Σύμφωνο συμβίωσης: Διαφοροποιήσεις βουλευτών από θέση του κόμματός τους




Η παρουσία υπουργών για να υπεραμυνθούν τις νέες ρυθμίσεις , οι έντονες αντιπαραθέσεις αλλά και ορισμένες διαφοροποιήσεις βουλευτών από την γραμμή του κόμματος τους χαρακτηρίζουν την συζήτηση στην Ολομέλεια, του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης που συνεχίζεται ενώ σε λίγη ώρα αναμένεται να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν επί της αρχής, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Χρυσή Αυγή.

«Αν υπήρχε η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, σήμερα δεν θα κάναμε αυτή την συζήτηση», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, που έκανε λόγο για νομοσχέδιο τομή που κατοχυρώνει αυτονόητα ατομικά δικαιώματα.

«Αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι μόνο μια ρυθμιστική αρχή. Είναι η ελάχιστη εικόνα του κόσμου που επιθυμούμε να οικοδομήσουμε. Την εικόνα της ισότητας, της ελευθερίας της δημοκρατίας», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου.

Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη ξεκαθάρισε ότι θα υπερψηφίσει το Σύμφωνο Συμβίωσης μετά την ρητή διαβεβαίωση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι δεν τίθεται θέμα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα και η βουλευτής της ΝΔ Νίκη Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει το Σύμφωνο Συμβίωσης όπως το ίδιο έκανε και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις, που είπε χαρακτηριστικά:

«Πρέπει να σταματήσει αυτή η βαρβαρότητα. Έλεος πια με αυτή την βαρβαρότητα. Να ψηφίσουμε ως έχει το νομοσχέδιο και θα το διορθώσουμε».

Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη, χαρακτήρισε απαραίτητο το Σύμφωνο Συμβίωσης, ενώ απευθυνόμενη προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «είναι λυπηρό να έχουν ακουστεί τόσες απαξιοτικές αναφορές από τον κυβερνητικό σας εταίρο».

Το πολιτικό πάντως θερμόμετρο, ανέβηκε αρκετές φορές στα ύψη.

Οι βαριές αναφορές των βουλευτών της Χρυσής Αυγής κατά των ομόφυλων ζευγαριών προκάλεσαν, πολλές φορές τις διαμαρτυρίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε και μεταξύ του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη, και του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά.

«Αν συνευρεθεί κάποιος με τον κ. Κατσίκη τότε θα κατηγορηθεί για κτηνοβασία», ανέφερε ο κ. Αμυράς, σχολιάζοντας τις έντονες επικριτικές αναφορές του για τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Εδώ μέσα υπάρχει ένας πολιτικός αλήτης που λέγεται Αμυράς. Θα προβώ σε μήνυση εναντίον του για τα όσα είπε για μένα», αντέδρασε ο κ. Κατσίκης.

«Να σε αποκαλεί πολιτικό αλήτη ο ομοφοβικός Κατσίκης κάτι κάνεις καλά», αντέτεινε ο κ. Αμυράς, ενώ ο προεδρεύων του Σώματος Γιώργος Λαμπρούλης, έδωσε τέλος στην αντιπαράθεση, ζητώντας να μην γραφτούν στα πρακτικά οι εκφράσεις που ακούστηκαν.

Ο εισηγητής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, παρά τις βελτιωτικές αλλαγές του υπουργού Δικαιοσύνης, μίλησε για τρία ζητήματα που μένουν ανοικτά και δεν ρυθμίζονται. Τον γάμο, την υιοθεσία και την ιθαγένεια,

«Για εμάς τα τρία αυτά ζητήματα δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως. Είναι κόκκινη γραμμή. Τα δικαστήρια θα ερμηνεύσουν το νόμο όχι την διάθεση του υπουργού. Η ΝΔ με συναινετική διάθεση προσήλθε στην Επιτροπή. Καμία όμως από τις προϋποθέσεις που έθεσε δεν τηρήθηκε», τόνισε.

Ο εισηγητής της ΝΔ, δήλωσε ακόμα ότι το κόμμα του είναι κάθετα αντίθετο στις περισσότερες διατάξεις για αλλαγές του ποινικού κώδικα, υποστηρίζοντας ότι είναι θεσμικά επικίνδυνες.

Παράλληλα, χαρακτήρισε απολύτως προκλητικό το άρθρο 28 που απαλλάσσει το δράστη για παρακώλυση συγκοινωνίας, ενώ έκανε λόγο για αντισυνταγματικότητα σε ότι αφορά την διάταξη με τις αυξημένες αρμοδιότητες της προέδρου του Αρείου Πάγου.

Την διαφωνία του με το Σύμφωνο Συμβίωσης εξέφρασε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης, και υποστήριξε ότι το Σύμφωνο Συμβίωσης περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει στα ομόφυλα ζευγάρια, παρά αυτά που θέλει να λύσει. Ξεκαθάρισε πάντως ότι θα υπερψηφίσει όλα τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου.

«Ανοίγει όχι απλά το παράθυρο αλλά την πόρτα για την υιοθεσία. Διαλέξτε αν τους θεωρείτε συζύγους και μπορούν να υιοθετήσουν ή αν δεν θα μπορούν. Το άρθρο 21 του συντάγματος αναφέρει συγκεκριμένα και ρητά ότι η οικογένεια είναι θεμέλιο συντήρησης και προαγωγής του έθνους. Ερώτηση. Μπορεί να προαχθεί από μια υιοθεσία ομοφυλοφίλων; Να διασφαλιστούν ναι τα δικαιώματα, όχι όμως να ξεπεράσουμε και τα όρια του συντάγματος», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης.

«Θέλετε να αλλάξετε ένα θεσμό χιλιάδων ετών. Τον θεσμό της οικογένειας. Ο θεσμός της οικογένειας είναι φυσικός, ευλογημένος από την εκκλησία. Εσείς ισχυρίζεστε ότι είναι φαινόμενο φυσικό η ομοφυλοφιλία. Παρά φύση είναι αυτό το φαινόμενο είτε σας αρέσει είτε όχι. Και ο ίδιος ο ποινικός κώδικας το έχει προβλέψει αυτό. Θέλετε να διαλύσετε ένα θεσμό χιλιάδων ετών, τον θεσμό της οικογένειας, χάριν δήθεν δικαιωμάτων», υποστήριξε μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.

Τομή χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την διεύρυνση του Συμφώνου Συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, τονίζοντας ότι αίρει τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ενώ αναγνωρίζει για πρώτη φορά, τους οικογενειακούς δεσμούς τους με όλα τα δικαιώματα, εργασιακά, κληρονομικά, φορολογικά ή ασφαλιστικά.

Παράλληλα, έκανε λόγο για ομοφοβικές εκφράσεις που ακούστηκαν για το νομοσχέδιο ενώ κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να θεσπίσει σύντομα, και τον πολιτικό γάμο και την αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Ξεκαθάρισε δε, ότι η ίδια είναι υπέρ της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, κατηγορώντας όσους αντιδρούν ότι την επικαλούνται «με τρόπο δημαγωγικό, ως φόβητρο και ως μπαμπούλα».

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός, μίλησε «για μέρα ντροπής» και κατηγόρησε όσους το υπερασπίζονται ότι, «φτάνουν στο σημείο να παρουσιάζουν πράγματα που είναι ενάντια στη φύση, ως λογικά και το αφύσικο να το κάνουν φυσικό».

Υπέρ των άρθρων για το Σύμφωνο Συμβίωσης, τάχθηκε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ενώ ζήτησε την απόσυρση σειρά διατάξεων και κυρίως τη διάταξη που αφορά την απαλλαγή από το αδίκημα για παρακώλυση συγκοινωνίας για λόγους ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος και το άρθρο 46 που δίνει το δικαίωμα στη πρόεδρο του Αρείου Πάγου να ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο σε δικαστές.

Κατά επί της αρχής αλλά και επί των άρθρων, δήλωσε ότι είναι το κόμμα του, ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.

«Θεωρούμε ότι ο ομόφυλος σεξουαλικός προσανατολισμός ή η συμβίωση δεν γεννά ατομικά δικαιώματα που ανάγονται στο θεσμό της οικογένειας και της προστασίας των παιδιών. Και το αντρικό και το γυναικείο πρότυπο είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού. Το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο και για την υιοθεσία και για την απόκτηση παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια», επεσήμανε και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής, όλες τις διατάξεις που αφορούν το Σύμφωνο Συμβίωσης.

Ο εισηγητής του Ποταμιού Ιάσων Φωτήλας επεσήμανε ότι το κόμμα του στηρίζει το νομοσχέδιο, «γιατί κυρίως αποκαθιστά μια κατάφωρη αδικίας σε μια ομάδα συμπολιτών μας».

«Αποκαθιστά την ισονομία, την ισοπολιτεία, είναι ένα βήμα βελτίωσης στο σκέλος του σεβασμού στοιχειωδών δικαιωμάτων. Είναι ένα νομοσχέδιο τομή», τόνισε ο κ. Φωτήλας.

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης, τάχθηκε υπέρ του Συμφώνου Συμβίωσης, ενώ μίλησε «για ουσιαστική ευκαιρία να ξεκαθαριστεί ποια κόμματα έχουν ουσιαστικό ευρωπαϊκό προσανατολισμό και υπερασπίζονται στην πράξη ατομικά δικαιώματα».

«Είναι αδιανόητο στην εποχή της ελευθερίας και της γνώσης ορισμένοι να θέλουνε να μας επιβάλουν τον μεσαιωνικό σκοταδισμό», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Από την πλευρά της, η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επισήμανε ότι μπήκε από το παράθυρο η θεωρία των δύο άκρων χωρίζοντας την αντιπολίτευση σε δημοκρατική και μη, ανάλογα με το αν ψηφίζει ή πώς ψηφίζει το σύμφωνο συμβίωσης.

Παράλληλα, χαρακτήρισε επικίνδυνες και εγκληματικές τις θεωρίες που εξέφρασαν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος , τονίζοντας ότι «δεν είναι απλά μία άλλη άποψη αλλά παράγει και οδηγεί στη βία με κριτήριο τη σεξουαλική ζωή του άλλου».

Νατάσα Θωμά, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΘΗΝΑ

http://mignatiou.com/2015/12/i-ntropi-tis-ch-a-frasis-pezodromiou-apo-tous-vouleftes-tis-nazistikis-organosis/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: