Ποιος χρωστά τα 800 εκ. ευρώ στο Ιράν; Τα ΕΛΠΕ ή η κυβέρνηση;




«Δεν υποσχέθηκε» ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιας αποπληρωμή της οφειλής των 800 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Ιράν, αλλά «αντιθέτως συμφωνήθηκε να βρεθούν τρόποι με σκοπό την αποπληρωμή των χρεών» και ότι η «συγκεκριμένη διαφορά είναι ιδιωτικής φύσης και ουδόλως σχετίζεται με την παρούσα Κυβέρνηση της χώρας»…

Η αλήθεια είναι ότι η οφειλή αφορά τα ΕΛΠΕ τα οποία πριν περάσουν όμως στον όμιλο Λάτση ελέγχονταν από το ελληνικό δημόσιο, αλλά αυτό δεν μειώνει στο ελάχιστο την μετατροπή της οφειλής αυτής σε διακρατικό πρόβλημα, τουλάχιστον από την πλευρά των Ιρανών

Διότι το ΥΠΕΞ θα ήταν προτιμότερο να στείλει επιστολή στην ενημερωτική ιστοσελίδα του Ιρανικού Υπουργείου Ενέργειας (http://www.Shana.ire/en/newsagency/251133/No-More-Oil-Sales-to-Greece-before-Reimbursement-of-Debts-Iran-Minister) η οποία δίνει αναλυτικό ρεπορτάζ για την συνάντηση του κ. Κοτζια με τον ιρανό υπουργό Ενέργειας.

Μεταξύ των άλλων ο Ιρανός υπουργός φέρεται να δηλώνει ότι «συμφωνήθηκε να βρεθούν οι τρόποι με σκοπό την αποπληρωμή των χρεών, πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσιπρα στο Ιράν τους προσεχείς μήνες ώστε να μην αποτελεί η οφειλή αρνητικό σημείο στις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών».

Ο Ιρανός υπουργός διεμήνυσε στην Αθήνα, με δηλώσεις του μετα την συνάντηση με τον κ. Κοτζια ότι για την οποιαδήποτε πώληση πετρελαίου, όταν αρθεί το εμπάργκο προϋπόθεση είναι η εξόφληση της οφειλής.

Συνεπώς είναι προφανές, αφού στην διάρκεια των δηλώσεων δεν υπήρξε κάποια διαφορετική τοποθέτηση από την ελληνική πλευρά , ο κ. Κοτζιας συμφώνησε να εξοφληθεί η οφειλή, πριν την επίσκεψη του κ. Τσιπρα στην Τεχεράνη και εάν ανέλαβε τέτοια δέσμευση θα πρέπει προφανώς να έχει την δέσμευση των ΕΛΠΕ ότι θα αναλάβουν την εξόφληση της παλιάς οφειλής. Είναι δική τους οφειλή.

Καθώς το Δημόσιο δεν θα μπορούσε λόγω και της οικονομικής κατάστασης να αναλάβει την ευθύνη της οφειλής αυτής, πιθανόν υπάρχει η δεύτερη σκέψη για εξόφληση των 800 εκ δολαρίων με αντάλλαγμα την παραχώρηση μεριδίου των διϋλιστηρίων των ΕΛΠΕ, στους Ιρανούς.

Αλλά αυτό φυσικά το Σχέδιο αφορά αποκλειστικά την εταιρία και θα πρέπει να περάσει και από την έγκριση της Κομισιόν και να έχει και τις ευλογίες και των Αμερικανών.

Συνεπώς το ΥΠΕΞ οφείλει να εξηγήσει που στηρίχτηκε ο υπουργός συμφωνώντας για «εξόφληση της οφειλής εντος των προσεχών μηνών…»

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ: http://mignatiou.com/2015/12/epistoli-tou-ipourgiou-exoterikon-stin-istoselida-mas-gia-iran-elpe/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: