Oλοκληρώθηκε η κατασκευή του ενεργειακού στεγάστρου του ΚΠΙΣΝ




Το κατ’ εξοχήν πρωτοπόρο στοιχείο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), το ενεργειακό στέγαστρο πάνω από το εντυπωσιακό κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, είναι πλέον γεγονός.

Όπως παρουσιάστηκε στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ, το στέγαστρο με την περίτεχνη σύνθεση και τις ιδιαίτερες κατασκευαστικές απαιτήσεις, αποτελεί ένα κατασκευαστικό και τεχνικό επίτευγμα. Σκοπός του να δώσει ένα ιδιαίτερο αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς αποτελεί συμβολικό στοιχείο της σύλληψης του αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, και παράλληλα να καλύπτει ένα σημαντικό μέρος των καθημερινών απαιτήσεων του Κέντρου, καθώς έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια 2GWh ανά έτος. Επίσης να συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση των εκπομπών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Το στέγαστρο στηρίζεται σε 30 υποστυλώματα και αποτελείται από 717 ξεχωριστά και προκατασκευασμένα τεμάχια. Δημιουργώντας την οπτική ψευδαίσθηση μιας ανάλαφρης κατασκευής (στην πραγματικότητα ζυγίζει 4.700 τόνους), το διαστάσεων 100Χ100 μ. στέγαστρο, που στο ψηλότερο σημείο του αγγίζει τα 46 μ., «ήταν ένα στοίχημα που έπρεπε να κερδηθεί», όπως ανέφερε ο Θεόδωρος Μαραβέλιας, διευθυντής του τεχνικού τμήματος του Ιδρύματος. Προκαλώντας την επιστήμη του πολιτικού μηχανικού, αλλά και τις καθιερωμένες κατασκευαστικές πρακτικές, η διαδικασία κατασκευής του, όπως και του συνόλου του εργοταξίου «λειτούργησε για όλους, μηχανικούς, εργάτες, τεχνίτες, επισκέπτες ως ανοιχτό πανεπιστήμιο καινοτόμων κατασκευών», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: