Μικρά βήματα στο περιουσιακό: Παραμένουν, ωστόσο, οι μεγάλες διαφορές




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στη συζήτηση του περιουσιακού επικεντρώθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής τους που κράτησε λιγότερο από τρεις ώρες.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, μετά από καιρό, οι Αναστασιάδης και Ακιντζί είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση και συζήτησαν διάφορα τρέχοντα θέματα, τα οποία αφορούν τον προγραμματισμό αλλά και οργανωτικής φύσεως ζητήματα. Στις συζητήσεις στην παρουσία των συνεργατών τους, στάθηκαν ιδιαίτερα στο περιουσιακό, το οποίο εξελίσσεται σε ακανθώδη. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, σε κάποια μικρά και επιμέρους ζητήματα υπήρξε πρόοδος κατά τις χθεσινές συζητήσεις, όχι όμως στα μεγάλα θέματα, εκεί, δηλαδή, που διαπιστώνονται οι ουσιαστικές διαφορές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα θέματα αυτά θα συνεχίσουν να συζητούν οι διαπραγματευτές που με βάση το πρόγραμμα πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινές συναντήσεις. Παράλληλα εργάζονται και οι Τεχνικές Επιτροπές, οι Ομάδες Εργασίας, οι οποίες τροφοδοτούν τους διαπραγματευτές με υλικό.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του μετά την επιστροφή του από τη συνάντηση στο προεδρικό είπε πως μέσα από την ανταλλαγή απόψεων «βλέπουμε πού μπορεί να πλησιάσουμε, πού υπάρχουν ακόμα διαφορές και οπωσδήποτε, στις επόμενες των συναντήσεων, θα συνεχίσουμε κατά τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο το διάλογο».

Ερωτηθείς αν συζητήθηκε σήμερα το περιουσιακό, ο Πρόεδρος απάντησε «και όχι μόνον». Ο Πρόεδρος ρωτήθηκε και για την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ. Ανέφερε ότι η ανταπόκριση από πλευράς ΗΠΑ για το τι αναμένουμε, ήταν θετική.

Για το προχθεσινοβραδινό δείπνο που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και τον Μουσταφά Ακιντζί η, στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ, ο Πρόεδρος είπε ότι η συζήτηση ήταν παραγωγική. Όπως συναφώς ανέφερε, «δόθηκε η ευκαιρία να προβάλουμε τι είναι αυτό που αναμένουμε από τις ΗΠΑ και η ανταπόκριση από πλευράς του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ ήταν θετική». Ρωτήθηκε ακόμη για τα οικονομικά της λύσης σημειώνοντας ότι δεν έχει το ζήτημα αυτό συζητηθεί ακόμη. Είπε πως αυτό που αναμένεται, είναι η εμπειρογνωμοσύνη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αλλά και της Παγκόσμιας Τράπεζας όσον αφορά στα ακριβή δεδομένα πλέον και όχι τους υπολογισμούς απλώς κατά προσέγγιση.

ΣΤΗΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Εντός Δεκεμβρίου αναμένεται ότι οι δυο ηγέτες θα ανακοινώσουν τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής για την Παιδεία, η οποία εκτιμάται ότι αμέσως μετά θα αρχίσει τη λειτουργία της, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής.

Όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας, “η συνεργασία που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη λειτουργία της Επιτροπής θα αναδείξει ευρύτερες αξίες και αρχές που όλοι θεωρούμε ότι είναι χρήσιμο να διακρίνουν και τους νέους και γενικότερα τον κάθε πολίτη”.
Αξίες όπως είναι, “η αποδοχή της διαφορετικότητας, ο σεβασμός στην άλλη άποψη, η καλλιέργεια δημοκρατικού ήθους και η εναντίωση στη ρητορική του μίσους, που είναι και ο υπό έμφαση στόχος της φετινής χρονιάς στα σχολεία μας”, ανέφερε ο κ. Καδής.

ΕΘΕΣΕ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ:  Ο Μουσταφά Ακιντζί ερωτηθείς για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο για πώληση όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ότι το θέμα συζητήθηκε όχι μόνο με τον κ. Κέρι κατά τη διάρκεια της προχθεσινής τους συνάντησης, αλλά και προηγουμένως με εκπροσώπους των ΗΠΑ στην Κύπρο. Δεν είναι αλήθεια ότι ήρθη το εμπάργκο, είπε και πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να αρθεί μετά από την ετοιμασία μελέτης.

Είναι εκτός συζήτησης κάτι τέτοιο τώρα και μια τέτοια απόφαση δεν θα βοηθήσει τη διαδικασία, δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει μια τέτοια εξέλιξη.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση και υπενθύμισε ότι υπάρχει μια κοινή αντίληψη ότι το θέμα αυτό θα είναι το τελευταίο που θα συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: