Συντηρεί την πενταμερή ο Άιντα: Θα μεταβεί στην Αθήνα, ανοικτή γραμμή με το Λονδίνο




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τα Ηνωμένα Έθνη, διά του Έσπεν Μπαρθ Άιντα, συντηρεί το θέμα της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό ενώ ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού έχει εξαγγείλει επίσκεψη στην Αθήνα, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με Λονδίνο, προφανώς για το θέμα αυτό.

Ο κ. Άιντα, που περιορίστηκε να αναφέρει πως «σε κάποιο στάδιο θα πρέπει και οι πέντε να συναντηθούν», έχει ουσιαστικά καθορίσει τη σύνθεση μιας διάσκεψης, υιοθετώντας εν πολλοίς τη διαχρονική θέση της τουρκικής πλευράς. Δηλαδή, συνάντηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων, των Ε/κ και τωνΤ/κ. Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος χθες συναντήθηκε στα κατεχόμενα με τον Μουσταφά Ακιντζί, επανέλαβε αυτή τη θέση, παρά το γεγονός ότι του έχει απαντήσει προχθές ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε πολυμερή σημειώνοντας ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην προχθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, συζητήθηκε μόνο το περιουσιακό. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, δεν υπήρξε καμία διαφοροποίηση από τις μέχρι σήμερα εκατέρωθεν θέσεις. Ο κ. Άιντα ανέφερε χθες πως έχει γίνει αρκετή δουλειά στο περιουσιακό, αλλά και ότι υπάρχουν ωστόσο κάποιες ιδέες οι οποίες εξετάζονται αυτή τη στιγμή έτσι ώστε να μην πρέπει να ξοδευτεί τόσος πολύς χρόνος στο περιουσιακό και να προχωρήσει η διαδικασία με άλλα εναπομείναντα κεφάλαια. Το πρόβλημα, βεβαίως, όπως σημείωναν ενημερωμένες πηγές, δεν είναι η έλλειψη ιδεών αλλά η διαφωνία που διαπιστώνεται στο θέμα αρχής. Ποιος, δηλαδή, έχει προτεραιότητα στην περιουσία -ο νόμιμος ιδιοκτήτης ή ο σφετεριστής, ο λεγόμενος χρήστης.

«Είμαι πεπεισμένος ότι βλέπουμε ένα περίγραμμα διευθέτησης στο περιουσιακό και με το οποίο οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να ζήσουν άνετα, δεν είμαι ωστόσο έτοιμος να πω ακριβώς τι θα είναι αυτό, πριν ολοκληρώσουν τη συζήτηση οι ηγέτες», σημείωσε ο κ. Άιντα, που μιλούσε μετά τη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί. Όπως αναφέρει τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ αναφέρθηκε και στο θέμα της οικονομίας. Είπε πως μια πολύ θετική εξέλιξη των τελευταίων εβδομάδων έχει να κάνει με το ότι κατάφεραν να επικεντρωθούν σε θέματα οικονομίας. Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο γεγονός ότι οι Αναστασιάδης και Ακιντζί υποβοηθούνται πλέον από «εθνικές αρχές»(;) αλλά και ειδικούς από την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς εξετάζουν πτυχές του τραπεζικού τομέα και θέματα φορολογίας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Ο ΕΣΠΕΝ Μπαρθ Άιντα ρωτήθηκε και χθες για τα δημοψηφίσματα σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα αλλά και ότι οι δύο ηγέτες επαναλαμβάνουν διαρκώς ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. «Το συντομότερο αλλά όταν θα έχουμε ολοκληρώσει χωρίς να επιμένουμε σε ημερομηνίες. Εγώ απλά επιμένω να προχωρούμε μπροστά, να μην χάνουμε χρόνο και να εισέλθουμε στα θέματα τα οποία μπορεί να μην αποτελούν θέματα διαφωνίας αλλά στα οποία χρειάζεται σκληρή δουλειά πριν τη δημιουργία μιας ομοσπονδιακής χώρας, καθώς υπάρχουν πολύ περισσότερα για τη χώρα από το ζήτημα της ισορροπίας μεταξύ Τ/κ και Ε/κ» δήλωσε.

«ΣΚΛΗΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ»: Ο ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ του ΟΗΕ σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με τον Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι ήταν ουσιαστική και καλή προσθέτοντας ότι εργάζονται αυτές τις μέρες σκληρά για να είναι όσο το δυνατό πιο παραγωγικές οι τελευταίες συναντήσεις της χρονιάς και πως στη συνάντηση της ερχόμενης Κυριακής θα συζητήσουν το πρόγραμμα για τον Ιανουάριο.

Υπήρξε εποικοδομητικό άνοιγμα σε κάποιες από τις ουσιώδεις πτυχές και αυτό που προσπαθούμε τώρα είναι να διαπιστώσουμε ποιες είναι ακριβώς αυτές οι πιο σημαντικές πτυχές οι οποίες θα μπορούσαν να τεθούν μόνο στο πλαίσιο ενός τελικού γύρου διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

ΜΠΟΥΡΤΖΙΟΥ: ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα στους διαπραγματευτές: Δεν φθάσαμε στο στάδιο υποβολής σχεδίου τον Ιανουάριο

Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗ διαδικασία δεν έχει φθάσει στο σημείο να υποβληθεί σχέδιο λύσης του Κυπριακού τον Ιανουάριο του 2016. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού σχολιάζοντας δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο.

Ο κ. Μπουρτζιού είπε πως «η επιθυμία και πρόθεσή μας είναι να φτάσουμε σε λύση το συντομότερο παραμένουν. Ελπίζω ότι το επόμενο δίμηνο θα χρησιμοποιηθεί καλά και να φθάσουμε σε αυτό το στάδιο». Αναφερόμενος στην προχθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί είπε πως η συζήτηση επικεντρώθηκε στα θέματα του περιουσιακού και πως δεν ήταν δυνατόν να καλυφθεί απόσταση και σε άλλα θέματα. Είπε ακόμη πως λεπτομέρειες θα δοθούν μετά τη συνάντηση της ερχόμενης Κυριακής, στις 20 Δεκεμβρίου, εάν οι ηγέτες αισθάνονται ότι αυτό είναι απαραίτητο.

Υποστηρίζοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι πάντα αισιόδοξη και πάντα με καλή θέληση, ο Μπουρτζιού είπε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να ολοκληρωθεί η διαδικασία με επιτυχία και ότι «αν κάθεσαι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την προκατάληψη ότι η άλλη πλευρά δεν θέλει λύση, δεν μπορεί η προσπάθεια να ευδοκιμήσει.
Ο Μπαρίς Μπουρτζιού σημείωσε ότι υπάλληλοι από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα έχουν συναντηθεί με τις ομάδες των διαπραγματεύσεων και ότι το μήνυμα που μετέφεραν ήταν ότι θα είναι έτοιμοι να συμβάλουν στην λύση, τεχνικά και οικονομικά. Ο Μπαρίς Μπουρτζιού πρόσθεσε ότι οι ξένοι αξιωματούχοι είπαν ότι θα εργαστούν γρήγορα και να προετοιμαστούν για έγκαιρη λύση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: