Πέντε συμπεράσματα από τις εκλογές στη Γαλλία




Του Πιερ Μπριανσόν*

Το Εθνικό Μέτωπο δεν μπόρεσε χθες να πείσει τους Γάλλους ψηφοφόρους να του εμπιστευθούν έστω και μία περιφέρεια, παρόλο που οι υποψήφιοί του συγκέντρωσαν περισσότερες ψήφους απ’ όσες είχε λάβει η Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές του 2012.

Τα δύο συστημικά κόμματα, οι Ρεπουμπλικανοί υπό τον πρώην Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και οι Σοσιαλιστές υπό τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, εξέφρασαν την ανακούφισή τους για την εξέλιξη αυτή και υποσχέθηκαν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν οδηγήσει στην άνοδο της ακροδεξιάς.

Τα πέντε συμπεράσματα από τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών είναι τα εξής:

1) Το Εθνικό Μέτωπο μοιάζει ικανό να κερδίζει εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά όχι και την εξουσία. Ο κίνδυνος να κερδίσει τρεις περιφέρειες – τον Βορρά, την Προβηγκία και την Αλσατία – αποδείχθηκε αρκετός για να πείσει τους οπαδούς του Σοσιαλιστικού Κόμματος να ψηφίσουν τους συντηρητικούς υποψηφίους. Και στις τρεις περιφέρειες, το Εθνικό Μέτωπο πήγε λίγο χειρότερα από τις προβλέψεις των τελευταίων δημοσκοπήσεων, γεγονός που σημαίνει ότι η αυξημένη συμμετοχή στον δεύτερο γύρο λειτούργησε εναντίον του.

2) Τα αποτελέσματα αυτά υπενθυμίζουν στη Μαρίν Λεπέν ένα από τα βασικά προβλήματα του κόμματός της. Οι ψηφοφόροι το αντιμετωπίζουν ως ένα λαϊκιστικό κόμμα που στηρίζεται στην οργή και τη δυσαρέσκεια ενός σημαντικού μέρους του εκλογικού σώματος, αλλά είναι απομονωμένο και δεν μπορεί να συγκροτήσει συμμαχίες που θα του επιτρέψουν να κυβερνήσει. Παρόλο που στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε το 27,7% των ψήφων, το υπόλοιπο 72,3% δεν θέλει να το δει να εμπλέκεται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η κυριότερη πρόκληση που έχει λοιπόν να αντιμετωπίσει η Λεπέν το επόμενο 18μηνο είναι να πείσει τους Γάλλους ότι το κόμμα της είναι έτοιμο να κυβερνήσει.

3) Οι Ρεπουμπλικανοί είναι τραυματισμένοι και σε δύσκολη κατάσταση. Η στρατηγική του Σαρκοζί να προσεγγίσει το Εθνικό Μέτωπο σε πολλά από τα αγαπημένα θέματά του – Ευρώπη, μετανάστευση, ασφάλεια – απέτυχε στον πρώτο γύρο. Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου επιβεβαιώνουν ότι ο πρώην Πρόεδρος ίσως να είναι ο μεγαλύτερος χαμένος μιας αναμέτρησης που το κόμμα του θα έπρεπε να έχει κερδίσει με άνεση. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέτυχε να εκμεταλλευθεί τα λάθη της κυβέρνησης και το γεγονός ότι η ανεργία βρίσκεται σε επίπεδα- ρεκόρ. Ο Σαρκοζί κερδίζει μόνο με τη βοήθεια των αντιπάλων του. Εξακολουθεί να διατηρεί όμως τον έλεγχο του κόμματός του. Οι δύο εσωκομματικοί του αντίπαλοι έσπευσαν να ζητήσουν να αναλυθεί τι δεν πήγε καλά. Κανείς όμως δεν μπορεί να προτείνει μια λύση στο βασικό πρόβλημα του κόμματος: Αν προσεγγίσει το Εθνικό Μέτωπο, χάνει ψήφους και αν προσεγγίσει το κέντρο, πάλι χάνει ψήφους.

4) Οι σοσιαλιστές του Ολάντ κερδίζουν, χάνοντας. Το κόμμα δεν απέφυγε μόνο μια προαναγγελθείσα καταστροφή, αλλά είναι πλέον σε θέση να διεκδικήσει το κέντρο και να περιγράψει το γαλλικό πολιτικό τοπίο ως μια μονομαχία μεταξύ των εξτρεμιστών (της Δεξιάς) και των μετριοπαθών (της Αριστεράς). Ακόμη και η απόσυρση των σοσιαλιστών από τον Βορρά και την Προβηγκία – τις οποίες διοικούσαν σχεδόν χωρίς διακοπή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα – βοηθά τους στόχους του Γάλλου Προέδρου.

5) Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος έως το 2017. Ο Ολάντ βοηθήθηκε και από τις κακές επιδόσεις των οικολόγων και της άκρας Αριστεράς στον πρώτο γύρο. Τα δύο αυτά κόμματα πήγαν τόσο άσχημα, ώστε δεν μπορούσαν να κατεβούν αυτόνομα στον δεύτερο γύρο. Ο Γάλλος Πρόεδρος ελπίζει τώρα ότι αυτό θα τους γίνει μάθημα για το 2017. Από την άλλη πλευρά, σε 18 μήνες οι Γάλλοι ίσως να μη θυμούνται τόσο έντονα τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου και τη συμφωνία για το κλίμα, δύο γεγονότα που αύξησαν τη δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ.

Πηγή: Politico.eu

* Ο Πιερ Μπρανσόν είναι Γάλλος δημοσιογράφος, οικονομολόγος και συγγραφέας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: