“Κινητικότητα” και στο βάθος Σ.Α.: Ο ‘Αιντα αναζητεί …πρόοδο για να καταγράψει




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Κομβικής σημασίας θεωρούν τα Ηνωμένα Έθνη τις συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί που θα πραγματοποιηθούν εντός Ιανουαρίου.

Όπως ανέφεραν στο «Φ» πηγές του Διεθνούς Οργανισμού, από το αποτέλεσμα των συναντήσεων Αναστασιάδη και Ακιντζί καθώς και των συζητήσεων που θα γίνουν από τους διαπραγματευτές, θα διαφανούν τα επόμενα βήματα. Είναι προφανές πως η προσοχή παραμένει βασικά στο περιουσιακό, για το οποίο υπάρχουν δυσκολίες και μεγάλες διαφορές ενώ ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ευνοεί όπως οι συζητήσεις επεκταθούν και στα άλλα κεφάλαια.

Ο κ. Άιντα, ο οποίος έδωσε την εντύπωση σε ξένες κυβερνήσεις πως βρισκόμαστε στο παρά πέντε της επίτευξης συμφωνίας στο Κυπριακό γι αυτό και προκάλεσε κάθοδος πολλών ξένων υπουργών Εξωτερικών στο νησί, θέλει να καταγράψει πρόοδο στην έκθεση καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, ο κ. Άιντα ζήτησε να υποβληθεί χωριστή έκθεση από αυτή για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ με στόχο να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων. Ευελπιστεί πως θα μπορέσει μέσα από τις συναντήσεις του Ιανουαρίου να καταγράψει πρόοδο. Οι εκθέσεις θα υποβληθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας εντός Ιανουαρίου ενώ η ενημέρωση του Σώματος από την Λίζα Μπάντενχαϊμ και τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα θα γίνει στο τέλος του ίδιου μήνα.

Πηγή του Διεθνούς Οργανισμού ανέφερε στο «Φ», πως τόσο η έκθεση για τις καλές υπηρεσίες που θα συνταχθεί υπό την ευθύνη του κ. Άιντα όσο κι αυτή για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ υπό την κ. Μπάντεχάιμ θα είναι προσεκτικά διατυπωμένες για να μην προκληθούν αντιδράσεις. Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν την περίοδο που διανύουμε ιδιαίτερα ευαίσθητη και δεν επιθυμούν να διαταράξουν ισορροπίες και να αγγίξουν σημεία που ενδεχομένως να επηρεάσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα, ο κ. Άιντα συνεχίζει την τακτική της δημιουργίας εντυπώσεων, θεωρώντας πως έτσι θα οδηγήσει τους εμπλεκόμενους «να περπατήσουν στο χαλί που έχει ο ίδιος στρώσει». Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού έχει προς αυτή την κατεύθυνση επιχειρήσει να διαμορφώσει ένα σκηνικό εξελίξεων στο περιθώριο της συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός ( 20-23 Ιανουαρίου). Η παρουσία πολλών και διαφορετικών παικτών στη σύνοδο θα του προσφέρει τη δυνατότητα για την πραγματοποιήσει επαφών. Η ιδέα για την πραγματοποίηση μιας άτυπης πενταμερούς ( οι εγγυήτριες δυνάμεις, Ε/Κ και Τ/Κ), εξουδετερώθηκε πριν καλά-καλά περπατήσει. Διμερείς επαφές, πάντως, θα πραγματοποιηθούν και προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται διεργασίες.

Τ/Κ ΠΛΕΥΡΑ: «29% συν στο εδαφικό» – Επανέρχονται τεχνάσματα της ντενκτασικής εποχής

ΤΗΝ γνωστή ντενκτασική προσέγγιση που διά τεχνασμάτων προωθούσε τη μη επιστροφή εδαφών, επιστρατεύει και η σημερινή ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος. Μετά από αρκετό καιρό ακούστηκε στα κατεχόμενα η θέση για παραμονή υπό τους Τούρκους περιοχής που θα καλύπτει ποσοστό 29% συν. Το τι σημαίνει το 29% συν και μέχρι που φθάνει το ποσοστό, θα διαφανεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη ψευδοβουλή. Ο λεγόμενος Πρωθυπουργός Ομέρ Καλγιοντζού αναφερόμενος σε τοποθέτηση του «βουλευτή» του ΚΕΕ, Ζορλού Τορέ ότι υπάρχει ανησυχία για το εδαφικό είπε ότι οι συνομιλίες επί του κεφαλαίου αυτού δεν έχουν ακόμη συζητηθεί στην διαδικασία των συνομιλιών. «Είναι γνωστό για χρόνια ότι σε περίπτωση λύσης η περιοχή όπου θα ζουν οι Τουρκοκύπριοι θα είναι 29% και άνω» είπε ο Καλγιοντζού απαντώντας στις παρατηρήσεις του Τορέ και πρόσθεσε ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν οι πραγματικότητες στο νησί.

Ο ψευδοπρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος ανέφερε, επίσης, ότι δεν είναι το καθήκον του να απαντά σε κάθε δήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς.

«Κατά την θητεία των Ντενκτάς, Ταλάτ και Έρογλου, οι Ελληνοκύπριοι ηγέτες πάντοτε εξέδιδαν τις δικές τους δηλώσεις. Δεν είναι η ευθύνη ή το καθήκον μας να τους αποστομώσουμε ή να τους φιμώσουμε. Το καθήκον μας είναι να προστατέψουμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Θα εξακολουθήσουμε να το πράττουμε» πρόσθεσε ο κ. Καλγιοντζού.

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ

O ΙΤΑΛΟΣ Πρωθυπουργός κ. Renzi παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης, κάνοντας απολογισμό της χρονιάς. Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Renzi σημείωσε ότι πρόκειται για μια «πορεία που μπλόκαρε και με ευθύνη κάποιων ευρωπαϊκών χωρών», τόνισε ότι διαχρονικά, και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις της , η Ιταλία ήταν θετική στην επιτάχυνση της πορείας των διαπραγματεύσεων, ενώ σημείωσε ότι θα ήταν σημαντικό οι διαπραγματεύσεις να γίνονται «σε τακτά διαστήματα».

Ο ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι αυτονόητο ότι η ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία αποτελεί «βασικό και απαραίτητο στοιχείο για οποιονδήποτε διάλογο με την ΕΕ». Όσον αφορά τα κονδύλια 3 δις για τη μετανάστευση, τόνισε ότι το θέμα «δεν έχει ακόμη κλείσει».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: