«Να μη φυτρώνει εκεί που δεν τον σπέρνουν»




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στην (κυπριακή) Κυβέρνηση δεν πλήττουν. Ευδοκιμεί μια τάση, σύμφωνα με την οποία διατηρούνται ανοικτά μέτωπα που κρατούν σε εμπόλεμη κατάσταση τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Η λειτουργία του κράτους, των θεσμών εν γένει, μοιάζει με πολεμικό ανακοινωθέν. Οι αντιπαραθέσεις με τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Γενικό Ελεγκτή και τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, μπορεί να προκλήθηκαν από έλλειψη συνεννόησης, λόγω διαφωνιών ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Όμως, είναι σαφές πως το κυρίαρχο, που διαμορφώνει αυτό το σκηνικό, είναι η λογική της επιβολής και της άρνησης σε κάθε αμφισβήτηση. Στην Κυβέρνηση έχουν το πλεονέκτημα της λαϊκής εντολής και επιβεβαίωσης, καθώς εκλέγεται ο Πρόεδρος από τους πολίτες. Όμως, οι θεσμοί είναι διαχρονικοί και πρέπει να λειτουργούν με βάση τους νόμους και τους κανόνες λειτουργίας του κράτους. Στην Κύπρο, το κράτος δεν αλλάζει κανόνες αναλόγως ποιος κυβερνά. Ούτε και μπορεί κάποιος που διορίζεται ως ανεξάρτητος κρατικός αξιωματούχος να είναι υπόλογος στην κυβέρνηση, από την οποία έχει τοποθετηθεί στη θέση του. Δεν είναι υπόλογος σε αυτήν, υπάλληλός της, ούτε και έχει υποχρέωση να ξεπληρώνει γραμμάτια για τον διορισμό του.

Δεν χρειάζεται κανείς να είναι ξεφτέρι στην ερμηνεία των τακτικισμών του κυπριακού πολιτικού συστήματος για να αντιληφθεί τι κρύβεται πίσω από τοποθετήσεις και αποφάσεις. Τη μια εβδομάδα, για παράδειγμα, καλείται ο Γενικός Ελεγκτής να είναι άτεγκτος και να μην επηρεάζεται από καμία παρέμβαση και χθες κλήθηκε «να βλέπει μόνο τη δουλειά του»! Κοντολογίς, «να μη φυτρώνει εκεί που δεν τον σπέρνουν». Πού οριοθετούνται οι αρμοδιότητες του Ελεγκτή να ερευνά είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν απαντάνται με πολιτικούς όρους και πρακτικές. Μόνο θεσμικά απαντάται.

Είναι προφανές ότι οι ισορροπίες είναι λεπτές και γι’ αυτό και στη ζυγαριά κέρδισε ο υπουργός. Αυτό ήταν βεβαίως αναμενόμενο γνωρίζοντας πώς λειτουργεί το σύστημα. Όμως, θα πρέπει να έχουν όλοι μνήμη όταν θεσμοί θα παραδίδουν εκθέσεις και πορίσματα και θα εισπράττουν τα εύσημα από την κυβέρνηση. Γιατί πίσω από τις λέξεις κρύβονται οι έννοιες και οι αλήθειες.

Είναι προφανές πως δεν πρόκειται να εκτονωθεί η κρίση με τους θεσμούς όταν υιοθετούνται λογικές που επιμένουν να λειτουργούν με εσωστρέφεια. Ούτε κρύβοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί επιλύονται διαφορές και τερματίζεται η κρίση. Η συνέχεια θα επιβεβαιώσει ότι εάν δεν την… αρπάξει κάποιος από τους ήδη σε εμπόλεμη κατάσταση θεσμός, κάποιος άλλος θα έχει την τιμητική του.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κάποιοι στον ΔΗΣΥ θεωρούν πως η παραβίαση των νόμων συνιστά «ειλικρίνεια» που καταπολεμά την «υποκρισία». Το θέμα δεν είναι κατά πόσο αρέσουν ή όχι τα αμπελοπούλια ή τα φασολάκια σε βουλευτές, αλλά εάν σέβονται αυτά που νομοθετούν. Τελικά, υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι που κυριαρχούν σε ένα κράτος με στρεβλώσεις. Κατά τα άλλα, ο επικοινωνιακός ηγέτης της Πινδάρου αναβάλλει τη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων. Όχι για να βρει καλύτερους, αλλά αναμένοντας μήπως ο Ακιντζί αποδεχθεί τα δώρα του… Άγιου Βασίλη.

Κώστας Βενιζέλος
– See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-k-venizelos/103/290544/na-mi-fytronei-ekei-pou-den-ton-spernoun#sthash.ZvhcTTFl.dpuf

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: