι σε θέση να διακρίνουν την ανοησία, άλλωστε η κοινωνία έχει εθισθεί όπως είπα, στο να αποδέχεται ότι ακούει ως αληθινό, διότι την επαύριον θα το ξεχάσει και θα το κατατάξει στο αρχείο των κλειστών υποθέσεων. Όλοι όμως μιλούν για σκάνδαλα και τιμωρία των ενόχων, ενώ οι συνομιλίες προελαύνουν και η λύση είναι επί θύραις. Μια λύση που θα εξαγνίσει όλους αυτούς που εγκλημάτησαν και εγκληματούν εναντίον της οικονομίας, της ηθικής, της παιδείας, της αλήθειας, της ιδιωτικής και πολιτικής μας ζωής, εναντίον της ιστορίας. Η αβελτηρία του πολιτικού κόσμου καταγράφεται ως μη αναστρέψιμο γεγονός, και εκείνοι που οφείλουν να αντιδράσουν υπό μανδραγόρα καθεύδουν.

Μίλησα πιο πάνω για τους κουκουλοφόρους που οχυρώνονται συνήθως πίσω από την ανωνυμία και, με άθλια γλώσσα αγραμμάτων και ημιμαθών, προσβάλλουν κυρίως την αισθητική και την αρμονία της λογικής.

Βεβαίως δεν είναι δυνατό να υπάρξει διάλογος με τα άτομα αυτά, τα οποία μάλλον ενεργούν συντεταγμένα και υπερασπίζονται τι ακριβώς; Τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία από τους θανάσιμους εχθρούς της που είναι όσοι μιλούν για τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα και άλλες ανάλογες ανοησίες.

Είναι όμως υποχρέωση εκείνων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα να αντιδράσουν. Σήμερα μας λένε χαμαιλέοντες, αύριο θα μας λένε χάννους. Γιατί είναι γεγονός ότι η Κύπρος συνθηκολόγησε, υποτάχθηκε, εξουθενώθηκε, ο λαός δεν αντιδρά και οι όντως «χαμαιλέοντες» κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Έχω τοποθετηθεί πολλές φορές τον τελευταίο καιρό για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αδράνεια και το κώμα στο οποίο έχει περιπέσει ο πολίτης που ενώ ώφειλε να γρηγορεί, δέχεται αδιαμαρτύρητα πασιφανώς ψευδείς πληροφορίες και αναμένει να μετατραπεί η Κύπρος σε Ελντοράντο και οι Κύπριοι σε κροίσους.

Πλην όμως σποδός Κυπρίη οβολοί τρεις!

*Η Ελένη Θεοχάρους είναι ευρωβουλευτής.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: