Η στάση της Τουρκίας εμπόδιο ενεργούς συμμετοχής της Κομισιόν στο Κυπριακό




Η Κομισιόν θα ήθελε να εμπλακεί πολύ πιο ενεργά στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, παράλληλα και στο πλαίσιο της διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Όμως η δυσπιστία της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας την ανάγκασε να περιοριστεί στον σημερινό της ρόλο, σύμφωνα με έγγραφο εσωτερικής ενημέρωσης κοινοτικών στελεχών το οποίο περιήλθε στην κατοχή του ΚΥΠΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εικοσασέλιδη εσωτερική αναφορά, αρμόδιας κοινοτικής υπηρεσίας, η οποία σχετίζεται με την εφαρμογή του κανονισμού της πράσινης γραμμής και των προγραμμάτων που σχετίζονται με την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων στην βάση της απόφασης του Συμβουλίου της 24ής Απριλίου του 2004, η Κομισιόν ενημερώνει τα στελέχη της, πως “οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία δεν υποστηρίζουν έναν ενισχυμένο ρόλο της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις”.

Συνεχίζει δε εξηγώντας πως “θεωρούν ότι η ΕΕ είναι προκατειλημμένη, εφόσον επέτρεψε την ένταξη της Δημοκρατίας της Κύπρου, η οποία θεωρούν ότι έχει παρανόμως καταλάβει η ελληνοκυπριακή κοινότητα”. Το εσωτερικό έγγραφο συνεχίζει λέγοντας ότι “ο νέος ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας Ακιντζί, είναι περισσότερο ανοικτός στην εμπλοκή της ΕΕ, καθώς φαίνεται πως μοιράζεται το ίδιο όραμα μιας ενοποιημένης Κύπρου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη”.

Στην ίδια σελίδα ακολουθεί μια λεπτομερής χρονική εξιστόρηση των προσπαθειών εμπλοκής της ΕΕ και των πρωτοβουλιών που έχουν λάβει οι προηγούμενοι και ο τωρινός Πρόεδρος της Κομισιόν, καταγράφοντας τη δημιουργία της Task Force της DGREGIΟ για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, το Cyprus Steering Group της Κομισιόν υπό τον Μπαρόζο, τον προσωπικό απεσταλμένο του Προέδρου παρά τη αποστολή των Ηνωμένων Εθνών και τον διορισμό του κ. Βαν Νούφελ της νομικής υπηρεσίας της Κομισιόν, στη συγκεκριμένη θέση τον Ιούλιο.

Προς το παρόν ο ρόλος της Κομισιόν παραμένει η υποβοήθηση της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου αφενός, αφετέρου η μεταφορά στο κοινοτικό δίκαιο της οριστικής λύσης.

Αθανάσιος Αθανασίου, ΚΥΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: