“Αγκάθι” ακόμα τα κόκκινα δάνεια: Νέα συνάντηση οικονομικού επιτελείου-θεσμών αυτή την ώρα




Στις 4.30 το απόγευμα θα επαναληφθεί η διαπραγμάτευση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, καθώς η πρωινή συνάντηση ολοκληρώθηκε πριν λίγο.

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο, “είμαστε πολύ κοντά” δήλωσε κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών αλλά δεν αναμένεται σήμερα η κατάθεση του νομοσχεδίου.Το θέμα των κόκκινων δανείων εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό “αγκάθι” στις διαπραγματεύσεις.

Όπως εκτιμούσαν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου, θα επέλθει η τελική συμφωνία που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών συμφωνήθηκε το πλαίσιο για τη σύσταση του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Στο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο του ταμείου θα συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι της ελλληνικής κυβέρνησης και δύο των δανειστών. Νωρίτερα είχε επέλθει συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ.

Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, οι συζητήσεις θα συνεχισθούν και σήμερα. Για αυτό και οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρήσουν αύριο από την Αθήνα αντί για σήμερα το απόγευμα, που είχε αρχικά προγραμματισθεί.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ανέφεραν μετά το τέλος της συνάντησης ότι η φόρμουλα της συμφωνίας για τα κόκκινα δάνεια έχει βρεθεί και θα αφορά στην παρούσα φάση τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια. Για τα στεγαστικά δάνεια θα υπάρξει νέα ρύθμιση το νέο έτος, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

Στόχος είναι, όπως επιβεβαίωναν οι ίδιες πηγές, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη να έχει ψηφισθεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να δοθεί το πράσινο φώς για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ θέμα με τη 15ετία για τη βασική σύνταξη φαίνεται ότι έθεσαν οι εκπρόσωποι των θεσμών κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το “κουαρτέτο” δεν ζήτησε κατάργηση της 15ετίας που απαιτείται κατ’ ελάχιστον για την καταβολή κατώτατης σύνταξης αλλά υποστήριξε ότι η συνταξιοδότηση με λίγα έτη ασφάλισης, δηλαδή το όριο των 4.500 ενσήμων, λειτουργεί ως αντικίνητρο για τους εργαζόμενους να παραμείνουν στην αγορά εργασίας.

Το συγκεκριμένο ζήτημα για λήψη βασικής σύνταξης κατ’ ελάχιστον με 20 χρόνια ασφάλισης ή 6.000 ένσημα έχει τεθεί από την πλευρά των δανειστών και στο παρελθόν εγείροντας αντιδράσεις, χωρίς όμως να ληφθεί ποτέ κάποια συγκεκριμένη απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει το συνολικό της σχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, στις αρχές Ιανουαρίου.

Σ. Πολίτης, ΑΘΗΝΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης κατά την άφιξή του στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών. AΠΕ - ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές
Ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης κατά την άφιξή του στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών. AΠΕ – ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές

Προηγούμενη Ενημέρωση

Κυβερνητικοί παράγοντες εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι υπάρχει σύγκλιση, τονίζοντας μάλιστα ότι η πορεία των συζητήσεων πάει πολύ καλύτερα απ’ ότι περίμεναν.

Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση θα κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει τις προθεσμίες: Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, ώστε να εκταμιευτεί η δόση του 1 δισ. μέχρι την Παρασκευή. Η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε, γιατί ακολουθούν οι γιορτές των Χριστουγέννων και οι οργανισμοί «κατεβάζουν ρολά» δίνοντας ραντεβού πια από το νέο έτος, κάτι που θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, μια ανάσα από τη συμφωνία και για τα «κόκκινα δάνεια» που θα περάσουν στα χέρια των distress funds βρίσκονται πλέον κυβέρνηση και θεσμοί. Οι συζητήσεις συνεχίζονται σήμερα από τις 11.30 το μεσημέρι και αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το βράδυ για να κλειστεί η συνολική συμφωνία απόψε και να έρθει το 1 δισ. ευρώ την ερχόμενη Παρασκευή. Στην κυβέρνηση λένε πως το νομοσχέδιο θα έρθει άμεσα στη Βουλή και θα ψηφιστεί την Τρίτη, ώστε η εκταμίευση να γίνει την Παρασκευή, πριν δηλαδή τις αργίες των Χριστουγέννων.

«Υπάρχει σύγκλιση» με την ελληνική πρόταση για τα κόκκινα δάνεια, έλεγε κορυφαίος αξιωματούχος της κυβέρνησης στις 2.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής, οπότε διακόπηκαν οι συνομιλίες της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η συμφωνία «κόβεται στα δύο» αφού τον Δεκέμβριο θα δημιουργηθεί το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς «κόκκινων δανείων» για τα επιχειρηματικά δάνεια, από τα οποία θα ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου της εκχώρησης των προβληματικών δανείων.

«Μετά θα έρθει άλλη ρύθμιση και για τα υπόλοιπα δάνεια» έλεγαν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, παρότι δύο 24ωρα νωρίτερα οι ίδιες έλεγαν πως «όλα τα άλλα η κυβέρνηση τα έχει εξαιρέσει και δεν συζητά την εκχώρησή τους», ακολουθώντας τελικά όσα όπως προέβλεπε η συμφωνία για τα 13 προαπαιτούμενα του Eurogroup (δηλ. Δεκέμβριο τα επιχειρηματικά δάνεια και Ιανουάριο τα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ως τελική λύση για τα δάνεια επικρατέστερη είναι εκείνη που ακολουθήθηκε και στην Κύπρο:

-Θα δημιουργηθούν εταιρίες διαχείρισης κόκκινων δανείων, που θα αδειοδοτούνται από την ΤτΕ και θα λειτουργούν με βάση την ελληνική έννομη τάξη, δηλαδή όπως και οι τράπεζες. Θα ισχύσει μάλιστα και ο κώδικας δεοντολογίας της ΤτΕ.

-Θα υπάρχει μια ευρεία γκάμα επιλογών τόσο ως προς την οργάνωση της αγοράς (αυτόνομη λειτουργία των εταιριών, ή joint ventures με τις τράπεζες) όσο και για την ουσία των τύπων ρυθμίσεων.

-Εξετάζεται προστασία πρώτης κατοικίας κατά το πρότυπο των στεγαστικών δανείων με τις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στο νόμο Κατσέλη.

– Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα ισχύει ακόμα και στο ζήτημα των επιχειρηματικών δανείων που έχουν ως εχέγγυο σπίτια.

– Εξετάζεται επίσης ομαδοποίηση των δανείων που θα πουληθούν ανά κλάδο (ξενοδοχεία , ιχθυοκαλλιέργειες κλπ.)

– Η αρχή θα γίνει με την ένταξη των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, που αντιπροσωπεύουν το 40% της συνολικής αξίας κόκκινων δανείων και ανέρχονται περίπου στα 40 δισ.

Το πρωί της Παρασκευής αναμένεται να γίνει εκτενέστερη κατηγοριοποίηση των κόκκινων δανείων καθώς και εξειδίκευση του όρου «μικρομεσαίες επιχειρήσεις», που θα κρίνει από ποιο μέγεθος και πάνω θα μπαίνουν οι επιχειρήσεις στο στόχαστρο των εταιριών είσπραξης των δανείων.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, η ελληνική κυβέρνηση υποχωρεί στην ένταξη και στεγαστικών δανείων στο NPL Market, ειδικά για μεγάλα δάνεια που έχουν ανοιχτό υπόλοιπο (outstanding balance) πάνω από 1 εκατ. , ενώ η τρόικα ζητά πλήρη ένταξη όλων των δανείων, εκτός αυτών που προστατεύονται με τη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία.

Εκλεισε η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ, στο Δημόσιο το 51%

Συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ επιτεύχθηκε στη χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους εταίρους. Η λύση που συμφωνήθηκε προβλέπει διατήρηση του ελέγχου της πλειοψηφίας των μετόχων του Διαχειριστή από το Δημόσιο και διάθεση ποσοστού έως 49% σε στρατηγικό επενδυτή που θα είναι ευρωπαϊκή αντίστοιχη εταιρεία και στο Χρηματιστήριο.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τις πληροφορίες από πηγές που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση:

-Ο κλάδος της μεταφοράς ενέργειας θα αποσχιστεί από τη ΔΕΗ και θα μεταφερθεί σε εταιρεία κατά 100% θυγατρική του Δημοσίου. Το Δημόσιο θα διατηρήσει τον έλεγχο τουλάχιστον του 51% και θα διαθέσει έως και 49% σε επενδυτές μέσω Χρηματιστηρίου και σε στρατηγικό επενδυτή που θα είναι ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης δικτύων.

-Το ΔΣ θα αντικατοπτρίζει τη μετοχική σύνθεση, όπως ισχύει σε όλες τις Ανώνυμες Εταιρίες (δηλαδή το Δημόσιο θα έχει την πλειοψηφία) ενώ ο διευθύνων σύμβουλος θα προκύπτει από συμφωνία με τον στρατηγικό επενδυτή. Έτσι λύθηκε το θέμα του μάνατζμεντ που αποτελούσε το βασικό “αγκάθι” στη διαπραγμάτευση.

-Θα προηγηθεί ανεξάρτητη εκτίμηση του τιμήματος που θα εισπράξει η ΔΕΗ ως αποζημίωση για την απόσχιση του κλάδου μεταφοράς, στην οποία θα ενταχθεί και η εκκαθάριση των ενδοομιλικών εκκρεμοτήτων, ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ΔΕΗ μπορεί να αποζημιωθεί σχετικά σύντομα, από τα έσοδα που θα προκύψουν από το Χρηματιστήριο και τον στρατηγικό επενδυτή, και όχι σε βάθος χρόνου όπως αναφερόταν νωρίτερα. Μένει ωστόσο να συμφωνηθεί το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: