Ο Τζον Κέρι στην Αθήνα: Τρομοκρατία, προσφυγική κρίση, Κυπριακό, ενέργεια




Στην Αθήνα φτάνει σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι για να συναντήσει τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η τελευταία συνάντηση θα γίνει στην παρουσία του υπουργού Εξωτερικών.

Η επίσκεψη γίνεται σε μία εποχή που η Τουρκία δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στην Ελλάδα, αλλά και στην ίδια την Αμερική. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενώ δικαίωσε την Αγκυρα για τον βομβαρδισμό του ρωσικού αεροπλάνου, δεν έκανε το ίδιο όταν ρωτήθηκε για τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. http://mignatiou.com/2015/12/pontii-pilati-i-amerikani-allo-rosikes-paraviasis-allo-i-tourkikes/

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι η τρομοκρατία, η προσφυγική κρίση, το Κυπριακό αλλά και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στον απόηχο της ρωσοτουρκικής έντασης μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. Επίσης θα τεθεί επί τάπητος το ενεργειακό και τα προβλήματα της οικονομίας.

Η προγραμματισμένη επίσκεψη του κ. Κέρι για το Νοέμβριο στην Αθήνα είχε αναβληθεί λόγω της διαδικασίας της Βιέννης που άνοιξε αιφνιδίως σε μία προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης για το συριακό.

Όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου, στις ΗΠΑ επικρατεί μεγάλη ανησυχία για την είσοδο τζιχαντιστών, μέσω της Ελλάδας, στην Ευρώπη και το θέμα αυτό αναμένεται να τεθεί από τον Τζον Κέρι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην Ελλάδα δρουν πράκτορες των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, σε συνεργασία με την ελληνική αστυνομία. Στο στόχαστρό τους βρίσκονται τζιχαντιστές αλλά και κύκλωμα Σύρων που πωλούν ελληνικά διαβατήρια.

Στο πλαίσιο αυτό, στην επίσκεψη Κέρι αναμένεται να τεθεί το θέμα της βίζας. Επιπλέον, ως μέρος της συζήτησης για τα ελληνοτουρκικά πρόκειται να τεθεί η ανάγκη ασφάλειας των θαλασσίων συνόρων και δεν αποκλείεται να ζητηθούν κοινές περιπολίες στο Αιγαίο, κάτι που η Ελλάδα δεν αποδέχεται.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: