Συναγερμός στην Αμερική και την Ευρώπη για τρομοκρατικά κτυπήματα την Πρωτοχρονιά




Συναγερμός έχει σημάνει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς υπάρχουν φόβοι για τρομοκρατικά χτυπήματα μέσα στις γιορτές, ενώ και στις Ηνωμένες Πολιτείες οι αρχές ασφαλείας βρίσκονται σε εγρήγορση. Ιδιαίτερα στη Νέα Υόρκη και στην Πλατεία Τάιμς Σκουέαρ οι αστυνομικοί και οι στρατιώτες είναι παντού.

Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν εφαρμοστεί ενόψει των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς στη Νέα Υόρκη, ιδίως τις εκδηλώσεις στην Τάιμς Σκουέρ, είναι «πιο ενισχυμένα από ποτέ» διαβεβαίωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο.

«Θέλω όλος ο κόσμος να το κατανοήσει και να το μάθει ότι η αστυνομία της Νέας Υόρκης είναι έτοιμη, τα μέτρα που λήφθηκαν για την Πρωτοχρονιά είναι πιο ενισχυμένα από ποτέ» επισήμανε ο δήμαρχος σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό δίκτυο WOR 710.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Δύο άτομα συνέλαβαν οι βελγικές αρχές. Οι συλληφθέντες φέρονται να ετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Επίσης, στο Λονδίνο συνελήφθησαν δυο φανατικοί μουσουλμάνοι που σχεδίαζαν επιθέσεις αυτοκτονίας. Πρόκειται για ένα ζευγάρι, τον 25χρονο, Μοχάμεντ Ρίμαν και τη σύζυγό του, Σάνα Αχμέντ Καν.

Κατά τη διάρκεια ερευνών την Κυριακή και τη Δευτέρα σε σπίτια στις Βρυξέλλες και την Λιέγη, τέθηκαν υπό κράτηση συνολικά έξι άτομα. Τα τέσσερα αφέθηκαν αργότερα ελεύθερα.

Στα σπίτια που ελέγχθησαν βρέθηκε στρατιωτικός εξοπλισμός και φυλλάδια με προπαγάνδα υπέρ των τζιχαντιστών. Δεν βρέθηκαν ωστόσο όπλα ή εκρηκτικά.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος των επιθέσεων θα γινόταν αστυνομική διοίκηση κοντά στην Γκραν Πλας.

Το Βέλγιο βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, κατά τις οποίες έχασαν την ζωή τους 130 άτομα. Δύο από τους βομβιστές αυτοκτονίας στο Παρίσι, ο Μπραχίμ Αμπντεσλάμ και ο Μπιλάλ Χαντφί, ζούσαν στο Βέλγιο.

— Στο Λονδίνο συνελήφθησαν δυο φανατικοί μουσουλμάνοι που σχεδίαζαν επιθέσεις αυτοκτονίας. Πρόκειται για ένα

Όπως μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο, Sky News, το ζευγάρι, ο 25χρονος, Μοχάμεντ Ρίμαν και η σύζυγός του, Σάνα Αχμέντ Καν, ετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα και, μάλιστα, επίθεση αυτοκτονίας.

Στο σπίτι του ζευγαριού βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών, ικανές να φτιάξουν βόμβα που θα προκαλούσε πολλά θύματα, ενώ έδωσαν στη δημοσιότητα και βίντεο, στο οποίο φέρεται ο Μοχάμεντ Ρίμαν να δοκιμάζει εκρηκτικά.

Βρετανικά μέσα μετέδωσαν ότι το Λονδίνο θα είναι σε κατάσταση συναγερμού εν όψει των εορτασμών για την αλλαγή του χρόνου, καθώς υπάρχουν φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα.

Ανάλογη προειδοποίηση εξέδωσαν προ ημερών και οι αρχές στην Αυστρία για πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Δύο συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατικά χτυπήματα το βράδυ της Πρωτοχρονιάς έγιναν και στις Βρυξέλλες, ωστόσο οι αστυνομία δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχό της, η Νέα Υόρκη θα μπορεί κυρίως να υπολογίζει στη συνδρομή της νεοσυσταθείσας μονάδας για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας (Critical Response Command) που αριθμεί 500 στελέχη.

«Ο σχεδιασμός είναι εξαιρετικός» υπογράμμισε ο Μπλάζιο, ο οποίος προήδρευσε τη Δευτέρα σε μια προπαρασκευαστική σύσκεψη με την παρουσία εκπροσώπων της αστυνομίας της Νέας Υόρκης όπως επίσης και του συνόλου των δυνάμεων ασφαλείας της πόλης, περιλαμβανομένου του τοπικού παραρτήματος της ομοσπονδιακής αστυνομίας FBI.

Η Νέα Υόρκη «είναι η καλύτερα προετοιμασμένη πόλη της χώρας για να σταματήσει την τρομοκρατία» τόνισε ο δήμαρχος, ο οποίος επιπλέον σημείωσε ότι «οι πολίτες μπορούν να είναι βέβαιοι ότι θα προστατευτούν επαρκώς την Πρωτοχρονιά».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: