Πρεμιέρα για το “Lady Day” , την παράσταση για τη θρυλική Μπίλι Χόλιντεϊ




H παράσταση – φόρος τιμής στη μεγάλη ερμηνεύτρια Μπίλι Χόλιντεϊ, για πολλούς τη μεγαλύτερη τραγουδίστρια της τζαζ, κάνει σήμερα (18/12) τα μεσάνυχτα την επίσημη πρεμιέρα της στο Altera Pars (Μεγάλου Αλεξάνδρου 123, Αθήνα).

Η «Lady Day», όπως τιτλοφορείται η παράσταση, παρουσιάζει με ένα διαφορετικό βλέμμα την πολυτάραχη ζωή της μεγάλης ερμηνεύτριας, σε μια παράσταση που συνδυάζει το θέατρο με την τζαζ μουσική και τη δεκαετία του ?30 με το σήμερα.

Στον ρόλο της ανεπανάληπτης Μπίλι Χόλιντεϊ, που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή της, η Αλεξία Μπεζίκη. Στη μουσική ο σαξοφωνίστας Γιάννης Κασσέτας που παίζει, συνθέτει και ενορχηστρώνει (στο κοντραμπάσο ο Μάνος Λούτας). Το κείμενο υπογράφει η Βάσια Καρυτινού, εμπνεόμενη από τη ζωή της Χόλιντεϊ και αντλώντας από διάφορες πηγές, και τη σκηνοθεσία ο Αλέξης Τσάφας με τις αποσκευές του γεμάτες από τις πλούσιες και πολύχρωμες κινηματογραφικές του εμπειρίες στο Πράσινο Ακρωτήρι της Αφρικής.

Η ζωή της Μπίλι Χόλιντεϊ υπήρξε πολυτάραχη όσο και αυτοκαταστροφική: Εργάστηκε ως πόρνη από τα 14, ο μουσικός πατέρας της την παράτησε μικρή γεγονός που την στιγμάτισε, ανέπτυξε μια θυελλώδη σχέση με την μητέρα της, η οποία πέθανε στα 38 της (η ίδια πέθανε στα 44 της χρόνια), είχε σχέσεις και με άντρες και με γυναίκες, έκανε φυλακή και αναμορφωτήριο, ήταν εξαρτημένη από ναρκωτικά και αλκοόλ, οι περισσότεροι άντρες με τους οποίες συνδέθηκε την κακομεταχειρίζονταν, λόγω χρώματος δεν της επέτρεπαν να μπαίνει από την κεντρική είσοδο στους χώρους που τραγουδούσε -ενώ το όνομα της ήταν πρώτο στη μαρκίζα. Η ίδια παρέμεινε μέχρι τέλους ασυμβίβαστη και ντόμπρα, χωρίς ποτέ της να κατηγορήσει κανέναν για τις επιλογές της ζωής της.

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: